В Українській Православній Церкві продовжують допомагати цивільним та військовим, лікарням, біженцям – репортаж. Ч.10 (оновлено)

В Українській Православній Церкві продовжують допомагати цивільним та військовим, лікарням, біженцям і всім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує десяту частину репортажу з різних єпархій України.

Нагадаємо, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія силами єпархій та монастирів УПЦ організовується всебічна допомога біженцям та всім, хто постраждав внаслідок бойових дій, що тривають на території України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5Репортаж. Частина 6Репортаж. Частина 7Репортаж. Частина 8, Репортаж. Частина 9.

Житомирська єпархія. Священство та віряни Свято-Покровського храму у Житомирі організували у приміщенні храму пункт надання першої медичної допомоги. Парафіяни пройшли короткий курс надання першої допомоги та готові допомагати всім, кому вона знадобиться. За потреби їх підтримають фахівці – лікарі, медсестри, санітари.

У єпархії також допомагають потерпілим від бойових дій внаслідок російської агресії.

Тернопільська єпархія. Парафіяни кафедрального собору УПЦ у Тернополі продовжують допомагати воїнам та біженцям, про що єпархія щодня звітує на сторінці у фейсбук. Так, 14 березня волонтери УПЦ:

• Передали більше 1000 булочок у Волонтерський центр ТНПУ на територіальну оборону Тернополя та для ЗСУ;
• Передали медикаменти для військових у військомат Тернополя;
• Передали випічку у Реабілітаційний центр на потреби волонтерів;
• Передали у Волонтерський центр #ТНПУ речі для біженців;
• Передали випічку та тонометри на 44 та 45 бригади.

Одеська єпархія. Настоятелі та парафіяни храмів єпархії продовжують збирати та передавати допомогу військовим, теробороні, біженцям та нужденним.

Херсонська єпархія. Віряни готують гарячі обіди, роздають одяг, допомагають сім’ям з дітьми.

Кременчуцька єпархія. У єпархії триває збір продуктів харчування та приготування страв для дітей та переселенців. Біженцям допомагають одягом та необхідними речами.

“Сьогодні громада храмів м.Кременчука в черговий раз напекла смачних домашніх пиріжків, наліпила вареників, закупила м’яса і швиденько почастувала вихованців центру соціально-психологічної реабілітації дітей Кременчуцької міської ради та переселенців, – поділились у єпархії. – Молитвою до Господа, душевною підтримкою та справами милосердя наближаємо перемогу, запрошуємо всіх бажаючих приєднуватися до нас!”.

Продовжують допомагати захисникам України духовні школи УПЦ. 14 березня в рамках постійної допомоги українським захисникам, в Київських духовних школах приготували гарячі обіди для військовослужбовців територіальної оборони м. Києва.

Волинська духовна семінарія на постійній основі готує та передає гарячі обіди для вимушених біженців, які харчуються у спорткомплексі “Динамо”.

Сумська єпархія. Церковні громади під керівництвом настоятелів надають благодійну допомогу постраждалим, біженцям: годують, випікають хліб, роздають харчі, облаштовують прихисток для ночівлі та перебування під час обстрілів. Постійно надають гуманітарну допомогу підрозділам територіальної оборони (харчування, побутове забезпечення). Водночас підносяться молитви за Українську Державу, Українські збройні сили, за усіх постраждалих та загиблих.

Мукачівська єпархія. Молодь, священники єпархії та небайдужі віряни собору, щодня продовжують надавати посильну допомогу потребуючим сім’ям біженців і переселенців. Щодня десятки сімей отримують необхідне харчування, одяг, речі першої потреби. Загалом волонтерський центр сьогодні опікується 80-ма сім’ями з дітьми, які проживають на території єпархії.

Волонтери Свято-Троїцького Храму (Мукачево) опікуються сиротами, переселенцями, вихованцями психоневрологічного інтернату в Мукачеві, Ужгороді та Виноградові.

 

Конотопська єпархія. Священнослужителі Конотопського благочиння передали харчі для територіальної оборони міста Конотоп.

13 березня у Конотоп прибула гуманітарна допомога від Румунської Православної Церкви.

Владика Роман подякував Румунській Православній Церкві, Чернівецько-Буковинській єпархії, священникам та волонтерам, стараннями яких гуманітарний вантаж прибув у місто. Допомогу роздадуть українським військовим та нужденним.

Чернівецько-Буковинська єпархія. У єпархії розповіли про четвертий гуманітарний вантаж від Румунської Православної Церкви загальною вагою 210 тонн. Розвантаження гуманітарної допомоги звершили в центрі збору гуманітарної допомоги організованому Чернівецько-Буковинською єпархією УПЦ. Організацією збору гуманітарної допомоги, по благословенню митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, займались протоієреї Николай та Димитрій Попеску. У розвантаженні гуманітарної допомоги взяли участь духовенство та віряни УПЦ.

Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ висловила подяку всьому православному духовенству та румунському народу за його підтримку складний для України час.

В той же день священники УПЦ спільно з Румунською Православною Церквою передали 2 автобуси медичних засобів для лікарень у місті Чернівці.

У гуманітарному центрі Чернівецько-Буковинської єпархії розповіли, як вдалося відправити гуманітарну допомогу у Миколаївську область:

Харківська єпархія. Духовенство та віряни єпархії продовжують допомагати харківчанам. Волонтери роздають хліб, випечений братією Покровського монастиря, священники духовно підтримують сім’ї з дітьми у бомбосховищах та забезпечують їх необхідним, а також звершують Таїнства у домівках вірян, які не можуть дістатися храму.

Клірики храму Казанської ікони Божої Матері міста Харкова передали продукти харчування та предмети першої потреби до гуртожитку для людей з обмеженими можливостями. Братія Покровського монастиря допомагає військовослужбовцям України на передовій у вигляді передачі одягу та харчів. Допомогу воїнам також передав Казанський храм Харкова.

У храмах Харківської єпархії приймають людей до притулків, які залишилися без житла після обстрілів.

Вінницька єпархія. Настоятель храму преподобного Серафима Саровського селища Бар протоієрей Олександр Грежук разом з прихожанами храму зібрали гуманітарну допомогу та продукти харчування для військових м. Вінниці. Духовенство і віряни Барського благочиння вкотре зібрали продукти харчування для військових територіальної оборони Вінниці.

Вінницька єпархія спільно з людьми доброї волі від одного з храмів УПЦ у Вінниці щодня відправляє автобус, щоб доправити біженців до кордону з Молдовою.

Прихожанки Миколаївського храму м. Бар приготували випічку для українських воїнів. Харчі відправили на передову.

Волинська єпархія. 12 березня у пункт прийому допомоги при храмі Волинської ікони Божої Матері прибуло близько двох тонн гуманітарної допомоги від небайдужих волинян з Німеччини. Значну частину допомоги православна громада вже передала на потреби діток, які народжуються в умовах війни в укритті Волинського обласного перинатального центру. Близько 60 коробок із дитячими підгузниками, сумішами для дітей, засобами гігієни для мам і немовлят та багато всього іншого.

У храмі Всіх Святих землі Волинської організовано волонтерський пункт прийому/видачі одягу для постраждалих від бойових дій. Кожен може прийти з 12.00-16.00 години, щоб зігрітися, попити чаю/кави, приміряти та відібрати необхідне (чоловічий, жіночий, дитячий одяг, засоби гігієни, дитячі іграшки, дитячі коляски тощо).

Окрім цього, Волинська єпархія опублікувала репортаж про чергову допомогу своїх вірян та священників воїнам, біженцям та лікарням.

Володимир-Волинська єпархія. Єпархіальне управління і духовне училище зібрали та передали допомогу представникам 14-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, що дислокується у Володимирі. На підтримку воїнів передали необхідні продукти, медикаменти, засоби гігієни, одяг та інше.

У єпархії повідомили, що зараз у всіх благочиннях не припиняється збір і адресна відправка допомоги Збройним Силам України. Віруючі з розумінням ставляться до потреб української армії, адже у лавах ЗСУ несуть службу діти, онуки і чоловіки парафіян УПЦ.

Івано-Франківська єпархія. Відділ благодійності та соціального служіння єпархії передав медикаменти, консерви, продукти довготривалого зберігання для Збройних сил України. Харчі, памперси та речі першої потреби зібрали для сиріт, яких вивезли з-під бомбардувань російських військ. Дитяче харчування та засоби гігієни передали дітям в Івано-Франківському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

Також єпархія подякувала Румунській Православній Церкві та Чернівецько-Буковинській єпархії за гуманітарну допомогу, яка прибула в Івано-Франківськ. Допомогу передадуть українським військовим, біженцям та нужденним.

Ніжинська єпархія. З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента парафіяни Георгіївського храму м. Ніжина разом з настоятелем ієреєм Олександром Гладишем готують їжу та збирають речі, необхідні для захисників Батьківщини, вимушених переселенців та сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

14 березня 2022 року настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці селища Варва протоієрей Георгій Луценко отримав у м. Прилуки та доставив допомогу мешканцям і захисникам Варвинської громади. Допомога у вигляді м’яса глибокої заморозки буде надана малозабезпеченим сім’ям, місцевій лікарні, інвалідам, будинку для людей похилого віку та воїнам територіальної оборони селища. Голова Варвинської селищної об’єднаної територіальної громади Валентина Василівна Саверська-Лихошва висловила подяку Українській Православній Церкві та особисто її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію за надану допомогу.

Полтавська єпархія. Парафіяни та клірики Свято-Успенського кафедрального собору м. Миргород на чолу з настоятелем священником Віктором Черепинцем передали благодійну допомогу у вигляді продуктів, засобів гігієни та теплих речей для місцевих військовослужбовців.

 

Просмотров: 725