На саміті ООН в Женеві закликали посилити захист прав віруючих УПЦ

Учасниками саміту затверджений План дій, затверджений на порядку денному ООН, який буде направлений на адресу Президента, уряду і Міністерства закордонних справ України.

З 29 квітня по 1 травня 2019 року в штаб-квартирі ООН в Женеві відбувся другий глобальний саміт з питань релігії, миру і безпеки “Наведення мостів, заохочення інклюзивності та протидії розпалювання ненависті в цілях посилення захисту релігійних меншин, біженців та мігрантів». Захід організовано канцелярією Генерального секретаря ООН. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на НВО «Громадський правозахист», представники якої взяли участь у саміті.

НВО «Громадський правозахист», спираючись на свій консультаційний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН, результати моніторингу дотримання прав віруючих УПЦ в Україні, православних християн Чорногорії, Македонії, країн Близького Сходу закликала учасників саміту посилити захист прав православних християн УПЦ, Чорногорії, Македонії в зв’язку з ростом порушень прав християн в цих країнах, в тому числі мотивованих дискримінацією з боку представників органів державної влади.

У заході взяли участь спеціальний радник з профілактики геноциду ООН (OSAPG) Mr Adama Dieng, представники дипломатичних місій держав – членів ООН, представники правозахисних організацій, релігійних громад та наукових кіл з різних країн: Dr Mohammed Abu-Nimer (KAICIID), H.E. Shaykh Muhammad Al-Yaqoubi (Syrian Islamic scholar and religious leader), Dr.Gregorio Bettiza (University of Exeter), Dr Rev. Grace Chung Lee (Religion For Peace), Oleh Denysov (Public Advocacy), Ms. Hajar Al-Kaddo (Forum of European Muslims Youth&Student organization).

Учасники обговорили ключові питання взаємозв’язку релігії, миру і безпеки. Захід продемонстрував бажання багатьох представників громадянського суспільства, релігійних лідерів, правозахисників і дипломатів протидіяти розпалюванню релігійної ворожнечі в світі. Учасники виробили пакет рекомендацій саміту до ООН і держав-учасниць ООН, в тому числі про реальне і неформальне визнання релігійної свободи як фундаментального права людини, про необхідність державам приділяти більше уваги захисту релігійних свобод.

Учасники саміту затвердили План дій, заснований на порядку ООН і зобов’язання держав-учасників, який буде направлений правозахисною організацією «Громадський правозахист» на адресу Президента, уряду і Міністерства закордонних справ України для імплементації відповідно до міжнародного права і зобов’язань України по відповідальності щодо захисту.

Також рекомендації і звіт про виявлені порушення прав православних християн в контексті Плану дій, виробленого самітом, будуть направлені уряду Чорногорії та Македонії, а також опубліковані в рамках майбутньої регулярної сесії Ради з прав людини ООН і нарад ОБСЄ.

Нагадаємо, Інформаційно-просвітницький відділ повідомляв про те, що громади УПЦ масово звертаються за захистом в міжнародні організації.

Просмотров: 540

Залишити відповідь