В Українській Православній Церкві допомагають цивільним та військовим, лікарням, біженцям – репортаж (оновлюється)

В Українській Православній Церкві допомагають цивільним та військовим, лікарням, біженцям і всім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж з усіх куточків України.

Нагадаємо, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія силами єпархій та монастирів УПЦ організовується всебічна допомога біженцям та всім, хто постраждав внаслідок бойових дій, що тривають на території України.

Монастирі Мукачівської єпархії надають посильну гуманітарну допомогу, біженцям, вимушеним переселенцям та всім, хто постраждав внаслідок війни в Україні, всім людям, які прибувають на територію єпархії.

Повідомляється, що Свалявський монастир прийняв на проживання 25 осіб; у Миколаївському Мукачівському монастирі проживає 4 сім’ї по 3 людини;  чоловічий монастир на честь Похвали Пресвятої Богородиці (с. Доманинці), щодня годує 10 людей; в Покровському чоловічому монастирі с. Ракошино прийнято на проживання з Києва і Харкова 7 людей (станом на 25 лютого монастир додатково очікував ще біженців); жіночий монастир в Домбоках прийняв 10 біженців. В Ужгородському Воскресенському чоловічому монастирі намісник обителі архімандрит Марк (Куштан) разом з головою Ужгородської РДА Радіоном Кіштулинцем на місті обговорили можливість додаткового поселення біженців.

Крім того, спільно з місцевою владою монастирі роблять все можливе, щоб допомогти переселенцям.

Також при храмах єпархії спільними зусиллями духовенства, вірян та волонтерів організовано пункти прийому біженців.

Так в Ужгороді при Свято-Троїцькому храмі (Боздош) облаштовано прихисток для біженців, де зможуть поселитися близько 15-20 людей.

У місті працюють пункти збору речей для українців, які їдуть до Ужгорода – у школах №2, 6, 7, 8, НВК «Гармонія»; у «Совиному гнізді» цілодобово працює центр прийому гуманітарної допомоги / пункт розподілу населення. Тут також щоденно з 08:00 до 20:00 прийматимуть теплі речі, каремати, спальники, воду, медикаменти. Телефон координатора при Свято-Троїцькому храмі: Оксана – 0997272352.

Зазначається, що однією з проблемних ділянок роботи є черги на кордонах України та блокпості “Нижні Ворота” на в’їзді в Закарпатську область, де утворилася 10-кілометрова черга.

26 лютого парафіями Воловеччини (с. Таламаш, с. Верхні Ворота) був організований благодійний рейс на місце з речами найпершої потреби та продуктовими наборами: бутерброди, кава, чай, вода і т.п.

Молодіжний відділ єпархії збирає речі першої потреби, щоб підтримати військових та людей, котрі зараз їдуть з гарячих точок до Закарпаття. Потрібні: матраси, каремати, ковдри, харчі, теплі речі, ліки. Контакти за посиланням. 

Священники та релігійні громади також просять повідомляти про необхідну допомогу.

На часі таку допомогу надають Петро-Павлівський храм села Керецьки, що на території Керецьківської територіальної громади та храм Різдва Пресвятої Богородиці в м. Берегово, вул. Бетлена 7.

Однак, парафії для прийому біженців потребують додаткових:

1. Ковдри, покривала, подушки
2. Матраси (будь-які: надувні, товсті, тонкі)
3. Продукти харчування, що не потребують особливих умов зберігання
4. Розкладушки
5. Одноразовий посуд багаторазового використання.

Пункт збору допомоги – вказані храми.

Настоятель храму: протоієрей Василій Ломага (Берегово) − 0502824802.

Настоятель храму: протоієрей Іван Симканич (Керецьки) − 067 892 9871.

Івано-Франківська єпархія готова приймати біженців у своїх храмах та надавати харчування, повідомляє єпархіальна прес-служба.

Чернівецько-Буковинська єпархія приймає біженців.

“ГОДУЄМО, ПРИЙМАЄМО, ПОСЕЛЯЄМО… Прибувають все нові і нові переселенці, всім раді, всім намагаємося допомогти. о. Георгій 0954997631, м. Крістіна 0957875197. Адреса храму: м. Сторожинець, вул. Шевченка, 34”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Священники УПЦ спільно з духовенством Румунської Православної Церкви та представниками Румунської влади перевезли через кордон понад 2000 біженців – жінок та дітей.

27 лютого парафія Воскресенського чоловічого монастиря міста Львова підготувала 220 обідів для біженців.

Пакунки з їжею відвезли в центр розселення вимушених переселенців, що діє на стадіоні «Арена Львів».

Про те, що саме і в якій кількості необхідно вимушеним переселенцям, дізнавалися у фахівців. За словами ігумена монастиря, ієромонаха Іова (Ольшанського), волонтерський рух монастирської громади координує Управління соціального захисту Львівської міської ради.

Біженців прийняли й в самому монастирі – кілька сімей-переселенців вже знайшли притулок під монастирським кровом.

З благословення митрополита Львівського і Галицького Філарета в монастирі вже давно готують обіди для бідних. А з початком війни соціальна робота в монастирі набрала більших обертів.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента намісник Ніжинського Благовіщенського монастиря єпископ Ладанський Феодосій разом з братією обителі та волонтерами за підтримки ніжинського міського голови Олександра Кодоли організували гарячі обіди для пасажирів Укрзалізниці, які задля безпеки тимчасово перебувають у м. Ніжин.

У Ніжинському Благовіщенському монастирі також надали притулок біженцям, минулої ночі там ночувало 9 осіб.

26 лютого з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла священнослужителі єпархії передали на потреби українських  військових продукти.

Зокрема, у пункт збору допомоги військовим Луцька клірики кафедрального собору Всіх Святих землі Волинської відвезли хліб, крупи, цукор, солодощі та фрукти. Таку ж допомогу зібрали і в інших храмах Луцька та єпархії.

З благословення митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира, представники Успенського кафедрального собору м. Володимира передали харчі та інші припаси військовим.

“Це лише перша така допомога. Духовенство та всі працівники наших храмів, докладають усіх зусиль для допомоги всім, хто цього потребує”, – інформують у Володимир-Волинській єпархії.

Також Успенський собор у Володимирі, собори та монастирі Володимир-Волинської єпархії надають гуманітарну допомогу і тимчасовий притулок вимушеним переселенцям та усім хто постраждав в наслідок військових дій на території України.

З благословення єпископа Рівненського і Острозького Пимена та на прохання голови Рівненської ОДА Віталія Коваля у храмах Рівненської єпархії збирають допомогу для українських військових та біженців. Усі бажаючі віряни, можуть посильно долучитися і зібрати овочі, крупи, теплий одяг тощо. Продукти та одяг приносити до церков на парафіях, згодом їх доставлять за місцем призначення.

Як розповів кординатор зі збору допомоги протоієрей Михаїл Жаровський, за два дні віряни знесли понад 200 тон овочів, круп та інших продуктів харчування.

Житомирська єпархія підтримує військових та захисників України: молитвами ,продуктами і медикаментами.

У всіх храмам Одеської єпархії організовано терміновий збір харчових продуктів довгострокового зберігання, по можливості фінансових засобів, медичних витратних матеріалів (бинти, кровоспинні засоби, антисептичні засоби та все необхідне для надання першої медичної допомоги), а також матраців, подушок, ковдр, які будуть використані в храмах та монастирях у разі великої кількості біженців). Клірики та миряни беруть участь у здачі крові на донорських пунктах збору крові (Обласна станція переливання крові, Одеський військовий госпіталь).

Монастирі підготували приміщення для можливого прийняття біженців та постраждалих у разі загострення військової ситуації в Одеському регіоні.

26 лютого настоятель Покровського храму смт. Сарата протоієрей Олександр Кравець від імені Одеської єпархії передав харчі, консерви, запаси води військовослужбовцям Збройних Сил України, які захищають нашу країну. Кожного воїна протоієрей Олександр благословив і подарував іконки та молитвослови.

Також цього дня громада Покровського храму УПЦ відвідала “Михайлівську Спеціалізовану школу” с. Михайлівка Білгород-Дністровського району. Для дітей було передано харчові продукти, овочі, фрукти.

Священики Одеської єпархії також підтримують людей на кордоні з Молдовою. На Україно-Молдавському кордоні на прикордонному пункті Маяки-Зручне-Паланка у зв’язку з великою кількістю людей, які прямують до Молдови, утворилися черги завдовжки кілька кілометрів.

З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела Одеська єпархія трудами духовенства Білгород-Дністровського та Біляївського благочинь за участю волонтерів організували харчування, гарячі напої, воду для всіх, хто опинився в ці дні там.

Черкаська єпархія робить все можливе для полегшення життя тих, хто вимушений був покинути свої домівки у зв’язку з військовими діями.

Біженці з різних регіонів, що перебувають сьогодні в Черкасах, отримують продуктову допомогу, а всі бажаючі – гаряче харчування.

У зв’язку з тим, що в місті оголошено збір гуманітарної допомоги нужденним, митрополит Запорізькій і Мелітопольський Лука попросив всіх небайдужих запорожців “передати ті речі, які ви можете пожертвувати, в Туристичний інформаційний центр (проспект Соборний, 151) та управління соціального захисту населення в Хортицькому районі (Лахтинська, 4-б).

За попередньою інформацією особливо потрібне наступне: перев’язувальні матеріали: бинти, марля; широкі пластирі, фізрозчин, хлоргексидин, крапельниці, шприци, бетадин, пластир, шовний матеріал, термоковдри, ковдри, чай, кава, цукор, печиво, одноразовий посуд, їжа довгого зберігання та чисті речі.

Також серед наших парафіян є медики-пенсіонери, які готові допомогти…”

Читайте також: У Запорізькій єпархії оголосили про старт марафону донорства для поповнення банку крові.

З благословення митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа в храмах Кіровоградської єпархії триває збір речей для вимушених переселенців та біженців. Речі можна приносити до будь-якого храму єпархії, після чого вони будуть передані відповідним закладам, які займаються розміщенням людей.

Орієнтовний перелік необхідних речей:
1. Матраси, подушки, пледи/ковдри, каремати, спальні мішки.
2. Засоби гігієни.
3. Продукти харчування (ті, що не швидко псуються).

Христо-Різдвяний кафедральний собор м. Сєвєродонецька, який надав можливість мешканцям міста перебувати у цокольному приміщенні собору для укриття від обстрілів та бомбардувань, організував і гаряче харчування.

З благословення митрополита Могилів-Подільського та Шаргородського Агапіта, Галайківський Преображенський чоловічий монастир, Муровано-Куриловецького району готовий прийняти біженців з інших областей України.

Адреса обителі: с. Галайківці, Мурованокуриловецький р-н, Вінницька область. Тел: +380683853800

Читайте також: У храмах та монастирях єпархій Української Православної Церкві надають підвальні приміщення для можливості безперешкодного укриття людей від обстрілів і бомбардувань.

27 лютого секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук передав до Полтавської міської ради благодійну допомогу для людей, які  потребують допомоги від парафіян Свято-Серафимівського храму м. Полтави.

За благословенням митрополита Харківського та Богодухівського Онуфрія у храмах Харківської єпархії організовано всебічну допомогу населенню.

Храми єпархії допомагають сповіщати про тривогу, що насувається, за допомогою дзвону на дзвіниці в «набат».

У Хмельницькій єпархії в храмах організували гарячі трапези: при Георгіївському храмі м. Хмельницького щодня з 13:00 до 15:00; з понеділка у церкві Казанської ікони Божої Матері (Гречани, вул. Шухевича, 11/2, навпроти Насолоди) з 12:00 по 13:00 год.

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній повідомив, що віруючі збирають допомогу військовим, біженцям та готові брати участь у здачі крові.

Просмотров: 1843