У Рівненській єпархії закликають поліцію та чиновників не допустити провокацій у Лазареву суботу в с. Козак

20 квітня 2019 року, у Лазареву суботу, прихильники «ПЦУ» планують захоплення Свято-Троїцького храму релігійної громади УПЦ в с. Козак Корецького району на Рівненщині. Про це стало відомо Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ 17 квітня.

Привід для провокативних дій активістам новостворенної церковної структури дав голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який зареєстрував громаду «ПЦУ» на основі особистих даних релігійної громади УПЦ.

Пан Муляренко таким чином “ліквідував” та “перевів” в «ПЦУ» вже 60 парафій на Рівненщині, про що заявили 15 квітня на прес-конференції представники єпархії. До чого вже призвели такі протизаконні дії можновладця, розповіли селяни тих громад, де активісти «ПЦУ», озброївшись розпорядженнями голови ОДА, побили віруючих і священиків УПЦ та захопили їхні храми.

Описуючи ситуацію в селі, настоятель Свято-Троїцької церкви протоієрей Валерій Свиридюк, зазначив, що активісти «ПЦУ» пропонували йому перейти в їхню структуру ще в лютому. «Сільський голова мене запросив на зустріч з жителями села, на які чомусь не покликали наших парафіян, — зазначив священик. — Зайшов, і нікого не впізнаю, тільки дехто з присутніх заходив зрідка у храм. Ми довго говорили, мене переконували, звинувачували, а коли я просив почекати до Великодня, то сказали, що чекати так довго не можуть, бо попереду вибори і це все може змінитись».

Невдовзі, 3 березня, активісти «ПЦУ» скликали збори територіальної громади на яких зібрали 128 підписів. А через тиждень відбулися збори релігійної громади, які провів настоятель парафії УПЦ прот. Валерій 10 березня. 172 людини підтвердили своє бажання залишитись у лоні канонічної Української Православної Церкви. Протоколи цих зборів, затверджені єпископом та нотаріально, священик показав прихильникам «ПЦУ», однак рахуватися  з думкою членів діючої релігійної громади ніхто не планував.

12 квітня 2019 року голова Рівненської ОДА видав розпорядження №312, згідно якого «Релігійна громада Свято-Троїцької парафії Рівненської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) села Козак Корецького району Рівненської області» була зареєстрована на основі особистих даних релігійної громади канонічної Церкви.

«На підставі цього документу, бо так було  у селі Копитів тиждень тому, прибічники ПЦУ планують забрати  Свято-Троїцьку церкву, — прокоментував дане рішення протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ. —  Але звертаю увагу, що церква — є пам’яткою архітектури, і ми маємо охоронний договір, який з нами держава не розривала на неї».

Віряни УПЦ села Козак просять усіх православних підтримати їх молитовно у цей день, а чиновників, що знову ініціюють конфлікт у селі, та поліцію — вжити усіх заходів, аби не допустити цього.

Раніше, клірики Корецького благочиння провели молитовне стояння біля РДА в Корці з проханням до керівництва району не допустити конфліктів в с. Козак та с. Устя (розпорядження про скасування релігійних громад обох громад було опубліковано на офіційних ресурсах РОДА).

Просмотров: 1418

Залишити відповідь