Активіст «ПЦУ» жорстоко побив священика УПЦ в селі Грабове на Волині (фото)

В поліції відкрили справу за ст. 125 (легкі тілесні ушкодження) — назвавши перелом подряпиною, а прихильники «ПЦУ» вже планують чергову провокацію біля храму УПЦ на наступну неділю.

2 червня 2019 року прихильники «ПЦУ» намагалися захопити храм УПЦ в с. Грабове Шацького району на Волині. У результаті конфлікту, який виник перед церквою, постраждав настоятель парафії протоієрей Димитрій Ковальчук. Зі священика зірвали хрест, нанесли ряд тяжких ударів по голові та іншим частинам тіла та зламали пальці рук. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ розповів прес-секретар Володимир-Волинської єпархії протоієрей Володимир Мацур.

Він повідомив, що провокацію так звані активісти новоствореної структури влаштували в недільний день після богослужіння.

«Священик після завершення богослужіння ще здійснював Таїнство Хрещення, в цей час представники «ПЦУ» зібралися біля храму для того, щоб його захопити. Прийшли, звичайно, і наші люди, щоб захистити святиню. Почалася перепалка. Після того, як отець Димитрій звершив Хрещення, він вийшов до людей і почав з ними спілкуватися. Один з їхніх активістів не стримався, накинувся на священика, здер з нього хреста, вдарив його дуже сильно, зламав пальці рук. Це все фіксували на відео представники поліції», — розповів прес-секретар єпархії.

Сам протоієрей Димитрій Ковальчук про цю подію розповідає так:

«У нас якраз була полеміка, але всі адекватно спілкувалися, я намагався вислухати всіх. І от в момент, коли я розмовляв з однією жінкою, відчув удар ззаду, потім другий удар, які супроводжувалися лайкою і образливими словами в мій бік. Потім з мене зірвали хреста. Коли почали відтягувати цього чоловіка, він вкотре вдарив мене, почав наносити удари ногою, тримаючи мою руку, за пальці хапав так, що зламав їх».

Прихильник «ПЦУ», який влаштував побоїще, є людиною досить похилого віку, депутатом сільської ради. За інформацією отця Димитрія, ніякого відношення до церкви не має, в храмі на богослужіннях його ніколи не бачили, проте інтереси новоствореної структури захищає з великим ентузіазмом.

Поліція, що знаходилася на місці події, допомогла заспокоїти «активіста ПЦУ». Проте розпочали кримінальне провадження і внесли справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження), що насправді не відповідає дійсності.

«В травмпункті лікарні зафіксували перелом, сказали, що не мають можливості зняти побої, хоча голова і все тіло в мене до сих пір болить… Поліція, яка приїхала, тримала мене там більше двох годин, вирішували, як все провести, коли побачили знімок з переломом. Поки вони вирішували, що їм робити, ми з матінкою поїхали до лікаря, і він наклав мені гіпс. А наступного дня я побачив, що вони написали не перелом, а подряпина…», — розповів настоятель.

Як зазначив отець Димитрій, ситуацію контролюють і навіть провокують місцеві чиновники, які тиснути на нього почали ще з початку року. Вперше голова Шацької РДА Голядинець Василь Володимирович зателефонував священику ще 5 січня і запропонував переходити в «ПЦУ», потім приїздив особисто. Після того, як вмовляння не подіяли, в селі влаштували збір підписів, які депутати сільської та міської рад самі й ходили та збирали. Проте у с. Грабове, де близько 200 дорослих людей, десь 125-ть віддали свої голоси на підтримку УПЦ, довірившись священику, якого давно знають і поважають. У свою чергу, як розповідали очевидці, представники владних структур, маючи чітку вказівку «перевести» в «ПЦУ» парафію, змушували — одних вмовляннями, інших обманом, часто погрозами, ставити жителів села свої підписи на підтримку новоствореної структури. В результаті в ЗМІ було оголошено, що вони зібрали близько 120-ти підписів за перехід в «ПЦУ».

Наразі храм залишається відкритим, богослужіння звершуються. Проте вже на цю неділю, 9 травня, на 15:00, призначено зібрання територіальної громади, на якому планують вирішувати подальшу долю парафії УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5430

Залишити відповідь