Нові реалії утвердження «ПЦУ» на Рівненщині: чиновники санкціонують, поліція забезпечує безперешкодне захоплення храмів УПЦ (+відео)

3 квітня 2019 року активістами «ПЦУ» було захоплено два храми УПЦ в с. Мала Любаша та с. Постійне Костопільського району Рівненської області. Керівництво місцевої влади фактично санкціонувало зрізання замків на церквах, а забезпечили безперешкодний доступ до дверей правоохоронці. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив настоятель Свято-Покровської громади УПЦ села Мала Любаша протоієрей Олексій Онищук.

«Приїхав голова Костопільської РДА Олександр Середа, з ним був ще голова об’єднаної громади села  Віктор Талащук і його перший заступник Ковальчук Світлана. Вони сповістили про те, що на сьогодні єдиною зареєстрованою легітимною громадою в державному реєстрі є громада ПЦУ, а відомості про громаду УПЦ в Сарненській єпархії в реєстрі взагалі відсутні. Тим самим він дав людям зрозуміти, що нас не існує, існують законні власники, тобто ПЦУ. Формулювання було приблизно наступним: «оскільки це ваша власність, то ви маєте право робити все, що вважаєте за потрібне». Після цього почалося захоплення храму», — розповів протоієрей Олексій.

Як вже зазначалося, приводом для нападів на храм та його парафіян послугувало незаконне отримання прихильниками «ПЦУ» статуту з тими ж реєстраційними даними, що і в релігійної громади УПЦ.

«27 січня в приміщенні клубу, під головуванням активіста Михайла Малишевського, за участю першого заступника голови ОТГ Світлани Ковальчук відбулися збори жителів села, на яких було прийнято рішення про «перехід» релігійної громади УПЦ в ПЦУ та зміну її статуту, — розповів священик. — Згідно закону, очолювати збори міг тільки настоятель, але мене на них навіть не було. Натомість ми з дійсними членами парафії провели свої збори в храмі, на яких засвідчили вірність канонічній УПЦ і вирішили залишитися в Її лоні. Все це юрист Рівненської єпархії відзняв на відео, результати були запротокольовані. Але не дивлячись на це, в Обласній Адміністрації прийняли протокол нелегітимного зібрання територіальної громади і згодом зареєстрували їх статут, а громаду УПЦ, без нашої згоди розформували».

Протоієрей Олексій Онищук переконаний, що, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, реєструє статути “ПЦУ”, навіть не встановлюючи правомочності протоколів зібрань, у зв’язку з вказівкою “зверху”.

«Якби це встановлювалося, то побачили б, що протокол не відповідає статуту, про що у свій час були повідомлені органи поліції, було відкрито кримінальне провадження за ст. 356 «Самоуправство». Тобто саме за фактом нелегітимно проведених зборів відкрито кримінальне провадження в Костопільському відділенні Нацполіціі, але ОДА ці факти не були взяті до уваги і нелигітимний статут в редакції ПЦУ зареєстрували та внесли в ЄДР».

Як повідомив Інформаційно-просвітницькому відділу настоятель Свято-Покровської громади УПЦ, невдовзі відбулася перша спроба захопити храм. 31 березня, завдяки діям правоохоронців, цю спробу вдалося стримати – тоді поліція вивела активістів із церкви. Домовилися, що 2 квітня обидві сторони у присутності представників місцевої влади з документами проведуть переговори. Проте вранці 2 квітня, пори попередні домовленості, прихильники ПЦУ, спробували захопити храм і зрізали один із замків на дверях. Віряни УПЦ викликали поліцію і провели молитовне стояння біля храму.

А вже наступного дня прихильники “ПЦУ”, за активної участі чиновників та підтримки поліції, храм таки захопили.

«Для того, щоб це здійснити, вони не тільки жителів села зібрали, але звезли наряди націоналістичних угруповань, радикально налаштованих чоловіків у камуфляжі. Поліція ж, зробивши своєрідний коридор, забезпечила доступ до дверей і проникнення в храм. Після зрізання замків, певна ініціативна група увійшла до церкви, увійшли представники влади, наскільки я бачив, були працівники поліції. Як я зрозумів, вони проводили там інвентарний опис. А після закінчення так званої інвентаризації, було привезено 4 чи 5 “кліриків” ПЦУ, які відслужили «молебень»».

Проте, зазначає отець-настоятель, богослужбове життя релігійна громада припиняти не планує.

«На цих вихідних буде служба — в суботу, в неділю. Але де будемо збиратися — чи на подвір’ї храму, чи в будинку (є жителі села, наші парафіяни, які готові надати свій будинок, щоб там звершувати молитву) — поки що точно не вирішили», — сказав він.

Як стало відомо, за таким же сценарієм відбулося захоплення Петропавлівського храму в с. Постійне Костопільського району. Напочатку, за участі чиновників та при підтримці поліції, на дверях храму зірвали замки, а потім «клірики ПЦУ» звершили в захопленій церкві свій «молебень».

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2290

Залишити відповідь