Тисячі буковинців вийшли на Хресний хід проти беззаконь місцевої влади. Результати перемовин з в.о. голови Чернівецької ОДА (+відео)

Православна Буковина проти беззаконних і антиконституційних дій місцевих чиновників, проти рейдерських захоплень храмів, проти примусового переведення храмів Української Православної Церкви в «ПЦУ».

23 травня 2019 року в Чернівецько-Буковинській єпархії відбувся загальноєпархіальний хресний хід та молитовне стояння на захист прав православних буковинців та проти беззаконних дій в.о. голови Чернівецького ОДА щодо примусового переведення парафій Української Православної Церкви в новостворену структуру «ПЦУ». Результатом бесіди чиновника з ієрархами та духовенством єпархії стало оформлене звернення та обіцянка М. Павлюка створити робочу групу по вивченню і виправленню кофліктних ситуацій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Тисячі православних буковинців пройшли молитовною ходою від Кафедрального собору Чернівці до місцевої Обласної державної адміністрації. Хресну ходу очолив митрополит Чернівецький та Буковинський Мелетій, єпископ Банченський Лонгин та духовенство єпархії.

Починаючи з 8:30 прес-служба Чернівецько-Буковинської єпархії вела пряму трансляцію на своїй офіційній сторінці у фейсбук.

Після того, як хресний хід зупинився перед стінами установи, митрополит Мелетій звернувся до пастви зі словом, у якому озвучив вимоги, з якими віруючі УПЦ звертаються до можновладців.

Буковина. Хресна хода. Влада втрутилася в церковні справи

"Ми – не бидло, ми – народ України. Ми тут народилися і тут віримо в Бога" "Влада втрутилася в церковні справи. Ніби ми живемо у Середньовіччі, ніби в нас не має Конституції"Сюжет дня (5 хв): хресна хода та молитовне стояння проти свавілля влади на Буковині, яка ПРИМУСОВО перереєстровує канонічні православні парафії у ПЦУ, поза волі і бажання віруючих бути вірними Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм.Дякуємо за зйомки та відеомонтаж: Mihai Grosu

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Donnerstag, 23. Mai 2019

«Ми хочемо, щоб не ігнорували наші Конституційні права, не захоплювали наші храми, не порушувався міжконфесійний мир в краї, в якому ми жили усі роки, до моменту втручання влади у церковні справи та створення т.з. «ПЦУ». Ми не виступаємо проти новоствореної структури, ми проти того, щоб вони забирали наші храми, щоб чиновники перереєстровували наші статути без нашого відома і згоди. Ми вимагаємо від влади почути нас, тому, що ми українці і маємо конституційне право на вільне сповідування своєї віри», — зазначив керуючий єпархією

Після чого ієрархи та духовенство храмів, які було захоплено чи навколо яких існують конфлікти, пішли на зустріч з в.о. голови Чернівецької ОДА Михайлом Павлюком.

За інформацією з єпархії, перемовини проходили в складній обстановці. До своїх виборців — віруючих УПЦ — вийти чиновник відмовлявся і свою позицію щодо релігійної ситуації змінювати не бажав.

Про хід зустрічі попередньо розповідав секретар Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ архімандрит Никита (Сторожук): «Перемовини відбуваються в складних умовах. Ми просимо, щоб голова ОДА припинив дію своїх 9-ти розпоряджень щодо 11 храмів нашої єпархії (про реєстрацію статутів «ПЦУ» з реєстраційними даними УПЦ – ред.). Проте на усі наші вмовляння, на докази юристів про те, що це можливо зробити — іншим розпорядженням можна скасувати чи призупинити дії розпоряджень, він реагує негативно. Так само Михайло Вікторович ухиляється від відповіді про те, чи вийде він до людей. При цьому декларує, що нічого не боїться. Тож ми будемо наполягати, щоб він вийшов до народу».

Орієнтовно о 12-й ієрархи та духовенство УПЦ разом з в.о. голови ОДА М. Павлюком вийшли до віруючих буковинців.

Перед цим секретар єпархії повідомив, що надійшла інформація про замінування установи. Проте віруючі розходитися не забажали.

Тож, першим до присутніх звернувся митрополит Мелетій, який повідомив, що хоча дискусія й була складною, гострою, однак «здається, спільний знаменник змогли знайти».

«Михайло Вікторович побачив, що рішення щодо парафій не до кінця були пророблені, і запевнив, що ситуація буде виправлятися, — розповів владика. — Буде проводитися певна робота у цьому напрямку. Думаю, що словам губернатора можна вірити. Його щирість є запорукою того, що можна сподіватися на заспокоєння ситуації в релігійному житті в регіоні».

Керуючий єпархією подякував в.о. голови Чернівецької ОДА за розмову і висловив сподівання, що її результатом буде зміна тієї ситуації, яка склалася в церковному житті останнім часом.

Михайло Павлюк привітав присутніх словами «Христос Воскрес!» і попросив пробачення. «В мене не було мети вас образити чи принизити, — сказав він і продовжив, — я хочу почути вас і, як християнин, якщо я когось образив, кажу: простіть мне».

У відповідь йому православні буковинці сказали: «Бог простить», — і попросили виправлятися справами.

Він спробував виправдати свої дії простим виконанням законів: «Ми не трактуємо закони в ОДА – ми забезпечуємо їх виконання». Окрім того, чиновник заявив, що прислуховується до всіх і знає й іншу думку щодо цього питання. На що віруючі відреагували негативно, акцентуючи його увагу на те, що їхню думку він увесь цей час чути не бажав.

Офіційна вимога від духовенства і віруючих єпархії передана особисто в руки М. Павлюку, в.о. голови Чернівецької ОДА.

М. Павлюк розповів, що за результатом бесіди було оформлено звернення, буде посилена робоча група, і усі конфліктні ситуації будуть детально розглянуті.

Митрополит Мелетій висловив сподівання, що зустріч принесе користь, і подякував тим священикам і вірянам, які шість днів молилися перед стінами ОДА. «Наша домовленість сьогодні є  результатом їхніх молитов. Дякую їм і всім вам», — сказав владика.

Проте ані самі віруючі, ані священство особливих надій на те, що ситуація кардинально зміниться, не мають. Молитовні стояння в храмах і біля ОДА триватимуть. Хоча за актуальною інформацією, віруючих від ОДА відтіснила Поліція. Продовжують говорити про мінування установи, при цьому усі чиновники лишилися всередині приміщення.

Окрім того, планується звернути увагу на релігійну ситуацію на Буковині Президента України Володимира Зеленського та міжнародних правозахисних спільнот.

Пряма трансляція. Єпархіальний ХРЕСНИЙ ХІД, м.Чернівці, проти примусового переведення храмів Української Православної Церкви в іншу віру.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Mittwoch, 22. Mai 2019

Нагадаємо, 18 травня, після того, як прихильниками «ПЦУ» було захоплено Свято-Успенський храм УПЦ с.Товтри, парафіяни розпочали цілодобове молитовне стояння під стінами Чернівецької Обласної державної адміністрації «до тих пір, доки не будуть відмінені всі рейдерські розпорядження в.о. голови області Павлюка Михайла», згідно яких релігійні громади УПЦ «перевели» в «ПЦУ». Згодом було повідомлено, що до молитовного стояння приєднується вся єпархія.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 4126

Залишити відповідь