МЗС України вважає, що права вірян УПЦ не порушуються — коментар з цього приводу Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях

20 травня 2019 року Міністерство закордонних справ України через Постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві надало відповідь на запит Спеціальних доповідачів ООН з питань, що стосуються порушення прав віруючих УПЦ у 2014-2018 роках. Відповідь була надіслана із запізненням майже у 5 місяців, але показовим є те, що центральний орган державної влади вперше на міжнародному рівні офіційно відреагував на проблеми порушення прав віруючих УПЦ та у письмовій формі висловив свою позицію, хоча даний документ залишає багато запитань. Повний текст відповіді доступний у системі Спеціальних доповідачів ООН[1].

Нагадаємо, що 30 жовтня 2018 року одразу декілька Спеціальних доповідачів ООН (а саме – з питань свободи релігій та переконань, з питань позасудових страт без належного судового розгляду та довільних страт, з питань про заохочення та захист права на свободу думок та їх вільне висловлювання, з питань про права на свободу мирних зібрань та асоціацій) звернулися до держави Україна із комунікаційним запитом прояснити ситуацію щодо захоплень храмів, побиття та залякування вірян УПЦ, дискримінації та порушень прав віруючих під час Всеукраїнської хресної ходи, не розслідування кримінальних проваджень, відкритих за цими та багатьма іншими фактами (докладніше див: Mandates of the Special Rapporteurs[2]).

Слід зазначити, що офіційна відповідь уповноваженого органу МЗС України щодо вже добре відомих міжнародній спільноті фактів порушень прав віруючих УПЦ виразно контрастує із висловлюваннями у стилі мови ненависті («hate speech») багатьох українських високопосадовців, представників громадськості та журналістів протягом 2014-2018 років.

Зокрема, у документі зазначено про те, що Всеукраїнська хресна хода пройшла «мирно та без порушень громадського порядку», але всі добре пам`ятають про недопущення вірян УПЦ до участі у хресній ході в Одесі, про що є офіційна заява прес-служби Одеської єпархії[3], про спроби блокування хресної ходи у Запоріжжі[4], де 16 автобусів з віруючими були затримані під різними надуманими приводами.

Водночас залишається незрозумілим повідомлення уповноваженого органу МЗС України щодо справи релігійної громади УПЦ с. Птича Рівненської області. Документ інформує представників ООН про те, що на будівлю храму накладено арешт, але хто зініціював його – не уточнюється. Нагадаємо, що арешт був накладений судом за клопотанням слідчих органів в рамках штучно порушеного та політично вмотивованого кримінального провадження. У такий спосіб відбулося блокування храму, який належить на праві власності релігійній громаді УПЦ. На питання, чому влада тримала під арештом більше півтора року власність релігійної громади, — відповідь так і не була надана.

Видається, що автори документа взагалі не володіють фактичним матеріалом по справі с. Катеринівка Тернопільської області, де православні віряни були брутально побиті силовиками, хоча відповідні задокументовані відомості вже знаходяться у Спеціальних доповідачів ООН та інших міжнародних правових структур.

Особливо виразними є реляції української сторони про те, що в селах Котюжини Збаразького району, Катеринівка та Колосова Кременецького району Тернопільської області віруючим УПЦ побудували храми. За контекстом документа складається враження, що це зробила держава, але у дійсності ці будівлі були збудовані самими вірянами при явному супротиві органів місцевої влади, адже храми будувалися на приватних земельних ділянках, тобто органи місцевого самоврядування не спромоглись навіть виділити землю під ці будівлі[5].

Залишимо на совісті дипломатів їхню оцінку діяльності авторитетного архієрея УПЦ Преосвященного митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія. В офіційній відповіді уповноваженого органу МЗС України, зокрема, йдеться: «Конфлікти у цих селах (прим: Тернопільської області) виникли у 2014-2017 рр. здебільшого внаслідок соціально-політичної ситуації, позиції певної частини духовенства УПЦ щодо подій на сході України та певні прогалини в організації управління єпархією. Керівник єпархії практично не приймає участі ні в яких заходах, організованих релігійними громадами або органами державної влади для діалогу та пошуку компромісних рішень. Під час зустрічей, організованих державними органами для того, щоб знайти вихід із кризової ситуації, було ясно, що єпархія УПЦ не готова шукати компроміси та не бачить необхідності в діалозі з УПЦ КП, звинувачуючи її у рейдерських захопленнях церков». На наш погляд, це неетичне та неправдиве свідчення. Складається враження, що автори офіційного документа навіть не спробували розібратися у ситуації об`єктивно, адже починаючи з 2015 року саме митрополит Сергій або ж уповноважені ним особи проводять зустрічі не тільки з місцевими державними службовцями, але і з представниками ОБСЄ[6], які регулярно відвідують Тернопільську єпархію. Доводимо до відома усіх зацікавлених осіб, що саме у Тернопільській області за ініціативи ОБСЄ і з благословення єпархіального архієрея була проведена спроба діалогу між представниками УПЦ, УПЦ КП та УАПЦ, яка тривала у погодженому форматі між усіма сторонами конфліктів. Але попри усі докладені зусилля, обласна влада так і не змогла або не захотіла забезпечити дотримання закону у тих конфліктних випадках, де порушення прав віруючих УПЦ були очевидними.

Оприлюднена відповідь Міністерства закордонних справ України через Постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві на запит Спеціальних доповідачів ООН вкотре свідчить про те, що фактична інформація про систематичне порушення прав віруючих громадян УПЦ стала відомою на високому міжнародному рівні. Українська Православна Церква не залишає сподівань, що означені проблеми знайдуть своє якнайшвидше вирішення, і надалі у представників органів державної влади України не буде нових приводів відповідати на запити  міжнародної спільноти.

[1] https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadFile?gId=34698

[2] https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=24107

[3] http://eparhiya.od.ua/sobyitiya/sobyitiya/3353-zayavlenie-press-slujbyi-odesskoy-eparhii-v-svyazi-s-ugrozami-ot-pravoradikalnyih-organizatsiy

[4] https://hramzp.ua/newsitem/vladyka-luka-vstretilsya-s-predstavit-2

[5] https://spzh.news/ru/news/46277-u-obshchiny-katerinovki-chey-khram-zakhvatili-raskolniki-teper-novaya-tserkov-foto

[6] http://ternopil.church.ua/2015/05/29/mitropolit-sergij-zustrivsya-z-predstavnikami-obsje/

Просмотров: 1418

Залишити відповідь