На Закарпатті під час чергової провокації прихильник «ПЦУ» у присутності поліції побив вірянку УПЦ

9 серпня 2020 року під час чергової провокації «ПЦУ» проти Свято-Іллінської громади УПЦ смт Ясіня Закарпатської області один з активістів, не зважаючи на присутність поліцейських, вдарив 68-річну парафіянку канонічної Церкви прямо на подвір’ї храму. Як повідомив кореспондент  СПЖ, попри домовленість уже другий тиждень прихильники «ПЦУ» перекривають доступ вірянам УПЦ до храму й каплиці, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У день пам’яті вмч. Пантелеімона настоятель УПЦ отець Сергій Слісаренко прийшов до храму раніше, біля входу на територію вже було близько п’яти парафіян та близько двадцяти прихильників «ПЦУ» з кордоном поліції. Зважаючи на те, що деякі з присутніх почали погрожувати фізичною розправою, священник не став заходити, чекаючи свою громаду, і зафіксував номери машин правоохоронців. Коли парафіяни зійшлися до храму, виявилося, що й від УПЦ, й від «ПЦУ» приблизно по 20-25 чоловік.

Оскільки священник показав поліцейським документи громади УПЦ, чию перереєстрацію тепер розглядає суд, поліція сформувала загороджувальний кордон і провела настоятеля і парафіян до каплиці. Раптом у цей момент активіст «ПЦУ» Юрій Прокопюк, який вже не вперше брав участь у провокаціях проти громади УПЦ, сильно вдарив одну з парафіянок — 68-річну Василину В. — кулаком у голову.

«Ми зафіксували побої в лікарні і в поліції», — сказав настоятель громади УПЦ.

Поки так звані «заклики до миру» з боку «ПЦУ» обійшлися легкими тілесними ушкодженнями. Постраждала жінка — мешканка Лопушанки, яка вимушена щотижня вислуховувати  звинувачення в «сепаратизмі» і «промосковській позиції». Чи відповість за побиття цієї вірянки УПЦ активіст «ПЦУ», який не побоявся напасти на односелицю через плечі поліцейських, поки невідомо.

Слід зазначити, що тижнем раніше, 2 серпня, в престольне свято храму, цей активіст «ПЦУ» Юрій Прокопюк був серед тих, хто провокували конфлікт і погрожували настоятелю громади УПЦ отцю Сергію Слісаренку. Цього ж разу, як розповів священник, від удару кулаком в голову цим чоловіком 38-річну парафіянку не врятувало навіть те, що віруючих УПЦ до каплиці проводили поліцейські.

«У день святого пророка Ілії до Лопушанки прибув “єпископ ПЦУ” на Закарпатті Варсонофій Рудник. Він привіз із собою групу регіонального телебачення “М-студіо”, ми вже бачили, як вони переказали те, що відбувається у нас, Рудник нібито “закликав до примирення”, і вчергове ми змушені просити ЗМІ об’єктивно висвітлювати події, а не транслювати пропагандистські штампи про наших громадах», — прокоментували ситуацію в Ясінянському благочинні Хустської єпархії УПЦ.

Попри приїзд «ієрарха» і численної «групи підтримки», на храмове свято вірян УПЦ біля храму зібралося в кілька разів більше інших селян. Приїхало близько 10 священників, двадцять людей приступили до Таїнства Причастя.

Молилися люди, як і весь останній рік, поза стінами храму. А озвучені заклики й обіцянки з боку «ПЦУ» — «всіх впускати до церкви, відкриту для всіх» — вже через тиждень просто стали «мирними деклараціями».

Нагадаємо, Свято-Іллінський храм у смт Ясіня був перереєстрований на користь «ПЦУ» в 2019 році, під час хвилі рейдерських захоплень в цьому окрузі Рахівського району Закарпаття. Уподобання жителів с. Лопушанка розділилися приблизно навпіл, і зараз актив «ПЦУ» відвідує храм, а громада УПЦ разом із настоятелем — каплицю на церковній території. Ситуація і раніше не обходилася провокацій: вхід до каплиці то забивали, то блокували, а на престольне свято додатково загострилася. Поки справа про перереєстрацію громади розглядає суд, активісти «ПЦУ» вже встигли приватизувати все нерухоме майно парафії.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1877