Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам, учасникам та гостям Міжнародної науково-практичної конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри»

Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія

організаторам, учасникам та гостям

Міжнародної науково-практичної конференції

«Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри»

 

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства! Дорогі владики!

Всечесні отці, брати і сестри! Шановні гості!

Дозвольте привітати усіх вас з початком роботи Міжнародної науково-практичної конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри».

Соборний устрій Церкви – це одна з основ православної екклезіології. З апостольських часів усі суперечки та негаразди, які виникали в Церкві, вирішувалися у соборний спосіб. Саме на Вселенських Соборах були сформульовані основи нашої віри та засуджені єресі. На Вселенських і Помісних Соборах сформовано і корпус канонічного права Православної Церкви. Постанови Соборів – це той фундамент, на якому міцно стоїть Церква. І, навпаки, коли в ній завмирає соборний дух, це тягне за собою занепад і в інших сферах церковного життя.

Збереження та захист соборного устрою Церкви завжди були важливими завданнями церковної спільноти. Вкрай показово, що ті, хто боровся проти Церкви або хотів її підкорити своїй владі, перш за все, намагалися обмежити її свободу в скликанні та проведенні Соборів. Ієрархи старшого покоління ще пам’ятають роки державного атеїзму, коли влада десятиліттями не дозволяла проводити церковних Соборів. І навіть у тих випадках, коли Собори таки вдавалося провести, влада намагалася жорстко контролювати їх роботу. Це зовсім не випадково. Бо Собори є особливим виявленням внутрішньої сили Церкви, її свободи у Святому Дусі.

З перших століть існування Церкви в ній обговорювалося питання про співвідношення особистої першості та соборного принципу управління. Одна з головних загроз, яка майже завжди переслідувала соборний устрій Церкви, – це спроби піднести авторитет окремих ієрархів над авторитетом Соборів. Саме цим шляхом пішов католицизм, встановивши папську першість у Вселенській Церкві. Однак на Сході ніколи не погоджувалися визнати примат будь-якого архієрея над церковними Соборами. Для східного богослов’я пріоритет церковних Соборів був завжди незаперечним.

На жаль, сьогодні ми бачимо, що і у Православній Церкві її соборний устрій опинився під загрозою. Константинопольський патріархат усе голосніше говорить про свої особливі права та намагається одноосібно вирішувати найважливіші питання церковного життя. Сáме уявлення Константинопольської Церкви про свій особливий статус є першопричиною тієї важкої кризи, в якій сьогодні опинилося усе Світове Православ’я.

Нас сьогодні найбільше непокоїть те, що Константинопольський патріархат відмовляється виносити болючі питання церковного життя на соборне обговорення. Адже очевидно, що тільки шляхом скликання зібрань Предстоятелів Помісних Церков, а можливо і Всеправославного Собору, можна знайти вихід з важкої кризи, яка поставила Світове Православ’я на межу розколу.

Усе це спонукає до зосередженого та відповідального обговорення історичних, канонічних та богословських аспектів сучасної кризи. Ми маємо знову і знову заглиблюватися у вивчення святоотцівської спадщини, щоб правильно оцінити ті виклики, які нині стоять перед Церквою. Саме тому Священний Синод Української Православної Церкви 12 травня 2021 року ухвалив рішення провести Міжнародну наукову конференцію, присвячену осмисленню сучасних проблем у житті Православної Церкви.

Ми дуже раді, що на наше запрошення відгукнулися братні Помісні Православні Церкви. Хтось зміг приїхати до Києва особисто, хтось долучиться до нас в дистанційному форматі. Я сподіваюсь, що на цьому форумі вдасться відверто обсудити складні питання православного вчення про Церкву. Таке обговорення має особливу цінність. Воно має допомогти усім нам осмислити сучасні виклики в більш широкій перспективі. А це дозволить приймати більш продумані та виваженні рішення.

Я щиро вітаю наших гостей у Києво-Печерській Лаврі та прошу усіх вас підносити молитви за Україну та за її благочестивий народ. Віримо, що спільними зусиллями ми зможемо подолати складну кризу в нашому церковному житті.

 

 

 

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

11 листопада 2021 р.

м. Київ

Просмотров: 390