Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, чому преподобні могли жити в маленьких печерках (відео)

Про Нетварне Світло, яке бачать святі, Блаженніший Митрополит Київський і всєї України Онуфрій розповів у своїй проповіді в Неділю другу Великого посту — свт. Григорія Палами та свята Собору всіх преподобних Києво-Печерських, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що Великий піст — «той час, коли ми особливо повинні викорінювати з себе гріх і плекати в собі священні чесноти: любов, стриманість, доброчесність, смирення». Саме нині Свята Церква вшановує пам’ять свт. Григорія Паламу та преподобних отців Києво-Печерських.

За словами Його Блаженства, святителя Григорія Паламу, який був поборником вчення про Фаворське Світло, і Києво-Печерських преподобних об’єднує те, що ще за життя вони сподобилися бачити Бога у славі.

«Свт. Григорій Палама не лише проповідував Світло Фаворське, але був споглядачем цього Світла. Тому що багато подвижників, які жили в пості, молитві, сподоблялися того, що бачили Бога у славі. Преподобні отці Києво-Печерські теж були споглядачами Фаворського Світла, вони бачили Бога. Тому що усамітнитись у печері, маленькій «2×2», і там провести десятки років, вживаючи склянку води і просфору, — такого не витримає людина, якщо не побачить Бога, якщо не побачить Божественну славу».

Насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій побажав Божої допомоги на нашому шляху до Бога: «Нехай Господь молитвами наших преподобних отців допомагає нам, дорогі брати й сестри, жити так на землі, щоб ми побачили Божу силу, Божу премудрість, яка постійно нас підтримує та влаштовує наше життя земне і життя внутрішнє, щоб ми побачили Божу любов, яка постійно зігріває кожну людину, тільки б вона не відгороджувалася від Божественної любові своєю гординею, своєю жорстокістю».

Архіпастир також зауважив, що, звісно, славу Божества бачать і на небі, і на землі лише ті, хто досягли духовної досконалості. Однак нам, звичайним людям, теж варто прагнути цього. «Це не наша міра, це міра подвижників, які досягли високих ступенів духовної досконалості, які навчилися змирятися, і смиренним Бог дає таку благодать. То нехай Господь хоч трошки і нас сподобить на небі бачити Його Божественну славу», — побажав владика.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 626