Відійшов до Господа митрополит Джанкойський і Роздольненський Аліпій

16 листопада 2021 року, на 51-му році життя, після важкої хвороби відійшов у вічність Високопреосвященніший митрополит Джанкойський і Роздольненський Аліпій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Владика Аліпій (у миру Анатолій Васильович Козолій) народився 27 жовтня 1971 року в  селі Калинівці Васильківського району Київської області в сім’ї робітників. Після завершення військової служби він відразу, у 1991 році, вступив до Одеської духовної семінарії.

11 вересня 1993 року, у день Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна, майбутній ієрарх був пострижений у чернецтво. 26 вересня цього ж року архієпископом Сімферопольським і Кримським Лазарем (нині митрополит) був рукоположений в ієродиякона, а 3 жовтня — в ієромонаха.

У 2006 році він завершив курс навчання Київської духовної академії. Цього ж року возведений у сан ігумена.

З 2007 року призначений викладачем морального богослов’я в Таврійській духовній семінарії.

У 2008 році нагороджений Благословенною Грамотою Предстоятеля Української Православної Церкви, а 2009 року возведений у сан архімандрита.

До архієрейської хіротонії ніс послух настоятеля храму в ім’я святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії, у селищі Гаспра (АР Крим).

9 вересня 2009 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви був обраний на Джанкойську кафедру. Того ж дня у Свято-Успенській Почаївській Лаврі був звершений чин наречення архімандрита Аліпія в єпископа Джанкойського і Роздольненського.

14 лютого 2010 року в Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася його архієрейська хіротонія.

17 серпня 2016 року владика Аліпій був возведений у сан архієпископа, а 17 серпня 2019 — у сан митрополита.

Під час свого служіння на Джанкойській кафедрі владика Аліпій приділяв багато уваги пошуку мирного співіснування людей різних національностей і конфесій, що проживають на Кримському півострові. Духовенство ставилося до свого архіпастиря з любов’ю за його щирість і відданість у справі духовної опіки пастви попри всі труднощі, що припадали на період архіпастирства митрополита Аліпія.

Нехай Господь упокоїть душу новоспочилого владики в оселях праведних і сотворить йому вічну пам’ять!

Просмотров: 5657