Відкрите звернення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія до Президента України Зеленського В.О.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви

митрополита Бориспільського і Броварського Антонія

до Президента України Зеленського В.О.

Вельмишановний Володимире Олександровичу!

Висловлюючи Вам повагу і запевнюючи у щоденній молитві духовенства та вірян Бориспільської єпархії Української Православної Церкви про захисників суверенітету і територіальної цілісності України, припинення війни та встановлення миру у нашій Батьківщині, звертаємося з такого приводу.

Бориспільська єпархія, як і всі інші єпархії Української Православної Церкви, засуджує війну Російської Федерації проти України, повністю розділяє усі скорботи, що випали на долю нашої Батьківщини і нашого багатостраждального народу. Парафії та монастирі нашої єпархії допомагають біженцям, лікарням, військовим і теробороні, нужденним, опікуються людьми, які потрапили у скрутне становище внаслідок бойових дій.

Але в той самий час в середині держави знаходяться сили, які свідомо розхитують ситуацію на релігійному ґрунті.

Останнім часом, депутатами окремих місцевих рад були прийняті рішення про заборону (зупинення діяльності) релігійних організацій Української Православної Церкви на їх територіях. В Київській області, на сьогодні, такі рішення прийняли Броварська міська рада — 06.05.2022 року; Переяславська міська і Пристолична сільська ради — 19.05.2022 року; Новопетрівська сільська рада — 29.05.2022 року.

13.06.2022 року рішення про зупинення діяльності релігійних громад Української Православної Церкви було прийнято Бориспільською міською радою Київської області. При чому, за таке рішення проголосували одноголосно депутати всіх політичних сил, які представлені в міській раді, в тому числі і депутати від партії «Слуга народу». Це є не зрозумілим, оскільки ми знаємо Вашу позицію про необхідність зберігати мир і стабільність в середині країни, щоб забезпечити перемогу над зовнішнім ворогом. Віруючі Бориспільської єпархії Української Православної Церкви, як і інші виборці Київської області, голосували на виборах до місцевих рад переважно за партію «Слуга народу», сподіваючись на дотримання наших конституційних прав і свобод, в тому числі і на вільне сповідання своєї православної віри.

Також продовжується запроваджена минулою владою практика захоплення наших православних храмів під виглядом «переходів» релігійних громад. На сьогоднішній день були захоплені храми Бориспільської єпархії УПЦ: с. Сухолуччя Вишгородського району, с. Велика Стариця і с. Мала Стариця Бориспільського району, с. Селичівка Броварського району. Здійснено спроби захоплення храмів в Бориспільському районі: м. Бориспіль, с. Іванків, с. Петропавлівське, с. Дівички, м. Переяслав, с. Мазінки, с. Дем’янці, с. Строкова, с. Гайшин, с. Велика Каратуль; в Броварському районі: м. Бровари, с. Зазим’є, с. Пасічна, с. Гостролуччя; у Вишгородському районі: с. Лютіж, с. Ясногородка.

Ініціаторами проведення зборів щодо «переходу» релігійних громад часто виступають голови ОТГ, мери міст, старости сіл та представники місцевої територіальної оборони. При цьому думка членів релігійної громади не враховується, голосують за перехід люди, які не мають ніякого відношення до релігійної громади. Відбувається пряме втручання представників органів державної влади та місцевого самоврядування в діяльність релігійних громад Бориспільської єпархії Української Православної Церкви.

Жодний закон або нормативно — правовий акт України не наділяє державні органи та органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану.

Всі ці незаконні  дії робляться за сприяння посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування на  користь  утвореної в грудні 2018 року «Православної Церкви України».

Такі події обурюють віруючих громадян, сприяють дестабілізації ситуації в середині країни під час війни. Наші віряни захищають державу зі зброєю в руках та працюють над відновленням країни. А в той самий час, за їх спинами, лжепатріоти забирають православні храми, б’ють та залякують віруючих.

На сьогодні, порушення прав віруючих Бориспільської єпархії Української Православної Церкви на свободу свого віросповідання набули масового характеру. Ситуація потребує негайного Вашого  втручання, щоб зберегти мир і стабільність в  державі.

Просимо Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, захистити конституційні права громадян України — віруючих Бориспільської єпархії Української Православної Церкви, зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій.

В час складних випробувань для всього українського народу бажаємо Вам мужності та міцного здоров’я.

Прикликаємо на Ваші труди Боже благословення.

З глибокою повагою

МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ,

КЕРУЮЧИЙ БОРИСПІЛЬСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

boryspil-eparchy.org

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 5100