Єпархії УПЦ спростовують інформаційні фейки про перехід парафій у розкол

Прес-служби Полісько-Сарненської та Рівненської єпархій Української Православної Церкви повідомили, що інформація про перехід до “ПЦУ” Параскевської парафії села Озерськ Дубровицького району та Свято-Троїцької релігійної громади у селі Білашів на Острожчині в Рівненській області не відповідає дійсності. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні прес-служби.

Зазначається, що інформацію про перехід Параскевської парафії розмістили 6 травня на інформаційному сайті Горинь-інфо, посилаючись на колишнього очільника Зарічненської районної державної адміністрації Павла Мельника.

“Надана ним інформація не відповідає дійсності, є фейковою, несе в собі загрозу розпалювання міжрелігійного конфлікту, – йдеться у повідомленні. – Сарненсько-Поліська єпархія офіційно заявляє, що на парафіяльних зборах, які були проведені 4 травня цього року, абсолютною більшістю голосів було прийнято рішення не змінювати канонічної підлеглості, лишатися в лоні Української Православної Церкви, бути вірними її Предстоятелю — Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та керуючому Сарненсько-Поліською єпархією УПЦ Високопреосвященішому Митрополиту Анатолію”.

Також повідомляється, що дане рішення було затверджено протоколом загальних парафіяльних зборів, який  був доставлений настоятелем релігійної громади протоієреєм Сергієм Полюховичем Голові Рівненської обласної військової адміністрації Віталію Ковалю.

“Згідно з чинним законодавством України, Церква відокремлена від Держави, та втручання в діяльність релігійних організацій є порушенням Конституції України, Зальної декларації прав людини, Протоколу до Європейської Конвенції про захист прав та основоположних свобод, Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», Цивільного кодексу України та Статуту УПЦ”, – підкреслили в єпархії, а авторові фейку Павлу Мельнику порадили вивчити Конституцію України та її норми, котрі забороняють втручатися в діяльність релігійних громад та гарантують вільне віросповідання її громадянам.

Кілька місцевих рівненських видань розповсюдили новину про те, що на Острожчині у селі Білашів релігійна громада УПЦ приєдналась до “ПЦУ”, змінивши конфесію. Однак ця інформація не є правдивою, повідомила прес-служба Рівненської єпархії 8 травня.

Настоятель Свято-Троїцької церкви села Білашів розповів, що на другий день Воскресіння Христового до храму приходив житель села Ростислав Демчук і “приносив якісь папірці, стверджував, що це нібито документи на перехід в ПЦУ”. Як стало відомо згодом, Ростислав Демчук приносив протокол зборів села, які відбулися у місцевому клубі за два тижні до Великодня, на них деякі селяни проголосували за перехід в “ПЦУ”.

Наразі, конфесійна ситуація у селі Білашів напружена. Підігріває конфлікт Юрій Лукашик, “благочинний ПЦУ”, котрий разом зі своїм хором мав наміри здійснювати одне з пасхальних богослужінь.

Віряни УПЦ продовжують молитися у своїй церкві, не змінюючи конфесійну приналежність та залишаючись вірними своєму Предстоятелю Митрополиту Онуфрію.

У єпархії підкреслюють, що на сьогодні офіційно в селі зареєстрована лише одна релігійна громада – Української Православної Церкви.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 3665