Новий законопроект про капеланство №4626 ігнорує права військових-віруючих УПЦ — експерти

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону “Про Службу військового капеланства” № 4626 від 22 січня 2021 року. Релігійні експерти звертають увагу на те, що даний законопроект має дискримінаційний характер щодо військовослужбовців — віруючих Української Православної Церкви, яких можуть позбавити душпастирської опіки з боку священнослужителів своєї Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Авторами законодавчої ініціативи виступили депутати фракцій «Голос», «ЄС», «Слуга народу», ін. До розроблення законопроекту було запрошено представників самих різних конфесій, окрім представників УПЦ.

«У першу чергу через конфесійну упередженість головного ініціатора законопроекту народного депутата України Р. Костенка, який стоїть на позиціях неприпустимості допущення священнослужителів УПЦ до духовної опіки військовослужбовців військових формувань України – вірних УПЦ», — пояснюють експерти.

Попри те, що у законопроекті наголошується на поліконфесійності нашої держави, та говориться про «рівність представників усіх віросповідань <…> щодо задоволення їх релігійних потреб», цей самий законопроект містить низку дискримінаційних положень стосовно вірних УПЦ.

Зокрема, у статті 6 «Міжконфесійні ради з питань військового капеланства» зазначається, що до Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при Міністерствах оборони та внутрішніх справ України входять уповноважені від тих церков і релігійних організацій, священнослужителі яких вже обіймають посади військових капеланів у Збройних Силах України, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.

З огляду на заборону священнослужителям УПЦ здійснювати душпастирську опіку і відповідно недопущення їх на посади військових капеланів, вказані положення автоматично позбавляють УПЦ і права на участь у таких Міжконфесійних радах, попри те, що представники УПЦ були членами Ради з питань душпастирської опіки при Міністерстві оборони України впродовж усієї історії її існування.

На думку релігійних експертів, проект Закону “Про Службу військового капеланства” не лише не вирішує проблему дискримінаційного позбавлення вірних УПЦ – військовослужбовців військових формувань України права на душпастирську опіку з боку священнослужителів своєї Церкви, а відтак забезпечення конституційного принципу рівності громадян незалежно від релігійних переконань, але навпаки лише поглиблює цю проблему.

Прийняття даного законопроекту додатково посилить напругу у міжконфесійних відносинах у суспільстві, призведе до подальшого розпалення міжконфесійного протистояння та формування упередженості стосовно вірних УПЦ.

Зазначені прояви конфесійної упередженості стосовно УПЦ повністю виключають можливість підтримки даної законодавчої ініціативи з боку вірних Української Православної Церкви.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1179