28 травня 2019 року, в день пам’яті преподобного Іллі, схимонаха Макіївського, була звершена урочиста Божественна літургія у Свято-Георгіївському соборі м. Макіївка Донецької області, де спочивають мощі святого, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

Святкову Божественну літургію очолив митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан у співслужінні архієпископа Макіївського Варнави, єпископа Новоазовського Варсонофія, єпископа Волноваського Амвросія, а також духовенства Донецької та Горлівької єпархій УПЦ.

За літургією зібралося 190 священнослужителів, а також понад 1000 парафіян і паломників.

Увінчав урочисте богослужіння Хресний хід із мощами преподобного Іллі.

Преподобний Ілля, схимонах Макіївський (в миру Ілля Якович Ганжа), народився в 1837 році в селищі Макіївка Міуського округу Області Війська Донського (нині місто Макіївка).

Відомостей про життя подвижника, отриманих з розповідей очевидців, небагато, та й вони переважно про останні 19 років його життя. Про те, де преподобний прийняв чернечий постриг і як провів 90 років свого життя, відомо одному Богу. Але дива, які явив світові Господь в останні роки життя старця, свідчать про довгі роки його духовної боротьби з пристрастями і спокусами. 

Відомо однак, що тривалий час схимонах Ілля трудився в Іллінському скиту Святої гори Афон, звідки на початку ХХ століття перебрався в Києво-Печерську Лавру. В рідній Макіївці схимонах Ілля з’явився вже в 1937 році, рятуючись від гонінь безбожної влади, де проживав до 1946 року та навертав людей до Бога. 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1535

Залишити відповідь