«Без Бога — ні до порога». 7 Таїнств Церкви

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео з циклу проекту «Духовний імунітет» зі священником Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Святі отці та сам Спаситель у Святому Євангелії свідчать, що через Таїнства людина отримує благодать від Бога — ту силу, яка допомагає нам молитися, творити по-справжньому добрі справи, вивчати Святе Письмо і виконувати заповіді Божі, а також боротися з гріхом. “Без Бога ні до порога” — про це ж говорить і народна мудрість. Отець Ростислав у черговому випуску програми «Духовний імунітет» розповідає про сім Таїнств Церкви, про їх суть та значення в нашому житті.

«Духовна міцність отримується через стяжання Духа Святого, через життя за Євангельськими заповідями, через молитву, заповідану святими отцями Церкви, а також через добродіяння, через творення добрих справ», – нагадав о. Ростислав та додав, що четвертою складовою стяжання Духа Святого є Таїнства Святої Церкви, чому й присвячено цей випуск.

Священик-лікар відзначив: «Таїнства Церкви – це священнодіяння, коли благодать Духа Святого отримується християнином –  людиною віруючою – невидимим для нього чином».

Як відомо, Церква визнає сім головних Таїнств. «Перше церковне Таїнство – Хрещення і Миропомазання, коли ми стаємо християнами; коли ми утворюємо християнську сім’ю, то на кожного з нас – на чоловіка і жінку – сходить благодать Духа Святого у Таїнстві вінчання, – пояснив сенс трьох перших Таїнств Церкви священнослужитель. – Унікальним є Таїнство Священства, коли християнин стає священиком. Ми знаємо три ступені священства: диякон, пресвітер (ієрей) та єпископ. І диякон, і священик, і єпископ служать у Святій Апостольській Православній Церкві й, власне, здійснюють всі церковні Таїнства».

За його словами, Таїнства Сповіді та Причастя безпосередньо пов’язані зі здатністю людської природи грішити та втрачати благодать. Саме ці Таїнства “відновлюють благодать”. «Про Таїнства Хрещення, Покаяння та Євхаристії говорить Господь наш Іісус Христос на сторінках Нового Заповіту», – зауважив о. Ростислав.

Сьомим Таїнством, як він продовжив, є Таїнство Єлеосвячення, або Соборування, коли «єлей освячується молитвою священнослужителів, священиків і стає ліками для зцілення від духовних і навіть фізичних хвороб».

«Таїнства Святі та благодать Духа Святого допомагають нам за тієї умови, якщо ми звертаємося до Бога Святого з вірою, з проханням про допомогу, щоб Господь дав нам Свою силу, Свою могутність у повсякденному житті, – підкреслив ієрей Ростислав Валіхновський. – Якщо людина не проводить чесне, щире, угодне Богу, тобто відповідне Його святим заповідям, життя, то ніяке Таїнство не буде діяти».

Разом із тим, він відзначив, що звертаючись до Бога за допомогою, ми й самі повинні докладати всіх зусиль.

«“Без Бога – ні до порога”, – говорить народна приказка. Кожну мить ми маємо віддавати Творцю, кожну мить ми стаємо перед Богом. І, за словами святого Іоанна Златоустого, ми повинні саме в такому стані життя, в такому бутті надіятись на те, що Господь нам через Таїнства дасть сили, дасть Свою благодать»‎, – сказав о. Ростислав та процитував ці слова свт. Іоанна Златоустого, в яких він описав, як саме треба уповати на силу Святих Таїнств Церкви: «Ні хрещення, ні відпущення гріхів, ні відання, ні прилучення до Таїнств, ні Священна Трапеза, ні Причастя Тіла, ні прилучення до Крові,  ніщо інше не може нам принести користі, якщо ми не станемо вести життя чесне, суворе і чуже всякому гріху»‎.

На думку священика Ростислава Валіхновського, якщо ми поділимо наше життя на «до» – «ми ще не  учасники Святих Таїнств» – і «після» – «ми рік прожили, занурившись у Таїнства Церкви», – то побачимо важливі зміни в нашому житті.

«Важливо до кожного Таїнства підходити зі стовідсотковою довірою Богу і вірою в силу Таїнств, з відкритим і абсолютно чистим серцем. “Якщо ти лицеміриш, то люди хрестять тебе, а Дух Святий хрестити не буде”, – каже свт. Кирил Єрусалимський», – наголосив священнослужитель.

Також священик-лікар звернув особливу увагу на заповіт Господа нам обов’язково брати участь у Таїнстві всіх Таїнств – Таїнстві Євхаристії.

«Євхаристія у перекладі з грецької εὐ-χᾰριστία – “дякую, вдячність”, – сказав о. Ростислав та акцентував на словах самого Спасителя про Таїнство Євхаристії. – В Євангелії від Іоанна Богослова читаємо: “Я є хліб життя. Батьки ваші їли манну в пустині й померли; хліб, який сходить з небес, є такий, що, хто його їсть, той не помре. Я хліб живий, який зійшов з небес; хто їсть цей хліб, житиме вічно; хліб же, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддам за життя світу” (Ін. 6: 48-51). Таїнство Євхаристії – це і зцілення, і надія на життя вічне, і омивання всіх наших гріхів, і принесена Голгофська жертва за всіх нас. Причащаючись Тіла і Крові Христових, ми стаємо іншими, ми стяжаємо Дух Святий, такий необхідний нам, щоб уже в цьому житті відчувати ту велику радість Царства, яке чекає за милістю і милосердям Божим усіх нас».

Підбиваючи підсумок сказаного, отець Ростислав відзначив, що ми, беручи якомога частіше участь у Таїнствах Церкви, безумовно, будемо змінюватися на краще, а крім того, будемо спостерігати той процес зцілення нашої душі, розуму і тіла. За його словами, є величезна кількість свідчень про зцілення людей, які постійно підходили до Таїнств Сповіді і Причастя від духовних і навіть від, здавалося б, невиліковних тілесних хвороб.

«Але ми повинні розуміти, що Таїнства в першу чергу націлені на те, щоб ми стяжали благодать Духа Святого і  збирали скарби свої в ті скарбниці життя вічного в Царстві Небесному», – резюмував він.

Священик-лікар додав, що про ці сім головних Таїнств Церкви будемо детально говорити в наступних випусках проекту «Духовний імунітет», та вже сьогодні ми маємо зробити для себе наступний висновок: якщо ми беремо участь у Таїнствах із відкритим, чистим серцем, з проханням до Бога зцілити нас, дарувати благодать Духа Святого, то нам буде легше і молитися, і творити по-справжньому добрі справи, і вивчати Євангеліє, і жити за Божими заповідями.

Дивіться також інтерв’ю: Священник-лікар Ростислав Валіхновський: Головні ліки — Кров і Тіло Христові

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 734