У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 101

Воїни ЗСУ, медичні установи, вимушені переселенці й усі нужденні постійно знаходять підтримку та отримують допомогу від духовенства та вірян Української Православної Церкви. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто першу частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 100.

Київська єпархія. У Києві благодійний фонд Предстоятеля Української Православної Церкви «Мир вам» передав 100 гуманітарних наборів вимушеним переселенцям.

Традиційна суботня роздача відбулася у Центрі гуманітарної і соціальної допомоги УПЦ, що знаходиться на території споруджуваного Кафедрального собору УПЦ.

Волинська єпархія. Нещодавно відбулася чергова гуманітарна поїздка кліриків єпархії на Південь та Схід України. Так, настоятель Іллінського храму села Борочиче протоієрей Юрій Зарафутдінов, настоятель храму на честь Різдва Христового міста Горохів протоієрей Андрій Гаврилюк та настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Холонів доставили на Харківщину та у деокупований Херсон продукти харчування та речі першої необхідності. Допомогу везли кількома мікроавтобусами.

Спершу священники відвідали бійців механізованої бригади з Волині, які несуть службу на Харківщині. Для них, зокрема, доставили та передали скоби, цвяхи, багато плівки, буржуйки, розгрузки, аптечки, продукти харчування, засоби гігієни, теплий одяг, адресні передачі та багато інших речей, у яких військовослужбовці мають нагальну потребу.

Від парафіян храму на честь Різдва Христового м. Горохів священники передали у подарунок Starlink –  глобальну супутникову систему, що призначена для доступу до інтернету у важкодоступних куточках Землі. Завдяки зв’язку Starlink волинські бійці мають змогу зв’язуватися зі своїми рідними. Окремо для військових медиків волинські священнослужителі передали необхідні медичні препарати.

Опісля священники з гуманітарною місією відвідали звільнене від російської окупації місто Херсон. Клірики Волинської єпархії передали ліки та продукти харчування в один із медичних закладів деокупованого міста.

Дорогою додому священники-волонтери на прохання військовослужбовців забрали на відновлення авто, понівечене уламками.

Настоятель Михайлівського храму села Седлище ієрей Ростислав Хрупчик відвідав багатостраждальне місто Бахмут, що на Донеччині.

Спільно з волонтерами київської громадської організації «Право за людей» священник транспортував чотири мікроавтобуси допомоги для військових та місцевих жителів. До збору даної допомоги долучилися православні віряни села Седлище, а також небайдужі волиняни.

Спершу волонтери відвідали військовослужбовців, для яких вони передали буржуйки, теплий одяг, термобілизну, ліки, продукти харчування та окопні свічки. Один із бусів, який був завантажений допомогою, волонтери залишили для Захисників.

Частину медикаментів було передано для потреб медиків місцевих «швидких», які через постійні обстріли рятують постраждалих.

Докладніше про поїздку можна почитати за посиланням.

Володимир-Волинська єпархія. З благословення митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира та завдяки старанням настоятеля Воздвиженського храму селища Люблинець протоієрея Павла Мацеліка і волонтерки Сацюк Орисі православні люблинчани придбали та передали для ЗСУ дизельний генератор вартістю 65 тис. грн.

З 20 до 30 листопада при кожному храмі Володимир-Волинської єпархії відбувся збір допомоги для парафіян храмів деокупованих міст Херсон та Ізюм.

Черкаська єпархія. 25 листопада митрополит Черкаський і Канівський Феодосій відвідав Чорнобаївську районну лікарню та передав у медичний заклад інфузомат (апарат для дозування й контролювання швидкості введення медичних препаратів), а також продукти харчування.

Архієрей благословив керівництво і персонал клініки на добрі справи, побажав їм молитовної підтримки святих великомученика Пантелеімона й священносповідника Луки Кримського та передав медикам пам’ятні подарунки.

Одеська єпархія. 20 листопада молоді парафіяни храму в ім’я святого великомученика Іоанна Нового Сочавського у місті Білгород-Дністровський, відвідали та нагодували обідами й солодощами 100 акерманців.

Криворізька єпархія. За сприяння благодійного фонду «Покров» (фонд клірика УПЦ протодиякона Вадима Новинського) в Інгулецькому районі відбулася видача продуктових наборів харчування тривалого зберігання для незахищених верств населення.

Запорізька єпархія. У рамках суспільно-церковного благодійного проєкту «Любов милосердствує» священники та віряни Запорізької єпархії здали кров для поранених військовослужбовців ЗСУ та для поповнення банку крові.

Забір крові відбувався на базі відділення трансфузіології Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги №5 міста Запоріжжя.

Кременчуцька єпархія. Віряни Покровського храму села Кам’яні Потоки зібрала і перерахувала 7 тис. грн. на придбання тепловізора для ЗСУ.

У храмі на честь святого мученика Іоанна Воїна міста Кременчук зібрали для військових допомогу у вигляді солодощів.

Окрім того, кременчуцькі православні волонтери на чолі з протоієреєм Костянтином Масловим передали 100 буханок хліба для вірян одного зі зруйнованих храмів на Харківщині. Дану допомогу вдалося реалізувати завдяки підприємству «Кохнівський хлібозавод».

Олександрійська єпархія. 29 листопада при кафедральному соборі Покрова Божої Матері надали допомогу потребуючим. Також у приміщенні православного просвітницького центру міста Олександрія на площі Соборній провели благодійний обід для нужденних.

Вінницька єпархія. До Свято-Духівського собору деокупованого Херсону від православних вірян Жмеринки доставили гуманітарну допомогу (засоби особистої гігієни, продукти харчування). Також віряни Вінницької єпархії передали фінансову допомогу постраждалим херсонцям.

Допомогу у деокуповане місто Херсон зібрали і доставили також парафіяни храму в ім’я святителя Миколая міста Бар. Настоятель храму протоієрей Вадим Лукашенко дякує всім, хто не залишився байдужим і допоміг коштами та продуктами харчування.

Полтавська єпархія. 27 листопада 2022 року волонтери центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності і соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном та священником Олександром Голохвастовим відвідали дитяче відділення Полтавської обласної психіатричної лікарні імені Мальцева.

Під час зустрічі священники поспілкувалися з адміністрацією лікарні та пацієнтами на духовні теми та розповіли про життя та подвиги апостола Филипа.

Волонтери передали закладу гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування від небайдужих людей та пограли з дітьми у цікаві ігри.

Адміністрація установи і маленькі пацієнти висловили щиру подяку небайдужим людям, які проявили любов і милосердя.

Раніше волонтери центру «Благо» передали закладу гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття та продуктів харчування.

Білоцерківська єпархія. 15-17 листопада клірики Тетіївського благочиння спільно зі священнослужителями з Макарівщини та волонтерами відправили 8 мікроавтобусів з гуманітарною допомогою (18 тонн) для потреб ЗСУ та населення деокупованих населених пунктів Харківщини, Донеччини, а також Святогірської лаври.

Хмельницька єпархія. 26 листопада релігійна громада Михайлівського храму міста Деражня відправила чергову допомогу нужденним та постраждалим від російської агресії. До збору пожертвувань долучилися священники Деражнянського благочиння та парафіяни їхніх храмів.

Мукачівська єпархія. 17 листопада з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора та за підтримки ГО «Волонтери Закарпаття», голови ОТГ Віктора Симканенця, ГО «Простір Молоді» у місті Іршава відбулося відкриття закладу «Колиба добра».

«Колиба добра» – це заклад в якому внутрішньо переміщенні особи зможуть навчитися пекти хліб, ліпити смачні вареники та випікати традиційні закарпатські смаколики. Також волонтери зможуть готувати тут обіди нужденним та одиноким людям.

Освятив заклад благочинний Іршавського округу протоієрей Іоанн Лупак.

Житомирська єпархія. 17 листопада єпархіальний соціальний відділ передав чергову допомогу (одяг, спортивні костюми, продукти харчування, фінансову підтримку) для великої багатодітної сім’ї переселенців із Харківської області.

Благочинний Коростишівського округу, настоятель Благовіщенського собору міста Коростишів архімандрит Яків (Шумов) передав 10 тис. грн. на придбання медичного монітору для військових ЗСУ, які знаходяться на передовій.

Ніжинська єпархія. 17 листопада 2022 року клірик Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря протоієрей Сергій Беркут організував паломництво членів Українського товариства сліпих до Густинської обителі.

Благочинний 1-го Прилуцького округу протоієрей Миколай Котеленець та настоятель Пантелеймонівського храму міста Прилуки священник Богдан Присяжнюк відвідали соціальний будинок для літніх людей у селі Заїзд Прилуцького району. Священнослужителі поспілкувались з мешканцями установи та передали закладу продукти харчування.

Благочинний Носівського округу, настоятель Троїцького храму міста Носівка протоієрей Михаїл Гулик вчергове передав гуманітарну допомогу у зону бойових дій. Продукти харчування були зібрані зусиллями парафіян.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента протягом останніх тижнів у Ніжинській єпархії проводився збір гуманітарної допомоги для Успенської Святогірської лаври.

24 листопада гуманітарний вантаж доставили до обителі. Братії лаври було передано понад 20 тонн будівельних матеріалів, засоби особистої гігієни, побутову хімію та близько 1 тонни продовольчих товарів.

Це уже другий вантаж для Святогірської лаври від Ніжинської єпархії.

Також до Святогірської лаври прибули вантажі з Кам’янець-ПодільськоїЧернівецької та Тернопільської  єпархій.

З Кам’янець-Подільської єпархії було доставлено близько 11 тонн продуктів харчування (зокрема соняшникова олія, капуста, картопля, борошно) та теплих речей. Вантаж удалося зібрати буквально за три дні.

З Буковини прибув вантаж масою 15 тонн. У склад даної допомоги входили будматеріали, вентилятори, побутова хімія тощо.

Близько 5 тонн вантажу було із Тернопільської єпархії. До нього увійшли зерно (пшениця, овес, просо), півтонни квашеної капусти, засоби гігієни, взуття, шкарпетки, дощовики тощо.

Докладніше про допомогу від трьох вищевказаних єпархій можна почитати за посиланням.

Братія Святогірської лаври, отримуючи гуманітарні вантажі з різних єпархій, надає посильну допомогу продуктами харчування мешканцям навколишніх населених пунктів. Так, протягом листопада з благословення митрополита Святогірського Арсенія кілька транспортних вантажів із продовольством було направлено до мешканців Святогірська, Лимана та Тетянівки.

Зокрема, протягом тижня, з 12 по 19 листопада, щодня організовувалась доставка та роздача продуктів харчування мешканцям Святогірська. Для 250 осіб було сформовано та передано продуктові набори, загальна маса яких становила 3 ​​тонни. У набори увійшли: 2 кілограми макаронних виробів, 1 літр рослинної олії, по 1 кілограму борошна, гороху, різних круп, 2 банки тушонки та 2 банки консервів. Крім того, додатково роздано у Святогірську 7,5 тонн картоплі, 3 тонни капусти, 600 кілограм цукру, 500 літрів олії, 250 літрів смальцю, 12 ящиків печива. Найближчим часом готується додаткова гуманітарна допомога ще 100 мешканцям Святогірська.

25 листопада було надіслано гуманітарну допомогу мешканцям міста Лиман Донецької області. Це 200 продуктових наборів, а також 4 тонни картоплі, 1 тонна борошна, 500 кілограмів моркви, 500 кілограмів буряків, 500 кілограмів круп, 100 кілограмів цукру. Ці продукти були доставлені до храму свт. Миколи Чудотворця і передані настоятелю протоієрею Євгенію. Під його керівництвом парафіяни організували роздачу продуктів харчування нужденним.

У літні місяці, коли у Лаврі залишалося продуктів на лічені дні, віряни із села Тетянівка, незважаючи на постійні обстріли та навіть отримані поранення, зі своїх запасів доставляли продукти до Лаври. 18 листопада було відправлено транспорт із продуктами харчування для мешканців села Тетянівка, яких залишилось у селі близько 60 осіб. Окрім продуктових наборів, було роздано 1,5 тонни картоплі, 120 літрів рослинної олії та 60 літрів смальцю.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 384