Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію та архієрейську хіротонію у Києво-Печерській Лаврі (+фото, відео)

13 грудня 2020 року, у Неділю 27-му після П’ятидесятниці, день пам’яті апостола Андрія Первозванного, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

За богослужінням ієрархи УПЦ на чолі з Предстоятелем звершили хіротонію архімандрита Варнави (Гладуна) у єпископа Новобузького, вікарія Миколаївської єпархії.

Наречення архімандрита Варнави (Гладуна) у єпископа Новобузького відбулось 12 грудня  у домовому Свято-Троїцькому храмі при резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Феофанії.

Перед початком Божественної літургії священнослужителі звершили особливий чин, який є частиною архієрейської хіротонії. Кандидат у єпископи виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти правила Апостолів, Вселенських і Помісних Соборів та отців Церкви. Чин завершився многоліттям Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

Блаженнішому Митрополиту Онуфрію співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Яготинський Серафим, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Бородянський Марк, єпископ Новобузький Варнава та духовенство Києво-Печерської Лаври.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший владика розповів вірянам про проповідь святого Андрія Первозванного та ті зерна віри, які апостол посіяв на українських землях. Архіпастир закликав бути справжніми духовними дітьми і послідовниками апостола Андрія і виконувати ті закони Божі, які він проповідував.

«Нехай Господь по молитвам святого апостола Андрія допомагає нам жити по священним законам. За законами любові, за законами терпіння, за законами милосердя. І ми будемо послідовниками апостола Андрія, будемо дітьми Божими. І у вічному житті Господь сподобить нас великої честі бути спасенними на Небі у Христі Ісусі Господі нашому», – насамкінець побажав Блаженніший владика.

За Літургією піднесли посилені молитви про припинення епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя і здоров’я хворих.

Предстоятель звершив ієрейську хіротонію студента II курсу магістратури Київської духовної академії ієродиякона Петра (Цюри). Після Євхаристійного канону єпископ Варнава висвятив у диякона студента II курсу магістратури КДА Івана Кожокаря.

Наприкінці богослужіння Предстоятель звернувся до єпископа Новобузького Варнави зі Словом і вручив йому архієрейський жезл. За традицією єпископ подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.

Нагадаємо, 9 грудня Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив засідання Священного Синоду УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4133