Ієрарх Сербської Церкви вважає, що подолання розколу у Світовому Православ’ї, спричиненого Фанаром, можливе

Внаслідок втручання у справи УПЦ, що поглибило розкол в Україні, поширивши його майже на все Православ’я, патріарх Варфоломій підірвав свою репутацію і довіру, однак може їх відновити й подолати кризу розколу, скликавши Всеправославнй собор. Якщо цього не зробить Константинопольський патріарх, то таке право має патріарх Єрусалимський, як глава найстаршої Апостольської Церкви, яка зберігає найбільші святині Святої Землі. Про це в інтерв’ю белградському виданню «Політика» сказав ієрарх Сербської Православної Церкви, єпископ Бачський Іриней, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Переговори про подолання цієї проблеми потрібні. Вони повинні проводитися в різних форматах, двосторонніх і багатосторонніх, найбільш доцільним і найбільш плідним був би соборний, всеправославний», — зокрема зазначив ієрарх Сербської Церкви.

Однак, як нагадав єпископ Бачський Іриней, Константинопольський Патріарх відмовляється скликати Всеправославний собор.

На думку архієрея, патріарх Варфоломій тримається такого рішення, оскільки, згідно з його інтерпретацією, «він як перший серед рівних єпископ Православної Церкви має право діяти незалежно і самовладно з питань юрисдикції та автокефалії Помісних Церков, не зважаючи на їх думку, навіть якщо це думка більшості або й всезагальна».

Єпископ Іриней звернув увагу на той факт, що, на жаль, «подібна риторика з берегів Босфору занадто нагадує риторику з берегів Тібру в Італії».

«”Новий Рим”, Константинополь, Царгород, сьогодні Стамбул немов хоче стати точною копією “старого Риму” в церковному сенсі, а саме копією його папського видання другого тисячоліття християнської ери, яке Православна Церква, очолювана саме Константинопольським Патріархатом, справедливо найменована “Великою Церквою Христовою”, ніколи раніше не приймала і, переконаний, не прийме і в майбутньому», — наголосив він.

Більш того, як відзначив ієрарх СПЦ, деякі константинопольські богослови відстоюють тезу, нібито ніхто, крім Вселенського Патріарха, не має права скликати всеправославні собори. «Ця теза, звичайно, не має підстав ані в богослов’ї, ані в історії Церкви», — спростував владика ці заяви як такі, що не мають історичного підґрунтя.

Водночас єпископ Бачський Іриней зауважив, що з огляду на те, що «Єрусалимський Патріарх з його авторитетом єпископа Святого града Єрусалима і авторитетом своєї Церкви як найстарішої Апостольської Церкви, яка зберігає найбільші святині Святої Землі, має можливість і право скликати інших Патріархів та інших Предстоятелів Церков для подолання проблем і збереження єдності Церкви, якщо вже перший серед рівних Патріарх їх скликати не хоче».

Архієрей також акцентував, що слід розрізняти першість влади і першість честі. «Першість не означає владу над Церквами, але є важливим елементом їх соборної природи», — наголосив він.

Звісно, як додав ієрарх Сербської Церкви, попри втручання Вселенського Патріарха у справи Української Православної Церкви, що поглибило розкол в Україні, поширивши його майже на все Православ’я, — він не втратив визнаної Православними Церквами першості честі. Однак, на жаль, як констатував владика, для багатьох в Православ’ї патріарх Варфоломій «поставив під загрозу репутацію і довіру, якими він користувався до недавнього часу».

Разом із тим, єпископ Іриней підкреслив: «І те, і інше (і репутацію, і довіру), на моє глибоке переконання, він може відновити в одну мить — і не тільки відновити, але й неймовірно примножити — якщо публічно заявить, що став жертвою дезінформації українських розкольників і маніпуляцій з боку української влади, скасує визнання так званої “Православної церкви України”, відновлюючи єдність Православ’я і заохочуючи діалог всіх з усіма».

«Такий його жест показав би всім у світі, в чому полягає зміст першості згідно з православним розумінням: це безкомпромісне служіння єдності Церкви, де першопрестольна Церква відіграє роль натхненника, посередника і координатора, а не одноосібного розпорядника», — підсумував владика.

Нагадаємо, 26 лютого 2020 року в столиці Йорданії Аммані відбулася Нарада Предстоятелів та делегацій різних Помісних Православних Церков, в якій взяв участь Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Метою зборів було відновлення діалогу та сприяння єдності у рамках православного спілкування. Після завершення зібрання Предстоятелі та делегати виступили з заявою, яку опубліковано на офіційному сайті jerusalem-patriarchate.info.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3688