Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях взяв участь у заходах 41 сесії Ради з прав людини ООН у Женеві

9 липня 2019 року голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях  єпископ Баришівський Віктор взяв участь у заходах 41 регулярної сесії Ради з прав людини ООН, яка триває у Женеві з 24 червня по 12 липня 2019 року.

Рада з прав людини ООН – це установа міжнародного правозахисного механізму, яка згідно з міжнародним правом уповноважена розглядати як індивідуальні порушення прав людини, так і реагувати на тенденції правопорушень, що мають системний характер.

Як повідомлялось раніше, протягом 2018-2019 років десятки релігійних організацій Української Православної Церкви направили скарги за встановленою процедурою до Ради з прав людини та Спеціальних доповідачів ООН.

У жовтні 2018 року Спеціальні доповідачі ООН спрямували до уряду України комунікаційний запит щодо фактів порушень прав віруючих УПЦ.

Слід констатувати, що порушення прав православних вірян в Україні носять системний характер, тому їх припинення потребує комплексу заходів, спрямованих на скасування дискримінаційних законів та відновлення порушених прав віруючих громадян, у тому числі шляхом повернення захопленого насильницьким способом майна.

Ці та інші питання були обговорені на паралельному івенті в ході 41 сесії Ради з прав людини ООН «Релігійні свободи в Україні, Чорногорії та Македонії», організованому неурядовою правозахисною організацією з консультаційним статусом при Економічній та Соціальній Раді ООН Public Advocacy. Зокрема, присутні на заході представники Православних Церков виклали обставини порушень прав вірян у країнах їхнього служіння внаслідок спроб прийняття дискримінаційних законів, блокування богослужінь та інших правопорушень.

У своєму виступі єпископ Віктор розповів про порушення прав віруючих в Україні, зокрема, про прийняття дискримінаційного закону про перейменування релігійних організацій УПЦ, триваючу нереєстрацію Міністерством культури України статутів єпархій та монастирів УПЦ, продовження насильницького захоплення храмів. Стосовно перелічених та інших порушень прав вірян УПЦ до Ради з прав людин ООН в рамках 41 сесії було спрямовано пакет письмових заяв, які опубліковані на сайті центру документації ООН.

Клірики та адвокати єпархій Сербської Православної Церкви заявили про те, що уряд Чорногорії підтримує невизнану Помісними Церквами «Чорногорську Православну Церкву» та обмежує законні права єпископій Сербської Православної Церкви. Також досі не припиняється порушення прав православних вірян у Північній Македонії.

Таким чином, учасники івенту констатували, що наразі у світі існує вже декілька церковних юрисдикцій, які потерпають від свавілля та порушень прав людини.

Задля припинення цих порушень представникам релігійних організацій разом із міжнародною спільнотою та громадянським суспільством слід прикладати всі можливі зусилля з метою впливу на державну владу та політиків, які повинні забезпечувати реальне, а не декларативне дотримання прав людини в межах своїх компетенцій.

Нагадаємо, МЗС України вважає, що права вірян УПЦ не порушуються. Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях надало коментар з цього приводу.

Просмотров: 607

Залишити відповідь