Конституційний суд відкрив провадження у справі щодо перейменування релігійних організацій

Ухвалою колегії суддів Конституційного Суду України відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про внесення зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України“ від 20 грудня 2018 року № 2662–VIII. Відповідне повідомлення було опубліковано 19 квітня 2019 року на офіційному сайті Суду, передає Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу Юридичного відділу УПЦ.

Справа готується до розгляду на пленарному засіданні Великої палати Суду.

«Те, що Конституційний Суд України відкрив провадження у справі щодо перейменування релігійних організацій є доброю звісткою та говорить про те, що він почав розглядати цю справу, — зазначив Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, коментуючи дане рішення. — Адже ми неодноразово заявляли, що закон № 2662–VIII від 20 грудня 2018 року (про перейменування) не тільки був прийнятий із порушеннями, а також  не відповідає основному Закону держави – Конституції України. Держава не вправі примушувати Церкву змінювати свою назву, навіть за допомогою закону. Маємо надію, що Конституційний Суд України відновить законність, захистить право на найменування усіх релігійних організацій України та поставить крапку у цьому питанні».

Раніше, 5 квітня, Окружний адміністративний суд міста Києва постановив визнати дії Голови Верховної Ради України Парубія Андрія Володимировича протиправними щодо прийняття Верховною Радою України вищезгаданого законопроекту “Про внесення змін до Закону України” “Про свободу совісті та релігійні організації”.

Законопроект спікер Парламенту, всупереч вимогам Регламенту поставив на повторне голосування, бажаючи домогтися заздалегідь запланованого результату — примусового перейменування Української Православної Церкви.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1205

Залишити відповідь