Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео з циклу проекту «Духовний імунітет» зі священником Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Хто визнає гріх, той уже робить перший крок до свого зцілення, хто перемагає гріх, той уже носить у собі Рай. А перемагається гріх, за словами самого Господа нашого Іісуса Христа, постом і молитвою. Отець Ростислав у черговому випуску програми «Духовний імунітет» розповідає про головні гріхи, що покривають наш образ шаром бруду, та про зброю очищення від них.

Перший великопісний випуск програми «Духовний імунітет» священик Ростислав Валіхновський присвятив гріху та пояснив, чому саме. «Коли ми живемо за заповідями Господніми, коли молимося, коли робимо добрі справи во славу Божу, коли живемо Таїнствами Церкви і стяжаємо Дух Святий, то наше життя стає інакшим. Ми маємо можливість отримувати насолоду життя вічного вже в цьому житті. А що нам заважає? Заважає єдине – гріх. Іншими словами, це порушення заповідей Господніх, порушення Закону Божого».

Священик-лікар зауважив, що кожна людина створена за образом Божим і покликана бути іконою. «Але, як часто буває, ми відмічаємо протилежне, – додав він. – Після Таїнства Хрещення, коли отримуємо благодать і зцілення від гріхів, то навпаки починаємо грішити, і наш образ, наша ікона покривається шаром пилу, бруду та нечистот».

Священнослужитель виокремив два головні типи гріхів. 

«Перший – це первородний гріх, який ми отримали, можна сказати, у спадок від наших праотців – прабатька Адама і прамами Єви, яких було вигнано зі Священного Раю. Другий тип гріха – це особистий гріх, це зокрема порушення заповідей Старого і Нового Завітів», – сказав він.

Зокрема отець Ростислав нагадав 10 заповідей Старого Завіту.

А також процитував дві заповіді Нового Завіту: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою” (Мф. 22, 37) та Люби свого ближнього, як самого себе” (Мф. 22, 39). 

«Що може бути і простіше, і водночас складніше сказаного?» – піднімає він таке риторичне питання.

Найголовнішим серед усіх гріхів, на переконання отця Ростислава, який посилається на труди святих отців, є гріх гордині. 

«Родоначальником цього гріха є денниця, диявол, який здійснив революцію на Небі, який перший захотів стати на місце Бога, стати таким, як Бог», – зазначив він та продовжив: «Потім сталася трагедія. У Богом створеному Раю наші прабатьки – Адам і Єва – згрішили. Змій спокусив Єву, Єва ввела у гріх непослуху Адама, і була порушена заповідь слухняності до Бога: “Не вкушайте с древа пізнання добра и зла” (Бут. 3, 3)».

Водночас священнослужитель звернув увагу на те, що Адам не тільки порушив заповідь любові до Бога, а й не приніс покаяння та не визнав свій гріх. «Замість того, щоб прийти до Бога Отця і сказати “Я – грішний!”, Адам почав ховатись і звинувачувати свою Єву, – відзначив о. Ростислав. – Отож, можна сказати, що гріх пошкодив людську природу, – і вся історія людства потерпає від цього».

Як він продовжив, дехто заявляє, що гріх призводить до покарання від Бога. «Це величезна помилка і трагедія так думати, – заперечив це твердження священик. – Тому що виконання заповідей Господніх у першу чергу дано для людини, щоб максимально вберегтися від гріха. Господь дав Свої дороговкази, яким ми повинні слідувати, бути слухняними й нести послух на всі сто».

Священик-лікар провів аналогію між порушенням заповідей Господніх і порушенням правил дорожнього руху задля усвідомлення сказаного: «Коли ми переходимо на зелене, то, звичайно, ризик потрапити в автокатастрофу мінімальний. А от коли ми грішимо і переходимо на червоне, то буквально можемо потрапити як у катастрофу фізичну, так і в духовну». 

Окрім того, отець Ростислав назвав смертні гріхи, які свого часу «діагностував» і розподілив святий Григорій Двоєслов.

«Перший гріх – гординя, або марнославство. Другим гріхом виділяється заздрість. Третя хвороба, небезпечна для душі, – гнів. Четвертий гріх – жадібність. П’ятий гріх – лінощі. Шостий – хтивість, або розпуста. Сьомий – черевоугіддя, або зажерливість», – перерахував сім смертних гріхів священнослужитель і додав, що це лише найголовніші з наших пристрастей.

З цього приводу він згадав слова митрополита Антонія Сурозького (Блума) про те, що скільки б ми не копались у наших гріховних нечистотах, цьому не буде ні кінця, ні краю, тому вихід єдиний – необхідно нашу душу наповнювати добром, світлом, благодаттю Божою, виганяючи з неї все погане.

Продовжуючи цю думку, священик Ростислав Валіхновський навів слова священномученика Петра Дамаскіна, що «першою ознакою здоров’я душі є бачення гріхів своїх, незліченних як пісок морський». 

«Людина, яка побачила гріх, уже зробила перший крок до свого зцілення, – акцентував священнослужитель. – Господь стоїть при дверях і каже нам: “Звернись, звернись до Мене, відкрий двері душі своєї, Я поруч, Я – Той, Хто тобі допоможе, і крім тебе самого, крім твоїх обмежених людських сил прийду Я – твій Творець”. У такій симфонії, у такій синергії відбувається справжнє зцілення людини від гріха, від усіх гріхів, за милосердям Божим».

Причому, як продовжив священик-лікар, милосердний Господь приходить до людини ще під час Таїнства Хрещення та отримує у дар зцілення від гріхів. За його словами, вже у «Символі віри» ми чуємо: «Сповідую одне Хрещення на відпущення гріхів», а потім стаємо членами Церкви – приходимо до Таїнства Сповіді та до Таїнства Євхаристії.

«Яким же чином ми можемо вигнати з себе всі нечистоти і стати кращими, за словом Господа нашого Іісуса Христа?» – запитує далі о. Ростислав та знаходить вичерпну відповідь у Святому Письмі: «У апостола Марка ми читаємо: “Цей рід не виходить інакше, як від молитви та посту” (Мк. 9: 29). Ці слова належать самому Господу нашому Іісусу Христу».

А саме зараз ми вступили у Великий піст, як зауважив священнослужитель, і просимо в Бога сил «жити постом благословенним». 

«Піст не тільки в тому, щоб утримуватися від споживання скоромних продуктів, піст також у тому, щоб ми берегли нашу душу, наш розум, наше серце від впливу шкідливих інформаційних загарбників, які можуть загарбати нашу душу, якщо ми не будемо уважними і сильними. Уникаймо зайвих візуальних образів, соціальних мереж, телевізора, подразників світу, побудемо в мовчанні, в тиші, збережемо нашу душу для того, щоб ліки посту подіяли», – закликав він та додав, що корисність посту доведено і святими, і навіть науковцями.

Так, у 2016 році японський вчений Йосінорі Осумі отримав Нобелевську премію у сфері медицини та фізіології за відкриття аутофагії (“Аутофагія – один із способів позбавлення клітин від непотрібних органел, а також і організму від непотрібних клітин” – Ред.). 

Водночас священик Ростислав Валіхновський відзначив, що не слід забувати і про те, що піст ми повинні доповнювати молитвою й добрими справами. А крім того, варто пам’ятати про головну мету посту – про покаяння. «Ми щойно прослухали святі слова Покаянного канону Андрія Критського. Звичайно, головна мета посту – це покаяння, грецькою – “метанойя”, зміна як наших думок, так і слів, і наших вчинків», – зауважив він.

Насамкінець священнослужитель зачитав слова з Другого послання апостола Павла до апостола Тимофія про людей майбутнього і закликав прагнути бути їх повною протилежністю.

«“Будуть бо люди тоді самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді, богозневажники, батькам неслухняні, невдячні, непобожні, нелюбовні, запеклі, осудливі, нестримливі, жорстокі, ненависники добра, зрадники, нахабні, бундючні, що більше люблять розкоші, аніж люблять Бога, вони мають вигляд благочестя, але сили його відреклися” (2 Тим. 3: 2-5). Не будемо такими, вистоїмо цей благословенний Богом час Великого посту для того, щоб стати кращими, стати протилежними описаним людям майбутнього, а може, й сьогодення», – сказав він зокрема. 

Підсумовуючи сказане, священик Ростислав Валіхновський навів слова святого Іоанна Златоуста про те, що людина, яка живе в гріху, носить у собі пекло, та перефразував цю тезу антитезою: «Людина, яка перемагає гріх, може носити в собі Рай уже зараз, уже в цьому житті»

«Тому, дорогі й рідні, нехай весна Великого посту, весна і відродження для нашої душі буде основою для того, щоб ми побачили у собі перші початки Богом благословенного Раю», – побажав він.

Дивіться також інтерв’ю: Священник-лікар Ростислав Валіхновський: Головні ліки — Кров і Тіло Христові

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 833