Слово на вручення жезла єпископу Згурівському Амвросію, вікарію Бориспільської єпархії

Преосвященний єпископе Амвросію!

 

Сьогодні у святій Києво-Печерській Лаврі, за участі архієреїв, які ревно за тебе молилися, ти отримав під час єпископської хіротонії благодать Святого Духа, яка дала тобі нові сили, щоб достойно нести дотепер невідомі для тебе архіпастирські труди, що вимагають від єпископа мудрості і невпинної надії на Бога, щоб «правити слово Істини».

З раннього дитинства ти відчув призив Божий і довірився Його милостивому Промислу. Вже тривалий час на тебе покладений послух Проректора з виховної роботи Київської духовної академії і семінарії, головним завданням якого є виховання майбутніх пастирів Церкви Христової, і ти з самовіддачею відповідально трудився на цьому поприщі, про що свідчить шанобливе ставлення до тебе як студентів, так і викладачів. Кожна людина з віком здатна досягати людської мудрості, але земна мудрість сама собою не може привести до Бога. Святитель Амвросій Медіоланський, на честь якого ти був пострижений, свідчить: «Мудрість без благодаті не приносить плоду. Але як тільки вона отримає благодать, тоді плід стає досконалим». Відтепер ти маєш особливу благодать єпископа, яка, при її збереженні, допоможе спастися не лише тобі самому, а й дорученій тобі пастві.

Плід праці єпископа стає досконалим тоді, коли підсилюється надією на Бога та на Його Промисел. Твердо вір, що все, а отже – і твоя єпископська хіротонія, відбувається згідно з волею Божою. У своєму багатогранному служінні єпископ завжди має відчувати в собі присутність Божого Промислу і постійно піклуватися про те, щоб доручена йому паства стала достойною сприйняти благодіяння Божі через надбання духовної чистоти і виховання в собі християнського духу. Святитель Іоанн Тобольський (Максимович) каже: «Наш успіх у християнському житті залежить від того, як ми будемо особисту волю підпорядковувати волі Божій. Чим щирішою буде наша покірність волі Божій, тим більшим буде успіх у нашому християнському житті».

Ти звершував своє пастирське служіння в Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Божим Промислом день твоєї хіротонії збігся зі святом на честь Божої Матері. Це свідчить про те, що Богоматір і надалі буде Покровителькою та Молитвеницею перед Богом за тебе на ниві твого архіпастирського служіння, невидимо  посилаючи тобі сили для збереження і примноження тих дарів, які ти сьогодні отримав.

У всіх незрозумілих для тебе ситуаціях шукай поради у правлячого Бориспільською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Антонія, вікарієм якого Божественна благодать нині «проручествувала» тебе. Бажаю, щоб і надалі ваші  стосунки були такими ж міцними, як взаємини  між святим апостолом Павлом та його учнями, істинними синами «за спільною вірою» (Див.: Тим. 1:2; Тит. 1:4) святими апостолами Тимофієм і Титом. Нехай взаєморозуміння допоможе з добрим успіхом пасти доручену вам паству Бориспільської єпархії. Незважаючи ні на які спокуси, завжди будь вірним архієрейській присязі, яку ти приніс сьогодні Святій Церкві Христовій.

А тепер візьми від Самого Господа, через мене недостойного, цей архіпастирський жезл. Спираючись на нього, будь сам опорою та підтримкою для твоєї пастви в дусі любові і кротості. Розпочни своє архіпастирське служіння з благословіння народу Божого, який розділив з тобою радість твоєї особистої П’ятидесятниці.

 

 

+ ОНУФРІЙ, 

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

13 квітня 2019 р.

м. Київ

Просмотров: 466

Залишити відповідь