У Горлівському кафедральному соборі відбулася унікальна дитяча Літургія за участю 500 дітей (+фото)

У свято Входу Господнього в Єрусалим, 21 квітня 2019 року, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі м. Горлівка, за якою молилися близько 500 вихованців недільних шкіл храмів Горлівки, Єнакієвого, Жданівки, Вуглегірська, Шахтарська, а у вівтарі допомагали юні паламарі з різних храмів Горлівської єпархії. Три роки тому в соборі відбулася перша Божественна літургія, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу єпархії.

Піснеспіви Літургії разом із дорослим хором Богоявленського собору виконували юнацький хор храму під керівництвом О.В. Ільчук, старший (юнацький) хор класу духовного співу під керівництвом К. В. Веселої, що співає в Миколаївському архієрейському соборі міста, і дитячі хори Богоявленського собору,  Горлівського класу духовного співу, Покровського собору м. Єнакієво, Благовіщенського храму м. Вуглегірськ, Іоанно-Богословського храму м. Шахтарськ.

Юні хорові колективи почали самостійно співати за богослужінням у своїх храмах. Ще в минулому році старший хор класу духовного співу проходив кліросну практику в Миколаївському архієрейському соборі, виконуючи окремі твори. Сьогодні він став лівим криласом цього храму.

Разом із дітьми прийшли помолитися батьки і викладачі.

Після закінчення богослужіння був здійснений хресний хід.

Митрополит Митрофан привітав усіх присутніх зі святом Входу Господнього в Єрусалим і подякував дітям за молитву. Владика нагадав про те, що кожен дорослий покликаний навчитися зберігати дитячі радість і любов до Бога у своєму серці.

«Слово Боже закликає нас стати такими ж, як діти. Незважаючи на те, що ми вже дорослі, незважаючи на весь наш життєвий досвід, незважаючи на все наше знання і розуміння добра і зла, гарного і поганого, закликає серцем уподібнитися дітям і побачити те, що побачили вони в цей день [в день Входу Господнього в Єрусалим]. Побачити, що Бог знаходиться серед людей, що Він для них Батько, що з Ним можна спілкуватися так, як діти спілкуються зі своїми батьками, що з Ним можна будувати відносини і відчувати Його любов до нас… Згадаймо, що коли ми були такими, як вони, ми цей світ бачили зовсім по-іншому, і він здавався нам добрим і повним любові і радості, тому що наше серце було таким і ми могли відчувати те, чого вже не відчуваємо сьогодні. Нам потрібно до цього навчитися повертатися, — в першу чергу, у своїх відносинах з Богом. Якщо ми не навчимося Йому довіряти і любити Його так, як довіряють нам і люблять нас наші діти, ми ніколи не відчуємо ту відповідну любов, якою Він сповнений до кожного з нас», — підкреслив владика.

Митрополит Митрофан також додав: «Дай Бог, щоб наші серця, ставши дитячими, в цей святий святковий день відчули ту радість, яку відчули діти тоді, коли побачили Сина Божого, і ми від душі і серця в радості зустріли свого Спасителя як свого Люблячого Отця, Який нас, людей, і нашого спасіння йде на Голгофу, йде на хресну смерть для того, щоб кожен із нас відчував себе близьким Йому, рідним, тим, заради кого Він і зробив цей великий подвиг, який ми будемо прославляти в Страсний тиждень і особливо в ніч Світлого Христового Воскресіння».

Всі діти, які були присутні в храмі, отримали подарунки з рук владики.

Просмотров: 1284

Залишити відповідь