«Слово Предстоятеля»: Людина повинна служити Богу, а багатство — її крокуванню до Творця (+відео)

«Якщо людина живе з Богом, може бути багатою, може бути хворою, але вона щаслива. Тому що щастя в Бозі, а не в багатстві. Якщо людина ставить багатство вище Бога, то вона є глибоко нещасною».

22 серпня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов шістдесят дев’ятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про роль і місце багатства в житті людини.

«Бог має знаходитися на першому місці, а багатство, кар’єра тощо має знаходитися на другому місці. Чому? Тому що Бог є Творець всього — і людини, і багатств, що оточують людину, — пояснив Архіпастир. — Бог дав людям багатство не для того, щоб вони служили багатству, а для того, щоб багатство служило людям. Людина повинна служити Богу, а багатство — людині, її земному крокуванню до Творця».

За словами Блаженнішого владики, якщо людина саме так вибудовує своє життя, то її життя  є правильним, а якщо ні, то її життя є трагедією.

Його Блаженство навів повчальний приклад про багатство та трьох товаришів. Вони мріяли розбагатіти, і врешті так сталося, що знайшли великі скарби. Товариші перенесли скарби до печери, але перед тим, як ділити їх між собою, вирішили відсвяткувати подію. Один із товаришів пішов у місто за стравами.

«Ті, які залишилися біля багатства, спокушені дияволом, запропонували: “Поділімо все на двох, а третього вб’ємо”. Своєю чергою тому, який пішов за їжею, диявол дав таку пораду: “Купи вина, тріло, вмішай у вино…”. Юнак так зробив. Приходить у печеру. Його схопили товариші й убили, а самі напилися вина та померли. Три мерці лежали біля купи багатства, які чекали на інших безумців, котрі ставлять багатство вище Бога», — завершив оповідь владика.

Тому, як наголосив Блаженніший Митрополит Онуфрій, ми повинні змушувати себе ставити Бога понад усе, адже Він є Творець всього.

«Якщо людина живе з Богом, може бути багатою, може бути середнього достатку, може бути хворою, але вона щаслива. Тому що щастя в Бозі, а не в багатстві. Якщо людина ставить багатство вище Бога, то вона буде глибоко нещасною. Чим більше вона матиме багатств, тим більше буде нещасливою. Тому що щастя багатство не приносить, воно тільки приносить турботи, переживання, піклування. Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати й сестри, щоб ми завжди скрізь ставили Бога понад усе. Тоді ми будемо щасливими, і Боже благословіння буде з нами», — підсумував Предстоятель.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 938