Народні депутати, діячі культури та журналісти направили звернення до патріарха Варфоломія

Константинопольського патріарха Варфоломія закликали почати припинений ним міжправославний діалог з українського питання за участю всіх 14 Православних Церков і тільки після цього їхати з візитом в Україну з планом примирення православних. Про це йдеться в опублікованому на сайті депутата Верховної Ради Андрія Деркача зверненні до глави Фанару, вже підписаному кількома десятками народних депутатів, діячів культури, журналістів та інших громадян України, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Два роки тому був проголошений Томос про автокефалію ПЦУ. Через два роки можна з жалем констатувати, що блага мета подолання розколу не досягнута. Навпаки, сьогодні ми опинилися на порозі великих потрясінь для всього православного світу», – йдеться на початку звернення до Константинопольського патріарха. У ньому розповідається про гоніння на канонічну Українську Православну Церкву, що послідували за цим, про розкол всередині новоствореної “ПЦУ”, про використання цієї релігійної організації в політичних цілях: «На жаль, Томос став частиною політичного життя України і інструментом в ганебних діяннях політиків. Заручившись прихильністю Вселенського Патріархату, потенційний військовий і державний злочинець Порошенко спільно з бізнесменами, котрі спонсорували цю підтримку і фактично, на думку багатьох православних, придбання Томосу, прикриваючись автокефалією, вносять розкол і смуту в православну родину».

Відзначається, що після отримання звістки про можливий приїзд патріарха Варфоломія в серпні на святкування 30-річчя Незалежності України, міжрелігійна ситуація знову загострилася, за допомогою діючої влади знову провокують або реально захоплюють храми УПЦ, шахрайським шляхом намагаються або незаконно перереєстрували громади і власність парафій.

Автори та підписанти звернення закликають Константинопольського патріарха відновити міжправославний діалог за участю всіх сторін православної громади України, а не їхати в нашу країну «з загарбницьким і підступним “планом Барбаросса”».

Листа направили його до всіх Предстоятелів Помісних православних церков і нагадали, “що православні миряни України вже зверталися до Варфоломія перед проведенням “Об’єднавчого Собору”, попереджали про необхідність діалогу та згубність поспішності на догоду політичним інтересам.

Свої підписи під листом поставили 28 народних депутатів, громадських діячів, діячів культури, а також журналістів.

Оригінал листа.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2836