Багатостраждальні Іверський монастир Донецька та Іверський храм Горлівки відзначили престольні свята (+фото)

30 квітня 2019 року, в день вшанування Іверської ікони Божої Матері, були звершені святкові Божественні літургії Пасхальним чином в Іверському храмі в м. Горлівка та Іверському жіночому монастирі в м. Донецьк, які свого часу постраждали від обстрілів, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-служби єпархій.

Зокрема в споруджуваному Іверському храмі Горлівки, який постраждав від обстрілу в 2016 році, у престольне свято — день прославлення Іверської ікони Богородиці, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан вперше звершив Божественну літургію, зазначають у Горлівській єпархії.

Йому співслужили єпископ Добропільський Спиридон, вікарій Горлівської єпархії, секретар єпархії, благочинний Миколаївського округу в Горлівці протоієрей Володимир Туренко та духовенство єпархії. За богослужінням співав юнацький хор Богоявленського кафедрального собору Горлівки.

Після Божественної літургії митрополит Митрофан звернувся до парафіян з архіпастирським словом. Владика нагадав, що все в нашому житті відбувається з волі Божої.

«Я вірю, що наша спільна молитва, для якої ми зібралися в престольне свято під цими склепіннями, — це найголовніше, що тільки може статися. Якщо нам з вами не потрібен цей храм, то навіщо Бог його буде тут будувати і для чого він повинен з’являтися? А якщо він нам потрібен — ми повинні зібратися тут і про це Богу сказати, про це Його попросити: “Господи, нам потрібен цей храм, Матір Божа, допоможи нам, щоб тут обов’язково все завершилося, і ми сюди приходили прославляти Бога, Матір Божу і Її Іверську ікону і зміцнювали свої духовні і тілесні сили”», — зазначив митрополит Митрофан.

Місце для будівництва Іверскього храму було обрано не випадково — він зводиться на місці зруйнованої безбожниками Миколаївської церкви. Чин освячення місця під будівництво храму було звершено 17 квітня 2012 року, в день пам’яті Іверської ікони. Однак будівництво церкви було припинено 2016 року. У нч з 9 на 10 липня на території споруджуваного храму впали три снаряди, які пошкодили фасад будівлі і вибили вікна, а також зруйнували черепицю, якою вже мали вкривати дах храму.

У день престольного свята у СвятоІверському жіночому монастирі, розташованому недалеко від руїн донецького аеропорту та постраждалому в результаті обстрілів у 2014 році, великодню Божественну літургію звершили архієпископ Макіївський Варнава та єпископ Новоазовський Варсонофій у співслужінні кліриків храмів Донецька, зазначають у Донецькій єпархії.

Завершив Божественну літургію великодній молебень із хресним ходом.

Після закінчення молитви до віруючих з архіпастирським словом звернувся архієпископ Варнава. Владика порівняв жахи голгофської події з тим, який на собі випробувала багатостраждальна обитель разом з її насельницями і ігуменею Михайлою (Шевченко).

Вікарій Донецької єпархії також поділився своїми спогадами про перше, з початку військових зіткнень на Донбасі, богослужіння в зруйнованому монастирі, що відбулося в 2016 році: «Тоді було дійсно страшно молитися в такій обстановці, нині ж Іверський монастир дарує впевненість у твердості віри, адже “кров мучеників – це фундамент Церкви Христової, а земля ця зазнала справжні муки”. Впевненість ця грунтується на самій суті християнства: «Христос постраждав, але переміг смерть. Так і ця обитель – вона постраждала, але вона воскресне!».

Також у день пам’яті Іверської ікони Божої Матері престольне свято відзначили Одеський Іверський чоловічий монастир, в якому урочисте богослужіння очолив митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, та Криворізький Іверський храм, в якому богослужіння очолив митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем.

 

Просмотров: 721

Залишити відповідь