Читання Апостола. Головна книга християн – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 12-ту після П’ятидесятниці  (1 Кор. 15: 1-11).

Біблія є тією Книгою, завдяки якій ми наповнюємо своє життя іншими сенсами та йдемо до спасіння. На цьому наголосив о. Олександр та побажав бути спадкоємцями апостола Павла у вивченні Слова Божого, його тлумаченні й передаванні всім тим, хто так цього чекає.

Священнослужитель зупинився на значущості для кожного з нас Біблії, яка першою з книг вийшла з друку, яку перекладено багатьма мовами світу та яку, поруч із тим, свого часу найбільше прагнули знищити.

«Ця Книга, особливо коли глянемо на її давньоруські або західні середньовічні фоліанти, завжди була дуже шанованою людьми», – зазначив о. Олександр та звернув увагу на ту кропітку працю, яку здійснюють сучасні видавці, перекладачі і художники, працюючи над виданням Біблії.

«Святе Євангеліє – це книга, через яку ми надихаємось і йдемо до спасіння, – наголосив священик. – Ми вчимося жити по-новому і оформляти життя зовсім іншими сенсами, проводити життя іншими категоріями після прочитання євангельських сторінок».

«Звіщаю ж вам, браття, Євангеліє, яку я вам благовістив, і яку прийняли ви, в якій і стоїте, якою й спасаєтесь, якщо дотримуєтесь того слова, яке я благовістив вам, якщо тільки не марно увірували» (1 Кор. 15: 1-2), – нагадав слова апостола Павла з послання до Коринфян о. Олександр та відзначив, що дуже важливо, щоб для нас, християн ХХІ ст., Святе Євангеліє не було відмінним від того, яким його бачили апостоли.

«Адже з’явилося багато тлумачень та безліч проповідників, які намагаються його інтерпретувати. Та для цього нам треба уважно читати Святе Євангеліє і наближатися до тих, хто був найближче до тієї епохи», – порадив протоієрей Олександр Клименко та зауважив, що знати Біблію просто повинен кожен на землі: «Ця Книга насправді змінила цілий світ, перевернула старі сторінки історії та відкрила нам нову епоху. Ця епоха вже не буде ніколи такою, якою була до Христа. Світ після Христа і до Христа – це абсолютні різні світи, це тепер світ, який знає, що є Бог, є Той, Хто любить нас, Хто приносить нам не кодекс законів і заборон, а Хто віддає всього себе. Але потрібно знайти Його. Познайомитися з Ним можна на сторінках саме цієї Книги. Нехай слова Євангелія, нехай слова святих отців, нехай Боже слово, що проходить через святих людей (можливо, в чомусь воно й мало свої інтерпретації та характерні особливості, але залишалося тим живим  Божим Словом), увійде в життя кожного з нас. Нехай услід за апостолом Павлом ми зможемо сказати своїм дітям і своїм онукам: “Ви спасаєтесь Божим Словом, яке, я надіюсь, ви запам’ятали і живете так, як ми повчали вас”. Дай Боже, бути спадкоємцями апостола Павла у вивченні Слова Божого, його тлумаченні й передаванні всім тим, хто так цього чекає!».

 

 

 

Просмотров: 974