Суди повсюдно зобов’язують поліцію розслідувати ситуації з «переведеннями» парафій УПЦ в ПЦУ (аналітика, оновлюється)

Суди у Волинській, Чернівецькій, Рівненській, Хмельницькій, Київській областях протягом лютого-березня 2019 року розглянули звернення релігійних громад Української Православної Церкви щодо відмови вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяв про захоплення храмів та інших незаконних дій чиновників та представників «ПЦУ» у зв’язку з т.з. «переводами» парафій УПЦ. Своїми рішеннями суди зобов’язали прокурорів або уповноважених осіб внести до ЄРДР заяви настоятелів та вірян храмів УПЦ та розпочати слідство. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на law.church.ua.

Так у Волинській єпархії до правоохоронців зверталися з повідомленням про вчинення кримінальних злочинів, котрі передбачаються  статтею 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); статтею 178 КК України (Пошкодження релігійних споруд чи культурних будинків); статтею 179 КК України (Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь); статтею 180 КК України (Перешкоджання здійсненню релігійного обряду); статтею 295 КК України (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку); статтею 296 КК України (Хуліганство); статтею 341 КК України (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд); статтею 356 КК України (Самоуправство); статтею 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем); статтею 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Луцький суд у Волинській області протягом двох місяців виніс рішення щодо 12-ти релігійних громад Волинської єпархії УПЦ в селах Садів, Шепель, Веселе, Маньків, Холопичі, Сірнички, Семеринське, Зубильне, Кульчин,  Жидичин, Красноволя, Тельчі.

Парафія УПЦ на честь Казанської ікони Божої Матері села Садів Луцького району постраждала від рейдерських дій представників ПЦУ. Зокрема, настоятель протоієрей Володимир Мелесь заявляє, що 16 грудня 2018 року зібралися біля храму прихильники нової церковної структури, котрі підтверджують це протоколами, однак насправді ніяких зборів не проводилося. Відповідно, храм УПЦ через деякий час вони оголосили своїм. Громада УПЦ зберіглась практично у повному складі, активні віряни відвідують богослужіння на території житлового будинку.

8 лютого судом було винесене рішення зобов’язати уповноважених службовців внести дані, згідно до заяви скаржника, до ЄРДР та розпочати слідство.

Захоплення Свято-Успенського храму УПЦ села Шепель Луцького району відбулося 10 лютого 2019 року, коли рішенням зборів територіальної громади парафію перевели в ПЦУ. Хоча у ЗМІ зазначили, що громада перейшла у повному складі, частина парафіян залишилася зі священиком-настоятелем. Після “зборів” настоятелю протоієрею Миколаю Іллюку стало погано, його відвезли до лікарні.

7 березня рішенням суду уповноважені на внесення даних до ЄРДР особи були зобов’язані прийняти заяву Миколи Іллюка та внести необхідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати слідство.

Захоплення Свято-Успенського храму УПЦ села Веселе, згідно з повідомленням священнослужителя прокурору Волинської області, відбулось 6 березня. Представники ПЦУ заволоділи храмом через підроблені підписи невстановлених осіб та їх незаконні збори, демонтувавши завіси з храмових дверей.

15 березня Луцький міськрайонний суд задовольнив другу скаргу священика та зобов’язав уповноважених осіб внести його повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати вести слідство.

Обидві громади Української Православної Церкви, очолювані протоієреєм Миколаєм Іллюком, збережені. Віряни УПЦ у Шепелі та Веселому, не маючи доступу до храмів, збираються на богослужіння у молитовних кімнатах житлових будинків.

Настоятель Свято-Покровського храму УПЦ в селі Маньків та Свято-Миколаївського храму УПЦ в селі Холопичі 22 лютого повідомив, що активом нової церковної структури ПЦУ здійснюється рейдерське захоплення споруд. Після того, як скарга була проігнорована, 25 лютого священик звернувся до суду.

21 березня судовим рішенням прокурор Волинської області або інша уповноважена службова особа зобов’язані прийняти заяву священнослужителя та внести її до ЄРДР.

На початку лютого, опираючись на результат голосування територіальних громад, ПЦУ проголосила своїми Свято-Луківський храм УПЦ в селі Сірнички та Свято-Різдво-Богородичний храм УПЦ села Семеринське Локачинського району. Настоятелем релігійних громад УПЦ в цих населених пунктах залишається протоієрей Василь Дем’яновський. Священик відмовився віддавати рейдерам з ПЦУ ключі від храмів, на яких згодом, ними ж були замінені замки. Разом зі своїм настоятелем віруючі збираються на богослужіння у приватному будинку.

18 лютого 2019 року в Луцькому міськрайонному суді розглянули скаргу настоятеля храмів УПЦ в селах Сірнички та Семеринське та зобов’язали правоохоронців внести необхідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати слідство.

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Зубильному Локачинського району, який належить релігійній громаді Української Православної Церкви, за результатами зборів територіальної громади, оголосила своїм ПЦУ. 15 лютого в храмі поміняли замки, 17 лютого настоятель з прихожанами забрали з приміщення свої речі.

Перед тим, 8 лютого Луцький міськрайонний суд зобов’язав уповноважених осіб прокуратури внести необхідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати слідство.

Починаючи від 15 лютого Свято-Георгіївська громада УПЦ села Кульчин Ківерцівського благочиння збирається на богослужіння до церковного будинку, де проживає настоятель. Віряни не мають доступу до храму з 12 лютого. У цей день рейдери з УПЦ КП/ПЦУ зрізали двері храму та захопили будівлю. У березні стало відомо про те, що статутні документи громади УПЦ села Кульчин були перереєстровані на користь новоутвореної структури ПЦУ.

22 лютого Луцький міськрайонний суд зобов’язав уповноважених осіб прокуратури внести необхідні дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати слідство.

9 лютого Свято-Миколаївська релігійна громада УПЦ села Жидичин підтвердила свій намір залишитись у юрисдикції Української Православної Церкви. Незважаючи на це, 17 лютого прихильники ПЦУ організували збори територіальної громади села та проголосували за «перехід» храму в розпорядження нової церковної структури. 22 лютого відбулось силове захоплення храму, кілька вірянок постраждали у сутичках.

Цього ж дня, 22 лютого, прокурор Волинської області чи інша службова особа, уповноважена у прийнятті та реєстрації заяв і повідомлень, були зобов’язані внести відомості до ЄРДР за заявою Романа Гелети та розпочати досудове розслідування.

Представники активу ПЦУ, з відома представників поліції, чиновників Маневицької РДА, місцевої влади на чолі з Красновільським сільським головою Федором Світачем захопили Свято-Михайлівський храм УПЦ села Красноволя Маневицького району. Громада УПЦ збережена, віряни збираються на богослужіння у прилаштованому житловому приміщенні.

7 березня суддя Луцького міськрайонного суду виніс рішення, яким зобов’язав внести до ЄРДР заяву настоятеля громад УПЦ у селі Красноволя.

27 січня в відбулись незаконні збори щодо рейдерського захоплення храму Трьох святителів УПЦ села Тельчі Маневицького району та перешкоджання здійснення богослужіння і вчинення інших кримінально караних дій. 1 лютого 2019 року група осіб – прихильників ПЦУ – разом із представниками органів місцевого самоврядування та безпосередньо з відома посадових осіб РДА зрізали замки з дверей храму УПЦ та захопили його. Віряни громади УПЦ у Тельчах дотепер не мають доступу до храму та збираються на молитву в облаштоване житлове приміщення.

7 березня суддя Луцького міськрайонного суду виніс рішення, яким зобов’язав внести до ЄРДР заяву настоятеля громад УПЦ у селі Тельчі.

4 квітня в Луцькому міськрайонному суді розглядали скаргу отця Юрія Шачаніна щодо бездіяльності прокурора Волинської області, до котрого священнослужитель звернувся із заявою про ряд кримінальних правопорушень, вчинених стосовно громади УПЦ в селі Невір Любешівського району.

Заява була подана ще 22 березня. Скарга отця Юрія Шачаніна судом задоволена, відповідно прокурор або інші службовці зобов’язані внести дані по заяві скаржника до ЄРДР.

10 квітня в Луцькому міськрайонному суді розглянули скаргу протоієрея Василя Поповича на бездіяльність прокурора Волинської області. Службовець не вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що стосувались ряду кримінальних правопорушень щодо громади УПЦ села Серхів Маневицького району.

Протоієрей Василь Попович у 2016 році отримав медаль за гуманітарну допомогу українським військовим у зоні АТО, від волонтерського руху «Матері Миру». Разом з волонтерами його вітав і бойовий офіцер, представник підрозділу, котрому священик Волинської єпархії Української Православної Церкви доставляв благодійну допомогу, зібрану його парафіянами.

Суд зобов’язав правоохоронців внести до ЄРДР дані про намагання примусового виселення сім’ї священика села Садів з церковного будинку.

6 квітня 2019 року у селі Садів Луцького району група агресивно налаштованих людей намагалась насильно виселити протоієрея Володимира Мелеся з церковного будинку, де він проживає і офіційно зареєстрований згідно з чинним законодавством. Отець Володимир проживає разом із дружиною, неповнолітніми дітьми та малолітнім онуком.

Протизаконні дії відбувались під час звершення богослужіння у церковному будинку, кімнати якого були облаштовані настоятелем та прихожанами під домовий храм. Зловмисники погрожували вибити двері та вікна, давали священику і родині дві години для того, щоб зібрати речі та покинути будівлю, обіцяли прийти ввечері та продовжити свої дії набагато жорсткішими методами. Протиправні дії припинились після приїзду поліції.

У свою чергу, настоятель, отримавши погрози від групи агресивних людей, боячись за своє життя та життя своєї родини звернувся з заявою про кримінальне правопорушення до начальника Луцького районного відділення поліції ГУНП у Волинській області з проханням внести дані відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

Проте ніяких дій щодо занесення у даний реєстр фактів вчинення правопорушення, після подачі заяви, з боку поліції не відбулось.

16 квітня 2019 року, у Луцькому міськрайонному суді Волинської області було прийнято рішення задовольнити скаргу отця Володимира про бездіяльність Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області, внести відомості про вчинення кримінального правопорушення від 6.04.2019 до ЄРДР, детально опитати заявника, свідків та розпочати досудове розслідування.

Окрім того, 27 лютого Раково-Ліською сільською радою Камінь-Каширського району  Волинської області було прийнято рішення № 29/1 «Про розгляд заяв релігійних громад», яким вирішено наступне: «Надати сільському голові дозвіл на опечатування Свято-Благовіщенської церкви села Раків Ліс та території церкви, в тому числі допоміжних приміщень; створити комісію у складі сільського голови, депутатів сільської ради, старости Свято-Благовіщенської церкви села Раків Ліс, Войчика В. К., представників ПЦУ та УПЦ села Раків Ліс. До вирішення питання ключі від Свято-Благовіщенського храму передати на зберігання сільському голові В. Ніщику».

Настоятель храму УПЦ Р.М. Сіжук оскаржив дане рішення до Волинського окружного адміністративного суду. 19 березня Суд виніс ухвалу про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження в адміністративній справі.

Суд зобов’язав Старовижівське відділення поліції внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінальних правопорушень, котрі Кримінальним кодексом України розглядаються, як «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, … поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою», а також «незаконне перешкоджання здійсненню релігійного обряду, що зірвало або поставило під загрозу зриву релігійний обряд» по справі Свято-Різдво Богородичної громади Володимир-Волинської єпархії УПЦ в с. Мизове Старовижівського району Волинської області.

7 березня рішенням Старовижівського районного суду було задоволено скаргу настоятеля храму та зобов’язано уповноважену особу Старовижівського відділення поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.161 ч.2, ст.180 ч.1 Кримінального кодексу України».

Нагадаємо, три релігійні громади Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ через суд змусили правоохоронні органи зафіксувати та розслідувати незаконні дії чиновників щодо процесу «переведення» їхніх парафій в «ПЦУ».

Парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Карапчів Вижницького району, на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Боянчук Заставнівського району, на честь Успіння Пресвятої Богородиці села Горошівці Заставнівського району були вимушені звернутися до суду.

Розглянувши заяви релігійних громад, територіальні суди своїми рішеннями зобов`язали правоохоронців внести відомості по заявах громадян в Єдиний Державний Реєстр Досудових Розслідувань та відкрити кримінальні провадження за статями 180 (перешкоджання здійсненню релігійного обряду), 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального Кодексу України.

11 лютого Костопільський районний суд Рівненської області задовольнив вимоги Свято-Покровської парафії в селі Мала Любаша і зобов’язав посадових осіб Костопільського відділення Нацполіції внести відомості про незаконне втручання у справи релігійної громади до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

27 січня в селі Мала Любаша відбулися збори релігійної громади УПЦ, на яких парафіяни храму підтвердили своє бажання залишитися в лоні Української Православної Церкви. В цей же день в приміщенні клубу відбулися збори мешканців села щодо переходу релігійної громади УПЦ в ПЦУ, під головуванням Михайла Малишевського, за участю секретаря зборів Людмили Пігалі та першого заступника голови ОТГ Світлани Ковальчук. Також на зборах було прийнято рішення про зміну статуту релігійної громади УПЦ.

27 березня місцевий суд зобов’язав уповноважену особу Нацполіції у Хмельницькій області внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення щодо Свято-Михайлівської громади УПЦ села Галузинці Деражнянського району Хмельницької області (у відповідності до вимог статті 214 Кримінально-процесуального кодексу України).

Іванківський районний суд зобов’язав поліцію розпочати розслідування правопорушення за фактом дискримінації віруючих храму УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці в смт. Іванків за релігійною ознакою.

Про це написав 28 березня 2019 року на фейсбук-сторінці керуючий партнер адвокатського об’єднання «Могильницький і партнери» Максим Могильницький. За його словами, поліція, на підставі судового рішення, повинна розслідувати злочини, пов’язані з підготовкою до захоплення храму УПЦ, а також з перешкоджанням здійсненню богослужіння.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прихильники «ПЦУ» та представник колишнього «Київського патріархату» — шляхом інформаційної атаки, силового тиску та юридичної тяганини — намагаються захопити храм УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці в смт. Іванків Київської області.

9 квітня суддя Бородянського районного суду Київської області розглянув скаргу Ковальчука Бориса Івановича, священика, який є настоятелем парафії вмч. Димитрія Солунського у селі Пилиповичі – на бездіяльність слідчого й зобов’язав внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати слідство.

24 березня у селі Пилиповичі депутат сільради Руслан Хвалибога, який відкрито називає себе греко-католиком, ініціював територіальні збори жителів села, де заявив, що всі присутні і він у т.ч., як ініціатор зборів, є членами релігійної церковної громади. Незаконне зібрання прийняло рішення про «перехід» громади УПЦ в ПЦУ. Рішення люди, далекі від церковного життя, прийняли ігноруючи волю реальної релігійної громади, яка 17 березня провела в церкві законні збори. Віруючі переважною більшістю голосів заявили про свою вірність Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. На цих зборах був присутній і депутат Руслан Хвалибога, який тоді й заявив, що хоча за віросповіданням є греко-католиком, але, в той же час, вважає себе членом православної громади і має право ініціювати її перехід в ПЦУ.

На переконання голови Юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова, дані рішення судів цілком закономірні, і з часом схожим чином відбуватиметься відстоювання своїх прав й іншими релігійними громадами, де мали місце захоплення парафій УПЦ.

«Рішення сторонніх осіб про зміну підлеглості замість релігійної громади УПЦ є порушенням закону, тому цілком очевидно і правомірно, що суд зобов’язав поліцію почати розслідувати ці злочини», — пояснює юрист.

Коментуючи участь державних службовців у даних процесах, отець Олександр додає: «відповідно до Конституції України, Церква відокремлена від держави. Тож будь-які втручання з боку чиновників у справи релігійної громади є незаконними».

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1294

Залишити відповідь