Святими стають не «супермени», а звичайні люди, які здолали свої немощі — Блаженніший Митрополит Онуфрій (+відео)

Преподобні були такі, як ми, не були якимось «суперменами», але терпіння допомагає людині правильно розібратися в собі та покаянною молитвою відвернути від зла й навернути до блага.

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді 10 вересня 2020 року в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Вони [Києво-Печерські преподобні] були такі, як ми, не були якимось “суперменами”, мали таку ж душу. Але терпіння робить людину мудрою, терпіння допомагає людині правильно розібратися в обстановці, в якій знаходиться — у зовнішній і внутрішній. Коли послушник приходить у монастир, то починає розбиратися в собі під керівництвом духівника, робить внутрішнє сортування, відокремлювати добре від злого», — зокрема зазначив Предстоятель.

За словами Його Блаженства, кожен повинен вести постійну боротьбу всередині себе та прагнути виправлятися через покаяння та молитву. Саме у цій боротьбі, як наголосив він, людина усвідомлює Всемогутність Бога та свою неміч і нікчемність. 

«Ми думаємо, що ми міцні, сильні, але нас зрівняє будь-яка пристрасть, якщо Бог не допоможе нам. Ми можемо перемогти щось і когось тільки Божою силою, — додав Архіпастир. — І коли входить у свідомість, що Бог – все, а я ніщо, що я можу все — можу жити, можу творити добро, можу перемагати гріхи, недоліки — тільки Божою силою, тоді людина пізнає, що Бог є все для нас. Ось це усвідомлення своєї нікчемності і Божої всемогутності є тією першою сходинкою, яка є убогістю духовною та на якій все базується».

Як відзначив Блаженніший владика, перш ніж дійти до такого духовного розвитку, треба старанно поборотися з собою та багато перетерпіти. Причому, без цього неможливо досягти вищого й кращого. 

«Без першого поверху другий поверх не побудуєш на повітрі, — додав владика. — Ось цей перший поверх духовного життя — усвідомлення убогості духовної. І її домагалися люди різними способами — ті, які боролися з собою, підвизалися в печерах, молилися день і ніч… Та і в цій молитві диявол обманював їх, іноді з’явиться у вигляді ангела, щось скаже, а святий подвижник повірив йому — і вже впав в оману… Такий закон боротьби: є перемога, є поразка. Іноді поразка більше вчить, ніж перемога».

Підсумовуючи сказане, Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав зі смиренною молитвою розбиратися в собі та долати свої гріхи.

 «Погане ми не можемо зовсім вигнати, це Бог тільки може, але ми хоча б повинні відвернутися від цього і сказати собі: “Ось це — погано, я роблю це, але це неправильно, я знаю, що це неправильно. Господи, допоможи мені!”. Коли людина починає так оцінювати себе, то може бути п’яницею, але якщо вже розібралася в собі і сказала, що «це погано, я не повинен це робити», то вже є початком убогості духовної, яка є основою духовного життя. Нехай Господь допомагає нам розбиратися в собі і смиренною, покаянною молитвою відвертати себе від зла й линути до добра», — резюмував Архіпастир. 

Просмотров: 587