Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочистості з нагоди 30-річчя Донецької єпархії у Святогірській лаврі (+відео)

10 жовтня 2021 року, у Неділю 16-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив святкові богослужіння в Успенській Святогірській лаврі з нагоди 30-ліття Донецької єпархії УПЦ та архієрейської хіротонії митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Предстоятеля урочисто зустріли біля воріт Лаври. Блаженніший владика звершив освячення нового пам’ятника спочилому Предстоятелю УПЦ Блаженнішому Митрополиту Володимиру (Сабодану).

За Божественною літургією в Успенському соборі обителі Предстоятелю співслужили: митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Перемишльський і Горлицький Паїсій (Польська Православная Церква), архієпископ Унгенський і Ниспоренський Петр (Православна Церква Молдови), митрополити: Тернопільський і Кременецький Сергій, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Запорізький і Мелітопольский Лука, Святогірський Арсеній, Горлівський і Славянський Митрофан, Ізюмський і Куп’янський Єлисей, Мукачівський і Ужгородський Феодор, Луганський і Алчевський Пантелеімон, Сєверодонецький і Старобільський Никодим, Львівський і Галицький Філарет; архієпископи: Краснолиманський Аліпій, Макіївський Варнава, Бердянський і Приморський Єфрем, Олександрійський і Світловодський Боголєп, Южненський Діодор; єпископи: Інокентій (Шестопаль), Хотинський Веніамін, Баришівський Віктор, Білогородський Сильвестр, Добропольський Спиридон, Волноваський Амвросій, Біловодський Павел, Ірпінський Лавр, Бородянський Марк, Новопсковський Іринарх, Костянтинівський Паїсій, духовенство Лаври, Донецької єпархії та гості у священному сані. За богослужінням молились ігумені монастирів УПЦ та численні віряни.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій з нагоди 70-річчя від дня народження та 30-річчя єпископської хіротонії митрополита Іларіона нагородив його правом преднесення хреста за богослужінням.

Після читання Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді, у якій розтлумачив історію про дивовижну ловитву риб на Генісаретському озері.

Після відпусту виголосили многоліття. Блаженніший владика привітав митрополита Іларіона з особистими ювілеями та 30-річчям Донецької єпархії. «Це красиві числа, які промовляють про милість Божу, що покриває Вас, Ваше Високопреосвященство, і зміцнює Вас у служінні», – зазначив Предстоятель і побажав ієрарху перемоги над випробуваннями та завжди бути на дорозі спасіння.

Вітальне слово також виголосив архієпископ Перемишльський і Горлицький Паїсій. Ієрарх з Польщі передав поклін від Предстоятеля Польської Православної Церкви та висловив підтримку від імені кліру своєї Помісної Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

«Ми завжди з Вами, – сказав владика Паїсій. – Ви – наш. Ми завжди стараємось підтримувати Вас і словом, і молитвами».

Архієпископ привітав з ювілеєм митрополита Іларіона та від імені Блаженнішого Митрополита Сави вручив йому найвищу нагороду Польської Православної Церкви – орден святої рівноапостольної Марії Магдалини I ступеня, а також передав ювілейну панагію від Предстоятеля Польської Церкви та список Леснінської ікони Богородиці від архієпископа Люблінського і Холмського Авеля.

Митрополит Іларіон виголосив подячне слово. Насамкінець перед Успенським собором зробили фото на пам’ять про урочистості, що відбулись.

Нагадаємо, Блаженніший Митрополит Онуфрій взяв участь в державних заходах до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Просмотров: 4545