«Хочете війни — буде!» — клірик «ПЦУ» погрожує православним буковинцям. Настоятель парафії звернувся до СБУ, ОДА та поліції за захистом (+відео)

Після двох місяців провокацій під час богослужінь, п’яних нічних дебошів, переслідувань за сповідання віри, прихильники «ПЦУ» перейшли до відкритих погроз парафіянам храму на честь Собору Архістратига  Михаїла села Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області. Клірик «ПЦУ» попередив, що починаючи з 20 квітня 2019 року до членів Релігійної громади УПЦ будуть застосовувати кардинальні силові методи, спрямовані на захоплення будівель церкви. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомили в прес-службі єпархії.

«Також погрожували застосуванням фізичної сили, аж до погроз вбивством у разі спричинення супротиву, неодноразово наголошуючи на тому, що не дадуть можливості Релігійній громаді УПЦ села здійснити Богослужіння у майбутні Великодні свята, починаючи з 20.04.2019 року», — повідомив Чернівецьку ОДА, Прокуратуру, СБУ та ГУНП області настоятель парафії протоієрей Леонід Делікатний.

Священнослужитель у своїй заяві розповів, що активісти «ПЦУ» під керівництвом голови Задубрівської сільської ради Гончирюка В.М. 17 квітня в Єпархіальному управлінні УПЦ вимагали в ультимативній формі передачі церковного рухомого та не рухомого майна, або встановити почергове богослужіння у храмі на честь Собору Архістратига  Михаїла. Отримавши відмову на незаконні посягання на майно релігійної громади, почали погрожувати «війною».

Настоятель попросив правоохоронців «з метою недопущення кровопролиття та  незаконного захоплення храму,  забезпечення громадського порядку під час Богослужіння та здійснення інших релігійних обрядів з 20.04.2019 року та в подальшому, негайно вжити всіх передбачених Законом організаційних заходів».

Нагадаємо, починаючи з 15 лютого 2019 року, після спроби прихильниками «ПЦУ» незаконно заволодіти церковним приміщенням громади УПЦ, у цьому храмі не припиняється молитва — цілодобово читають Псалтир.

Настоятель протоієрей Леонід Делікатний в інтерв’ю прес-службі єпархії розповів про ситуацію в селі протягом останніх двох місяців.

Він зазначив, що задля уникнення протистояння, парафія УПЦ пішла на поступки і до рішення суду погодилася на те, щоб прихильники «ПЦУ» звершували свої служби на території храму.

«Але кожної неділі з їхнього боку були провокації, про що свідчать багаточисленні наші позови, заяви, які ми передавали в поліцію, — зазначив священнослужитель. — Заважали нам в проведені служб, під час богослужінь вони стукали, кричали…, приходили з плакатами, писали, що ми агенти ФСБ, ображали нас».

с. Задубківка. Інтерв'ю з о.Леонідом та парафіянами храму

#ПрямаМова – інтерв'ю з о.Леонідом Делікатним Ми спитали:- Всіх непокоїть питання, чому ви минулої неділі не пустили панотця Назарія (Назарій Гагалюк) з ПЦУ служити на подвір'ї храму Архистратига Михаїла?- Ваша парафія Архистатига Божого Михаїла УПЦ села Задубрівка вже більше ніж 60 діб молиться та чергує цілодобово в храмі? Чому не полишете?- Також кажуть що ви взагалі не дозволяєте мешканцям села Задубрівка ходити до церкви?- Чому ви не переходите в ПЦУ?- Хто є прихожанами церкви Архістратига Михаїла? – Хто постійно підігріває конфлікт у селі?- Що ви зробили щоби знайти порозуміння з мешканцями села?- Як ви прокоментуєте слова панотця Назарія, який погрожував у середу на прийомі в консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії, що "хочете війни так буде вам війна"?Офіційна сторінка храму: Задубрівка. Храм Святого Архістратига Михаїла УПЦ===> оператор та відеомонтаж: Mihai Grosu

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Samstag, 20. April 2019

Після того, як почали з’являтися погрози від активістів «ПЦУ» про захоплення храму, релігійна громада вирішила не допускати їх на територію храму без рішення суду, щоб уникнути силового захоплення.

«Храмова будівля – це будівля релігійної громади тих, хто вважає себе членами УПЦ – це перше. По-друге, я їм сказав, що це не ми, а вони відійшли і тому кожен з них, хто має бажання далі продовжувати службу, можуть прийти і з нами молитися, прославляти Бога, але в складі УПЦ. А ті, хто відійшли від нашої Церкви і заходять тільки для провокацій і не відомо, що далі будуть робити, то таких дійсно ми не пускаємо… Надіємося, що суд все-таки буде, але поки є таке враження, що його затримують, спеціально, щоб не вирішити це питання мирним шляхом», — наголосив отець Леонід.

Він підкреслив, що всі сподівалися на мирне вирішення проблеми до останнього, проте під час перемовин в єпархіальному управлінні ця надія була втрачена.

«Але, коли я прийшов в єпархію і коли ми  з ними прийшли спілкуватися, то я побачив, що фактично це не прохання — це ультиматум з їхньої сторони, що пустіть нас на територію, щоб ми служили і все, — продовжив отець-настоятель. — І тому, коли ми сказали, що так не може бути, то тоді священик ПЦУ пан Назарій сказав наступні слова: “Якщо ви хочете війни, то війна буде!”».

На переконання прот. Леоніда, активісти «ПЦУ», спекулюючи на темі війни на Сході України, обманюють односельчан, налаштовуючи їх та воїнів АТО, які мешкають в селі, проти їхніх парафіян.

«З 14-го року на кожній службі на колінах молимся за мир в Україні, ми любимо нашу державу, молимося за неї, молимося за наших воїнів, які на Сході, щоб Господь дарував їм мирно повернутися до дому, щоб мир запанував в нас в Україні», — сказав він.

Проте, за його словами, ряд людей, на чолі з головою сільради роблять все, щоб цього миру не було навіть у селі Задубрівка: «у цю неділю, коли в ночі прийшли п’яні і намагалися штурмувати церкву, то він (сільський голова – ред.) був серед них, він виключив освітлення в селі, щоб спровокувати».

Натомість, настоятель з парафіянами прагнуть мирного вирішення конфлікту.

«Я своїм прихожанам кажу, що нам з цими людьми жити далі, тому ми повинні старатися з ними і вітатися, і говорити і робити все для того, щоб якось зближатися і заради миру і злагоди між нами, ми допустили, щоб вони спокійно стояли тут біля церкви», — розповів священик.

Проте, як свідчать парафіяни, на них влаштовують справжню травлю. Так, завуча школи примушували написати заяву на звільнення, жінку не пускали до школи, бойкотували її за те, що вона ходить до Української Православної Церкви. Вірян та їхніх дітей називають «москаликами».

Настоятель змушений був звернутися за захистом до правоохоронців та влади, проте, за його словами, сподівається перш за все на Бога.

«Найбільша охорона — це сам Господь Бог. Тому ми почали звершувати молитовне стояння — і в день, і вночі люди чергують в церкві, читають Псалтир і просять Бога, щоб Господь умиротворив, дав любов в серці й щоб ми мирно все це вирішили», — зазначив він.

Просмотров: 5761

Залишити відповідь