У Волинській єпархії повідомляють про рішення суду на користь п’яти парафій УПЦ

Луцький суд у Волинській області протягом лютого-березня 2019 року розглянув звернення релігійних громад Української Православної Церкви щодо відмови вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяв про захоплення храмів представниками «ПЦУ». Суд зобов’язав прокурорів або уповноважених осіб внести до ЄРДР заяви настоятелів храмів УПЦ в селах Садів, Шепель, Веселе, Маньків, Холопичі. Про це в прес-службі єпархії повідомили 29-30 березня 2019 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

До правоохоронців зверталися з повідомленням про вчинення кримінальних злочинів, котрі передбачаються  статтею 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); статтею 178 КК України (Пошкодження релігійних споруд чи культурних будинків); статтею 179 КК України (Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь); статтею 180 КК України (Перешкоджання здійсненню релігійного обряду); статтею 295 КК України (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку); статтею 296 КК України (Хуліганство); статтею 341 КК України (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд); статтею 356 КК України (Самоуправство); статтею 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем); статтею 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Відтак, рішенням слідчого судді Луцького міськрайонного суду прокурора Волинської області зобов’язали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву настоятеля храму УПЦ на честь Казанської ікони Божої Матері села Садів Луцького району протоієрея Володимира Мелеся.

Через бездіяльність прокуратури 6 лютого священик звернувся зі скаргою до суду. 8 лютого судом було винесене рішення зобов’язати уповноважених службовців внести дані, згідно до заяви скаржника, до ЄРДР, та розпочати слідство.

Нагадаємо, громада УПЦ села Садів постраждала від рейдерських дій представників ПЦУ. Зокрема, протоієрей Володимир Мелесь заявляє, що 16 грудня 2018 року зібралися біля храму прихильники нової церковної структури, котрі підтверджують це протоколами, однак насправді ніяких зборів не проводилося. Відповідно, храм УПЦ через нетривалий час вони оголосили своїм. Громада УПЦ зберіглась практично у повному складі, активні віряни відвідують богослужіння на території житлового будинку. 

7 березня 2019 року рішенням Луцького міськрайонного суду була задоволена скарга настоятеля Свято-Успенського храму УПЦ села Шепель Луцького району протоієрея Миколи Іллюка, котрий був вимушений звернутись до суду через бездіяльність прокурора Волинської області.

Ще 4 лютого 2019 року, після того, як представники ПЦУ заявили свої претензії на храм у Шепелі, священик повідомив прокуратуру про здійснення групою осіб правопорушення, що передбачаються статтями

Відповідно, рішенням суду уповноважені на внесення даних до ЄРДР особи були зобов’язані прийняти заяву Миколи Іллюка та внести необхідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати слідство.

Аналогічно прихильники ПЦУ заволоділи й другим приходом, настоятелем котрого є Микола Іллюк. Захоплення Свято-Успенського храму УПЦ села Веселе, згідно з повідомленням священнослужителя прокурору Волинської області, відбулось 6 березня. Представники ПЦУ заволоділи храмом через підроблені підписи невстановлених осіб та їх незаконні збори, демонтувавши завіси з храмових дверей. Микола Іллюк звернувся до прокурора 12 березня, однак його повідомлення не було внесене до ЄРДР. 15 березня 2019 року Луцький міськрайонний суд також задовольнив другу скаргу священика та зобов’язав уповноважених осіб внести його повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати вести слідство.

Нагадаємо, обидві громади Української Православної Церкви, очолювані протоієреєм Миколою Іллюком, збережені. Віряни УПЦ у Шепелі та Веселому, не маючи доступу до храмів, збираються на богослужіння у молитовних кімнатах житлових будинків.

21 березня 2019 року рішенням Луцького міськрайонного суду задоволена скарга настоятеля громад УПЦ у селах Маньків та Холопичі Локачинського району Волинської області священика Івана Комарова, котрий поскаржився до суду на бездіяльність прокурора Волинської області щодо невнесення відомостей про вчинені кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Настоятель Свято-Покровського храму УПЦ в селі Маньків та Свято-Миколаївського храму УПЦ в селі Холопичі 22 лютого повідомив, що активом нової церковної структури ПЦУ здійснюється рейдерське захоплення споруд. Після того, як скарга була проігнорована, 25 лютого священик звернувся до суду.

Відповідно, судовим рішенням прокурор Волинської області або інша уповноважена службова особа зобов’язані прийняти заяву священнослужителя та внести її до ЄРДР.

Як вже повідомлялося раніше, Київський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду справу за позовом Київської Митрополії до Міністерства культури про примусове перейменування Церкви, а Волинський окружний адміністративний суд — скаргу священика УПЦ с. Раків Ліс на рішення сільради опечатати храм і передати ключі сільському голові. Водночас Іванківський районний суд зобов’язав поліцію розпочати розслідування за фактом дискримінації віруючих УПЦ смт. Іванків Київської області.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2343

Залишити відповідь