У Києві вулиця Малоземельна відтепер носитиме ім’я видатного іконописця Києво-Печерської Лаври XVIII століття о. Аліпія (Галика)

Вулицю Малоземельну в Дарницькому районі перейменовано на вулицю о. Алімпія (Галика) — видатного київського живописця і гравера XVIII століття, ієромонаха Києво-Печерської Лаври та керівника Лаврської іконописної майстерні. Ця вулиця у списку 12 перейменованих вулиць і провулків, рішення про що підтримала Київрада, як повідомили в Департаменті суспільних комунікацій КМДА, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт kyivcity.gov.ua.

Зокрема рішенням Київради було перейменовано 12 вулиць та провулків та встановлено назви 2 площам, скверу та вулиці.

Відповідні громадські обговорення попередньо відбулись на єдиному вебпорталі територіальної громади Києва у спеціальній рубриці «Е-місто» «Громадське обговорення проектів нормативно-правових актів». Кожен користувач мав змогу ознайомитись із запропонованим проєктом рішення, висловити свої пропозиції, зауваження, оприлюднити власну редакцію проєкту.

Вулиця ієромонаха Аліпія (Галика) пролягає від ріки Дніпро до вулиці Маслівка, у межах села Осокорки.

Алімпій, або Аліпій, (Галик) народився у 1685 році в Богуславі на Київщині. У 1744-1755 рр. ієромонах Аліпій був керівником Лаврської іконописної майстерні. У 1744 р. упав з риштовання біля Троїцької брами й пошкодив собі ноги. У 1755 р. о. Аліпій скаржився архімандриту Лаври на погіршення зору й попросив звільнити з посади керівника Лаврської майстерні й дозволити оселитися на Дальніх печерах. 17 серпня 1755 року архімандрит Лука дозволив ієромонаху Аліпію-іконописцю підвизатися на Дальніх печерах, але той мав запропонувати кандидатуру на своє місце.

Портрет свт. Димитрія Ростовського, написаний прп. Аліпієм (Галиком). Зберігається в Національному художньому музеї України

Він писав ікони, портрети сучасників. Виконав написання ікон для іконостасів та настінні розписи церков у Китаєві, Пирогові, Осокорках, Голосієві, с. Пакуль (нині село Чернігівського району Чернігівської обл.).

Ієромонах Аліпій брав участь у розписах Успенського собору Києво-Печерської лаври (1724—1731), де створив галерею портретів історичних та тогочасних світських і духовних осіб. У 1754 написав ікони для церкви у фортеці святої Єлизавети (нині Кропивницький), 1759 р. — «страсні» ікони для Кирилівського монастиря в Києві. Автор малюнків у лаврських «кужбушках», срібної оправи Євангелія (1749) та Чаші (1763). Алімпієві також приписується виконання ряду композицій у настінному розписі Троїцької Надбрамної церкви Києво-Печерської лаври.

Помер о. Аліпій (Галик) у травні 1768 р. Поховано його було в Києві в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. У «кужбушках» (альбомах малюнків і гравюр) Лаврської іконописної майстерні збереглися ескізи, портрети, гравюри майстра (лики Іісуса Христа, Богородиці, святої Варвари та ін.).

Просмотров: 755