Парламент не підтримав президентський законопроект про військове капеланство, яким блокувалася робота капеланів УПЦ

Верховна Рада не підтримала законопроект № 10279 щодо врегулювання капеланської діяльності у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, яким мали заборонити допуск капеланів Української Православної Церкви у військові частини, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Інституту релігійної свободи.

Кілька спроб проголосувати за включення цього законопроекту до порядку денного сесії, що відбулися під час засідань Верховної Ради 14 та 16 травня 2019 року, завершилися невдало.

Слід зауважити, що законопроект № 10279, внесений до парламенту Президентом України Петром Порошенком, не узгоджувався з релігійною спільнотою, зокрема не було консультацій з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Натомість у парламенті також знаходяться інші законопроекти з проблематики військового капеланства – № 10244 та № 10244-1, які розроблялися протягом останніх трьох років за участі профільних експертів та релігійної спільноти.

Нагадаємо, тенденція надання пріоритету в призначенні капеланами кліриків «ПЦУ»/ «УПЦ КП» і Греко-католицької церкви перед Українською Православною Церквою, всупереч бажанню самих військовослужбовців, з’явилася давно. Голова відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин ще у квітні 2017 року повідомляв, що володіє інформацією про те, що в Генеральному штабі реагують негативно на прохання з частин про призначення капеланами священиків Української Православної Церкви. А в 2018 р. директиву Генштабу ЗСУ з грифом «ДСК» (для службового користування) не допускати капеланів Української Православної Церкви у військові частини отримали усі командири.

Як повідомлялося, ситуація навколо капеланства УПЦ свідчить про те, що проблеми зі служінням священиків УПЦ в храмах при військових установах — це нові реалії і пов’язані вони з політикою нетерпимості до однієї конфесії і надання переваги іншим.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1233

Залишити відповідь