Вийшов у світ перший у 2019 році номер журналу для священиків «Пастир і паства»

У березні вийшов перший у 2019 році номер журналу для духовенства Української Православної Церкви «Пастир і паства». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Відкриває цей номер інтерв’ю з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, у якому Предстоятель відповідає на злободенні питання: чому Українська Православна Церква не хоче визнавати розкольників, які перспективи об’єднання новоствореної ПЦУ і греко-католиків, що робити священику, громада якого голосує за перехід в ПЦУ.

В інтерв’ю з керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським і Броварським Антонієм обговорюється тема підтримки духовенства, яке відчуває тиск влади і радикально налаштованих громадян в питанні переходу в ПЦУ. Владика пояснює, яким є статус священиків УПЦ, які перейшли в ПЦУ і благодатність, звершених ними таїнств.

Ставлення Церкви до війни розкривається в цитатах святителя Миколая Сербського.

У статті «Не бійся, мале стадо, бо Отець благоволів дати вам Царство…» протоієрей Іоанн Омельчук, використовуючи досвід своєї парафії, розповідає, як можна в умовах відкритої ворожнечі й обману створити міцну громаду, здатну протистояти будь-якому тиску і нападкам.

Що сьогодні миряни чекають від священика? Як нинішні події можуть змінити модель цих відносин? Які обопільні помилки були допущені за роки незалежності в Україні та як їх можна сьогодні виправити? — ці та інші питання піднімає відомий місіонер і катехізатор Сергій Комаров.

У статті «Про переведення богослужіння з «незрозумілої» мови на «зрозумілу» проректор Одеської духовної семінарії протоієрей Андрій Ніколаіді міркує про проблему доступності богослужіння для розуміння парафіян і чи призведе переклад богослужіння на зрозумілу мову до вирішення цієї проблеми.

Протоієрей Сергій Ющик аналізує співвідношення справжнього змісту Православ’я з традиціями і обрядами, що існують в Церкві.

Чи є промисел Божий про автокефалію в Україні? Що про це говорили старці XX століття? Про глибинний сенс того, що відбувається в Україні міркує протоієрей Максим Златолінський у статті «Про сенс останніх подій».

У 1946 році відбувся Собор Української Греко-Католицької Церкви, на якому було скасовано Берестейську унію 1596 року. Після 350 років сотні церковних громад возз’єдналися з Православ’ям. Однак сьогодні ця подія багатьма сприймається як знищення УГКЦ радянською владою. Без наклепу або прикрас, без пафосу чи знущання – про це розповідає професор КДА протоієрей Олексій Добош в статті «Львівський Собор 1946 року: злочин проти уніатів або спроба відновити єдність Православ’я?»

Значення Афону для нас переоцінити важко. Шукаючи відповіді на багато важливих питань, ми звертаємо свій погляд у бік Святої Гори. Але не на всі питання Афон дає нам відповідь. Чому так відбувається? Які нитки пов’язують Афон і Київ вже більше тисячі років? Як дивиться Афон на сьогоднішню ситуацію в Україні. Про це та багато іншого в інтерв’ю з директором Міжнародного інституту Афонської спадщини С. Шумило.

Юридичні поради про те, як уникнути захоплення храму, зі зразками документів, дає глава юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Журнал «Пастир і паства» виходить з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і є офіційним друкованим виданням Української Православної Церкви адресованим духовенству.

Нагадаємо, у мережі Теlergram створена група «Пастир & паства», з якої можна дізнатися найактуальнішу інформацію з життя Церкви.

Просмотров: 640

Залишити відповідь