Відійшов до Господа Схиархієпископ Краснолиманський Аліпій

2 листопада 2021 року, на 77-му році життя, після тривалої хвороби спочив у Бозі один із найстарших архієреїв Української Православної Церкви, вікарій Горлівської єпархії схиархієпископ Краснолиманський Аліпій  (у миру Василь Семенович Погребняк). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Владика Аліпій народився 21 червня 1945 року в селищі Маліївка Боровського району Харківської області в селянській родині. Сам він завжди із притаманним йому гумором розповідав про роки дитинства і юності. Однак вони були сповнені важких повоєнних випробувань.

З 1966 по 1970 рр. майбутній архієрей навчався в Московській духовній семінарії.

1968 року прийняв постриг у Троїце-Сергієвій Лаврі. Того ж року ректором МДАіС єпископом Філаретом (Вахромеєвим) був рукоположений у сан ієродиякона, а 1970 року – у сан ієромонаха. В цей час він виконував послух келейника Святішого.

Протягом 1970-1974 рр. навчався в Московській духовній академії, яку закінчив зі ступенем кандидата богослов’я.

Протягом 1977-1984 рр. служив настоятелем Свято-Петропавлівського храму в місті Красний Лиман Донецької області, з 1984-го – настоятелем храму на честь Різдва Богородиці в селі Хрестище Слов’янського району Донецької області.

1985-1989 роки – настоятель Покровського кафедрального собору Воронежа.

У 1989-1990 рр. перебував поза штатом через хворобу.

1991 року призначений настоятелем Свято-Петропавлівського храму в місті Красний Лиман, возведений у сан архімандрита.

6 жовтня 1991 року хіротонісаний в єпископа Донецького й Слов’янського.

22 січня 1992 року відмовився підписати звернення Собору УПЦ до Патріарха Московського й усієї Русі Алексія II з проханням про надання автокефалії Українській Церкві. За це тодішнім очільником Київської Митрополії був невдовзі після хіротонії відсторонений від керування Донецькою єпархією.

8 грудня 1992 року рішенням Священного Синоду УПЦ за власним проханням єпископ Аліпій був звільнений на спокій.

29 липня 1994 року призначений єпископом Горлівським і Слов’янським.

З 3 травня до 12 вересня 1994 року тимчасово керував Донецькою єпархією.

11 червня 1997 року звільнений на спокій через хворобу. Прийняв схиму.

Рішенням Священного Синоду УПЦ від 16 вересня 2014 року (Журнал №42) призначений вікарієм Горлівської єпархії, з титулом “єпископ Краснолиманський”.

4 жовтня 2014 року возведений у сан архієпископа.

За ревне служіння Православній Церкві владика Аліпій у 2015 році був удостоєний ордена преподобного Сергія Радонезького ІІ ступеня.

За своє церковне життя новоспочилий владика відбудував велику кількість храмів і монастирів. При ньому розпочала своє відродження Свято-Успенська Святогірська Лавра. Вінцем його таланту будівничого став Покровський жіночий монастир у місті Красний Лиман, яким владика опікувався до останніх своїх днів.

Однак головним у житті схиархієпископа Аліпія було прагнення понад усе зберігати чистоту Православної віри і піклуватися про спасіння душ його чисельної пастви. Він був духівником не лише мирян, але і багатьох священиків та монахів.

Незабутніми залишаються його проповіді та повчання, у яких розкривається вся глибина віруючої души новоспочилого владики.

Нехай Господь прийме душу новоспочилого схиархієпископа Аліпія в обителі Царства Небесного, заради надбання якого він ревно ніс весь тягар християнського хрестоносіння.

Просмотров: 4756