60 громад УПЦ «ліквідовано», 14 — захоплено: у Рівному відбулася прес-конференція «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство» (+відео)

15 квітня 2019 року в Рівному, у Свято-Успенській церкві, пройшла прес-конференція на тему: «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство», в якій взяли участь вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, голова відділу з питань врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії протоієрей Віктор Земляний, секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров, настоятелі захоплених прихильниками «ПЦУ» храмів та віруючі постраждалих релігійних громад. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як зазначив під час брифінгу єпископ Дубенський Пимен, «попри закони та кодекси України, розпорядженнями голови Рівненської ОДА О. Муляренка в Рівненській і Сарненській єпархіях УПЦ примусово здійснено ліквідацію громад УПЦ, диктатурно видавалися укази про почергове богослужіння в храмах УПЦ, а понад 60 парафій новоствореної «ПЦУ» за минулих два тижні отримали реєстрації на основі особистих даних релігійних громад УПЦ, себто понад 60 парафій УПЦ було примусово ліквідовано, 14 парафій — захоплено».

«Ми сьогодні зібралися заявити про права віруючих УПЦ як громадян України, як би нас не обзивали, які б ярлики на нас не вішали, ми є громадянами. Порушення прав вірян настільки очевидно і цинічно, тому що  в більшості випадків бажання вірян просто не враховується», — додав він.

Причому, як відзначив владика, саме представники місцевої влади ініціювали конфліктні ситуації на релігійному грунті.

«Люди, які поставлені слідкувати за виконанням Законів держави, натомість порушують їх цинічно і розпалюють навіть не просто ворожнечу, а розв’язують міжрелігійну війну, що призводить до дестабілізації і без того складної ситуації в Україні, до дестабілізації миру як у селах, так і в містах Рівненщини. Червоною ниткою проходить бажання чиновників зберегти свою владу чи особливі впливи», — сказав він.

У свою чергу секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров підкреслив, що протягом останніх 5 років у Рівненській єпархії УПЦ відстоюють права виключно у правовому руслі та за  мир і право, однак є свідками преценденту розпалення релігійної ворожнечі. «Зазначу, що ми є патріотами держави, відстоюємо інтереси віруючих, робимо все у правовому полі. На жаль, до нас ніхто не дослухається… Та священики Рівненської єпархії — найкращі, тому що ті парафії, які захоплені, все одно моляться і не покидають Православ’я», — додав він.

Священик закликав усіх: «Треба керуватися Законом, а не ломом чи болгаркою!.. Піст — це тиша, це покаяння, тому, коли наближаються дні Світлого Христового Воскресіння, ми маємо про це пам’ятати. Господь переміг зло!.. Віримо, що Закон буде дотримуватися обома сторонами, але, як бачимо, нині він трактується прихильниками ПЦУ по-своєму».

Голова відділу з питань врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії протоієрей Віктор Земляний розповів про юридичні аспекти справ, що відбуваються на території Рівненщини. А також він зупинився на прийнятті Верховною Радою антицерковних Законів, що розпалюють ненависть до УПЦ, її духовенства і вірян, а також на новому механізмі влади — «рейдерство на церковному грунті».

Нагадаємо, що на протоієрея Віктора Земляного чинився тиск із боку правоохоронних органів, зокрема йому слідчі СБУ інкримінували ч. 1 ст. 161 і ч. 1 ст. 300 Кримінального кодексу України. Однак суд відхилив клопотання про обрання міри запобіжного заходу для священика.

Як він зазначив, майже у всіх населених пунктах, де відбулася ліквідація громад УПЦ, насправді були штучно створені конфлікти, забрано храми із застосуванням сили та за сприяння представників державної влади.

Так, у селі Буща Здолбунівського району голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук сам виламував ломом двері у церкву. А у селах Копитків та Урвенна забрав ключі від храмів. На Корречині чиновник Корецької РДА Павло Сухий ініціював міжконфесійне протистояння у с. Копитів та нагнітав ситуацію, підбурюючи народ.

У с. Розваж Острозького району міжконфесійний конфлікт між селянами розпочав місцевий фермер Петро Ягодка та сільський голова Юрій Ягодка.

Нагадаємо, 14 квітня 2019 року, безпосередньо під час недільного богослужіння, прихильники «ПЦУ» влаштувавши бійку, захопили штурмом храм УПЦ святих Косми і Дем’яна в с. Розваж Острозького району Рівненської області. 

Не краща ситуація з втручанням держслужбовців у справи Церкви і в Дубенському районі: голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк, голова Дубенської районної ради Олександр Козак ініціювали в селі Повча збори територіальної громади та намагались спровокувати протистояння, нині церкву у селі опечатано.

Крім того, священик згадав про «дивні» провокативні випадки підпалу хлівів жителів сіл Рівненщини вже після того, як були проведені мирні перемовини, та сторони дійшли згоди.

«Протягом останніх 5 років, з 2014 року, ми намагалися захищати права Церкви у правовому руслі. Однак, як свідчать факти, — коли активісти “ПЦУ” захоплювали храми УПЦ, а ми вигравали всі суди, та державні виконавці не задовольняли рішення, а просто звільнялися з роботи.., — правова машина державна не працює, або працює лише на користь “ПЦУ”. Порушується принцип демократії, Білль про права, що регламентує права і свободи людей тієї держави, в якій вони проживають», — підкреслив протоієрей Віктор Земляний.

Священик зауважив, що попри те, що парафії, в яких відбувалися конфлікти, документально ліквідовано органами місцевого самоврядування, вони продовжують свою діяльність і будуть захищати свої права у судовому порядку.

Після про кожну конкретну ситуацію з кричущими фактами беззаконня розповіли священики та парафіяни, які були безпосередніми свідками та учасниками захоплення храмів УПЦ.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Прес-конференція «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство»

60 громад УПЦ «ліквідовано», 14 — захоплено: у Рівному відбулася прес-конференція «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство».

Gepostet von Українська Православна Церква am Montag, 15. April 2019

Просмотров: 2978

Залишити відповідь