Православні громади Волині виборюють своє право на релігійну свободу

У Волинській єпархії парафія на честь Ікони Божої Матері “Скоропослушниця” села Брониця Камінь-Каширського району продовжує богослужбове життя попри те, що прибічники “ПЦУ” захопили їхній храм, клірик Волинської єпархії звернувся з адміністративним позовом до суду, у якому просить визнати протиправним рішення Городищенської сільської ради щодо заборони діяльності храмів Української Православної Церкви на території цієї територіальної громади. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Волинської єпархії.

7 липня 2022 року, у день свята Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звершив Божественну Літургію у храмі на честь Ікони Божої Матері “Скоропослушниця” села Брониця Камінь-Каширського району. Цього дня православна громада відзначає першу річницю з дня освячення храму.

На Малому вході керуючий єпархією з благословення Предстоятеля УПЦ нагородив настоятеля храму ієрея Назарія Приймака орденом преподобного Нестора Літописця ІІ ступеня.

Храм у вірних канонічної Української Православної Церкви в селі Брониця відібрали силоміць на початку 2019 року. Парафіяни почали звершувати богослужіння у пристосованій під храм старій сільській хатині. У червні 2020 року молитовне життя парафії продовжилося уже в тимчасовій Церкві, яку прихожани збудували менш ніж за місяць, і восени минулого року розпочали будівництво нового храму на честь ікони Божої Матері “Скоропослушниці”. 8 листопада єпископ Камінь-Каширський Афанасій звершив освячення фундаменту, Хреста і закладку першого каменю, а 8 липня владика освятив престол і звершив першу Божественну Літургію у церкві.

Клірик Волинської єпархії протоієрей Валерій Пилипчук просить визнати протиправним рішення Городищенської сільської ради щодо заборони діяльності храмів Української Православної Церкви на території цієї територіальної громади. З відповідним адміністративним позовом священник звернувся до суду.

Своїм рішенням від 23 червня 2022 року Городищенська сільська рада грубо обмежила право жителів громади на «свободу вільного віросповідання, безперешкодно звершувати релігійні обряди чи вести іншу релігійну діяльність».

Відповідно до Конституції України лише Законом України, прийнятим Верховною Радою, може бути обмежене право на свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної.

Адже ані Конституція України, ані Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не надають право сільській раді (у тому числі й Городищенській сільській раді) призупиняти на час дії воєнного стану діяльність УПЦ на території громади.

Зазначається, що рішення Городищенської сільради є незаконним та таким, що порушує права вірян, які проживають на території цієї громади. У випадку задоволення судом адміністративного позову, компенсація судових витрат та послуг адвоката покладається на Городищенську сільську раду.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 1099