У Києво-Печерській Лаврі відбулась міжнародна конференція «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри» (оновлено)

11 листопада 2021 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив роботу Міжнародної науково-практичної конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри», яка проходить в актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Конференція організована Українською Православною Церквою та присвячена обговоренню принципу соборності Церкви, питання першості серед Помісних Церков та кризи в українському і світовому Православ’ї, спричиненої діями Константинопольського патріарха.

Участь у науковому форумі взяли представники семи Помісних Православних Церков з дев’яти країн: Антиохійської, Руської, Сербської, Болгарської, Польської, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини та Православної Церкви в Америці.

Після спільної молитви та вступного слова керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія до учасників конференції звернувся Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Предстоятель, зокрема, наголосив на необхідності спільного обговорення проблем Помісними Церквами для того, щоб розв’язати кризу, яка поставила Православний світ на межу розколу.

Потім представниками Помісних Церков були виголошені вітання Святішого Патріарха Сербського Порфирія, Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави та Блаженнішого Тихона, архієпископа Вашингтонського, Митрополита всієї Америки і Канади.

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній виступив з доповіддю на тему «Соборність Церкви перед викликами сучасності».

Ректор Християнської Богословської Академії у Варшаві архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій розповів про богословсько-літургічний вимір кафолічності Церкви.

На завершення пленарного засідання ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр виступив з доповіддю на тему: «Питання про хіротонію розкольників у канонічній традиції Церкви».

Після обідньої перерви роботу форуму продовжили. В очному та онлайн форматах до завершення конференції виступили ще 19 доповідачів.

Першим з вітальним словом до організаторів та учасників заходу онлайн звернувся ректор Московської духовної академії єпископ Звенигородський Феодорит, вікарій Патріарха Московського і всієї Русі. Далі з доповіддю на тему: “Соборность как богословская и каноническая категория” виступив ієрарх Болгарської Православної Церкви, доктор богослов’я митрополит Ловчанський Гавриїл. Преосвященний владика також взяв участь у дистанційному форматі.

Наступним пролунало вітання учасникам та гостям конференції від митрополита Відінського Даниїла, ієрарха Болгарської Православної Церкви, який виступив онлайн.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука виголосив доповідь “Антропологические основы соборности Церкви”.

Після цього з доповіддю “Первенство и синодальность на практике: фундаментальный уровень. Краткое тематическое исследование приходского и епархиального уровней в соответствии с действующим Уставом Православной Церкви Чешских земель и Словакии” у дистанційному форматі виступив ієрарх Православної Церкви Чеських земель і Словаччини архієпископ Михаловський і Кошицький Георгій.

Єпископ Баришівський Віктор виголосив доповідь на тему: “Соборність і першість: принципи взаємодії та виклики поєднання у сучасному православному богослов’ї”.

Представник Антіохійської Православної Церкви настоятель Патріаршого Баламандського монастиря Успіння Божої Матері (Ліван) архімандрит Романос Альханат зачитав доповідь на тему: “Союз досконалості: дія в любові у священному зібранні”.

Далі прозвучали доповіді: ігумена Діонісія (Шльонова), доцента Московської духовної академії “Критика экстерриториальной аппеляции Константинопольскому патриарху свт. Досифеем Иерусалимским”; проректора з виховної роботи Одеської духовної семінарії архімандрита Анастасія (Бєдникова) “Источник и условия единства Церкви”; доктора філософії, завідувача кафедри релігієзнавства Інституту теології Білоруського державного університету та викладача Мінської духовної академії Данилова Андрія Владиленовича “Отрицательная рецепция 28 канона Халкидонского собора Римской церковью в V веке”; викладача Чернігівського духовного училища протоієрея Георгія Галушки “28 правило 4 Вселенского собора: богословский и канонический аспекты”.

Священник Сергій Пінчук, аспірант Мінської духовної академії представив доповідь на тему: “Церковно-каноническая полемика о праве высшего суда апелляционной инстанции в деле патриарха Московского Никона”. Далі священник Михайло Легеєв, доцент Санкт-Петербурзької духовної академії виголосив доповідь “Две экклезиологические модели: взгляд на кафоличность Церкви”

З темою “Світ автокефальних Церков: єдність, що ґрунтується на взаємоповазі” виступив доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка та викладач Чернігівського духовного училища Царенок Андрій Вікторович.

Ієромонах Митрофан (Божко) виголосив доповідь “«Церковь-Матерь» и «кириархальная Церковь»: содержание и разграничение понятий”. Далі з доповіддю “Соборная отчужденность: отделение Древних Восточных Церквей как неудачное проявление власти Вселенской Константинопольской Церкви” виступив доцент КДА протоієрей Андрій Ухтомський.

Останні доповіді були присвячені правам Константинопольського Патріарха, діяльності розкольницьких організацій на канонічній території Сербської Православної Церкви після утворення “ПЦУ” та богословсько-канонічному аналізу промов Константинопольського Патріарха Варфоломія в Києві (21 та 22 серпня 2021 року). З доповідями на відповідні теми виступили викладач Полтавської місіонерської духовної семінарії Петролюк Юрій Петрович “Права Константинопольського Патріарха: канони і реальність”; аспірант КДА Сапсай Микола “Деятельность раскольнических организаций на канонической территории Сербской Православной Церкви после создания «Православной Церкви Украины»” та викладач Почаївської духовної семінарії Стратюк Андрій Петрович “Богословсько-канонічний аналіз промов Константинопольського Патріарха Варфоломія в Києві (21 та 22 серпня 2021 року)”.

Просмотров: 1393