Архієреї УПЦ вшанували першого святого, канонізованого у Польській Православній Церкві

5-6 вересня 2022 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на запрошення архієпископа Перемишльського і Горлицького Паїсія, митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій та архієпископ Баришівський Віктор взяли участь у святкуваннях дня пам’яті священномученика Максима Горлицького – першого святого, канонізованого у Польській Православній Церкві у 1994 році.

Всенічне бдіння та Божественну Літургію у Свято-Троїцькому кафедральному храмі м. Горлиці (Польща) очолив митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій у співслужінні архієпископів Люблінського і Холмського Авеля, Перемишльського і Горлицького Паїсія та Баришівського Віктора, а також священнослужителі з України, Польщі, Чехії та Словаччини.

Після Євангельського читання проповідь виголосив митрополит Олексій. В кінці богослужіння подячне слово на адресу гостей виголосив керуючий Перемишльсько-Горлицькою єпархією архієпископ Паїсій. У відповідь архієпископ Баришівський Віктор передав владиці Паїсію святкові привітання від імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та подарував ікону Пресвятої Богородиці «Призри на смирення». Владика Віктор також висловив подяку за незмінну позицію Синоду архієреїв Польської Православної Церкви та особисто Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви на підтримку Української Православної Церкви та її Предстоятеля – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а також за всебічну духовну і матеріальну допомогу, яку надає Польська Православна Церква вимушеним біженцям з України внаслідок російської збройної агресії.

Після богослужіння українські архієреї поспілкувалися та духовно підтримали українців, які, вимушено перебуваючи у Польщі, прибули на свято.

Просмотров: 2556