За минулий тиждень в УПЦ освячено дев’ять нових храмів (оновлено)

31 жовтня 2021 року у Сумській єпархії освячено храм на честь прп. Лаврентія Чернігівського в селі Косівщина, 30 жовтня в Хустській єпархії освячено престол в храмі на честь всіх Святих в селі Кричево, у Волинській єпархії — новий храм на честь ікони Божої Матері «Несподівана радість», побудований замість захопленого в селі Угринів, у Ніжинській — Свято-Троїцький храм в с. Махнівка, у Балтській єпархії освячено престол храму на честь святителя Луки Кримського у селі Новоселівка, 28 жовтня в Кам’янській єпархії освятили храм-каплицю на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії при хоспісі в м. Кам’янське. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби СумськоїХустської, Волинської, Ніжинської, Балтської та Кам’янської єпархій.

Раніше повідомлялося, що 28 жовтня було освячено храм у Вінницькій єпархії – у с. Стрижавка, зведений замість захопленого «ПЦУ», 26 жовтня освятили престол Благовіщенського храму Луцька, 25 жовтня чин Великого освячення храму звершили в Архангело-Михайлівському жіночому монастирі Одеси.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій звершив чин великого освячення храму на честь святого преподобного Лаврентія Чернігівського в с. Косівщина та святкову Божественну літургію у новоосвяченому храмі у співслужінні духовенства Сумського районного церковного округу та м. Суми.

Відбулася хресна хода довкола храму із читанням Євангелія. Були проголошені многоліття, церковними відзнаками нагороджено благодійників та будівничих храму. Нагороджено настоятеля храму протоієрея Олега Набока за труди по будівництву та створенню церковної громади.

З благословення митрополита Хустського і Виноградівського Марка освячення престолу та святкову Літургію в храмі на честь Всіх Святих на кладовищі в селі Кричово Тячівського району Закарпатської області звершив вікарій Хустської єпархії єпископ Угольський Симеон.

У селі Угринів Волинської області новий храм освятив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій.

Нагадаємо, Хрестовоздвиженський храм села Угринів Горохівського благочиння Волинської єпархії був захоплений прихильниками «УПЦ Київського патріархату» у вересні 2014 року. Парафія УПЦ у селі Угринів стала однією з перших у Волинській області, яка втратила храм у результаті рейдерської атаки восени 2014 року. Окрім неї, у Горохівському районі Волині “УПЦ КП” забрала собі храми у селах Стрільче та Печихвости.

Його Преосвященству співслужили Горохівського округу протоієрей Валерій Пилипчук, настоятель парафії протоієрей Ростислав Сапожник, клірики єпархії та гості у священному сані.

Після прочитання Євангелія владика звернувся до віруючих зі словами проповіді.

На Малому вході з благословення Предстоятеля УПЦ та керуючого єпархією єпископ Афанасій нагородив настоятеля храму правом служіння Божественної літургії з відкритими Царськими вратами до молитви “Отче наш” та орденом Миколая Чудотворця.

Після завершення богослужіння владика привітав парафіян з освяченням храму, настоятель подякував владиці та всім присутнім за спільну молитву.

30 жовтня митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент освятив Свято-Троїцький храм в с. Махнівка Борзнянського благочиння і звершив в ньому першу Божественну літургію.

Його Високопреосвященству співслужили секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко, благочинний Борзнянського округу протоієрей Іоанн Олинчук та духовенство єпархії.

На Малому вході за заслуги перед Святою Церквою з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія митрополит Климент нагородив настоятеля храму протоієрея Олександра Долинського правом носіння митри.

Після відпусту літургії Високопреосвященніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, поздоровив парафіян з освяченням храму та прикликав на всіх Боже благословення.

Митрополит Балтський і Ананьївський Олексій звершив освячення престолу храму на честь святителя Луки Кримського у с. Новоселівка Роздільнянського району. Владиці співслужили благочинний храмів Роздільнянського округу протоієрей В’ячеслав Ткаченко, благочинний храмів Великомихайлівського округу протоієрей Миколай Чулей, протоієрей Георгій Баблюк, протоієрей Олександр Железняк, протоієрей Олег Зяйко.

28 жовтня митрополит Кам’янський і Царичанський Володимир освятив храм-каплицю на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії при хоспісі паліативної допомоги міста Кам’янське Дніпропетровської області.

За богослужіннями владиці співслужили священнослужителі Кам’янської єпархії.

Просмотров: 2194