Відбулося відспівування та поховання новоспочилого схиархієпископа Аліпія

4 листопада 2021 року у Святогірській Лаврі відбулися заупокійні богослужіння за новоспочилим схиархієпископом Краснолиманським Аліпієм. Поховали архієрея у Покровському монастирі м. Лиман Краматорського району Донецької області. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Напередодні, 3 листопада, під час всенічного бдіння відбулася зустріч труни з тілом  схиархієпископа Аліпія у Святогірській Лаврі. Після чого в Успенському соборі намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній звершив панахиду.

Звертаючись до присутніх на богослужінні, владика виголосив слово про спочиваючого владику, з яким ішов разом шляхом служіння Господу та Його Церкві 33 роки. «Сьогодні він у стінах цієї Лаври, він з дитинства линув сюди й жив мріями та виконанням благословення старців про її відкриття та відновлення. Цей чоловік так жив чернечим життям, що мав у своїй душі світло божественне та інших цим світлом приваблював. За його прикладом, за його словами, за його порадою багато хто став на шлях чернецтва». Далі владика Арсеній розповів про останні дні та години земного життя схиархієпископа Аліпія, який «своє чернецтво ніс до кінця».

Напередодні своєї смерті він причастився Святих Христових Таїн і, попри хворобливу слабкість, соборувався і зі сльозами на очах допомагав батюшці здійснювати це таїнство, після чого впав у несвідомий стан і 2 листопада помер. «Молячись за його душу ми будемо просити і його святих молитов. Адже сповідь у свідомості, причастя, Таїнств Христових, соборування – це кончина, яку ми всі просимо, … таку кончину треба заслужити всім своїм життям, вона не просто так дається, така кончина, сповнена присутності Божої та любові Божої», – зазначив ієрарх.

Після богослужіння біля тіла всю ніч читали Євангеліє.

4 листопада, о 7:00, після завершення полунощниці, митрополит Святогірській Арсеній звершив заупокійну літію, після чого відбулися проводи спочилого владики Аліпія зі Святогірської Лаври до Покровського монастиря м. Лиман, де відбулася заупокійна Літургія, відспівування та погребіння.

Митрополиту Арсенію співслужили сонм архієреїв та священиків з усіх куточків України.

Поховали новоспочилого владику Аліпія біля храму на честь Феодорівської ікони Божої Матері.

Схиархієпископ Аліпій відійшов до Господа 2 листопада на 77-му році життя.

Просмотров: 7339