Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з читанням 12-ти Страсних Євангелій у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

25 квітня 2019 року, напередодні Великої П’ятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив утреню з читанням 12-ти Страсних Євангелій у храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство монастиря.

Богослужбові піснеспіви виконували: хор Київських духовних шкіл під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка) та Митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича). Предстоятель традиційно проспівав декілька піснеспівів у складі чоловічого ансамблю.

Головний зміст утрені Великої П’ятниці (яка зазвичай звершується напередодні ввечері) складає читання 12 Євангелій – вибраних глав з благовіствування усіх чотирьох євангелістів. В цих Євангеліях детально розповідається про останні години земного життя Спасителя, починаючи з Його прощальної бесіди з учнями після Тайної Вечері й завершуючи Його погребінням у гробі Іосифа Аримафейського. Вірні за цим богослужінням тримають у руках запалені свічки – на знак усвідомлення величі подвигу Христа та співчуття стражданням нашого Спасителя.

Завтра, у Велику П’ятницю, згідно з Уставом, Літургії немає. Вранці звершуються Великі часи та зображальні.

Нагадаємо, сьогодні вранці Предстоятель очолив Божественну літургію у цьому ж храмі.

Просмотров: 1021

Залишити відповідь