Я не жалкую ні про одне слово, яке сказав на телебаченні чи у підтримку гнаного духовенства — митрополит Черкаський і Канівський Феодосій про відкриття проти нього кримінальної справи (відео)

19 лютого 2023 року, в Неділю про Страшний суд, митрополит Черкаський і Канівській у своїй проповіді в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м. Черкаси розповів, що проти нього відкрито кримінальне провадження та 20 лютого викликають на допит. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Черкаської єпархії.

Митрополит Феодосій, відповідаючи на запитання віруючих “Що відбувається?”, зазначив: «Ви знаєте, що ми послідовно підтримували всіх священнослужителів та архієреїв УПЦ, на яких був тиск, на яких відкривали кримінальні справи, яким підкидували так звані речові докази. Далеко ходити не треба, ми всі знаємо як прапор “новоросії” підкинули у Красногірський Золотоніський монастир при обшуку, додумалися!»

Він звернув увагу, що послідовно захищав і архієреїв, і священників, і мирян, і монахинь, які знаходилися під тиском. На його думку, «це, мабуть, комусь дуже сильно не сподобалося».

Владика зазначив, що наприкінці минулого року проти нього було відкрито кримінальну справу за статтею 161 Кримінального кодексу, причому його про це не повідомили, а дізнався він про це декілька днів тому.

«Два дні тому налетіли з обшуками, затемно, зранку. Зі зброєю, з автоматом, як на злочинця. Обшукували довго – 10 годин був обшук. Що шукали – незрозуміло, нічого не знайшли, але вручили підозру, що я проходжу по кримінальній справі, в якій я головний підозрюваний», – сказав архієрей.

Він пояснив, що лягло в основу справи: «Протягом останнього десятиліття я системно як ієрарх УПЦ та професор Київської Духовної Академії говорив про позицію нашої Церкви щодо розколу в Україні та світі, показував різницю між канонічною Церквою та іншими деномінаціями, зокрема православними, в Україні та у світі. Я виступав на телебаченні та в інтернет-каналах. Ось ці інтерв’ю, там, де я висловлюю еклезіологічну (еклезіологія – наука про Церкву) позицію УПЦ, офіційну позицію… ставляться мені до складу злочину. Бо якийсь експерт сказав: “Те, що він каже, підносить одну конфесію і принижує інші”», – заявив ієрарх УПЦ.

Владика зазначив, що кожна віруюча людина вважає свою віру, свою конфесію правдивою та головною, оскільки саме тому вона в ній і знаходиться. Всі мають різні точки зору на богословські питання, і ми їх висловлюємо, не погоджуємося з іншими, критикуємо опонентів.

«Ми своєю чергою не визнаємо апостольського спадкоємства в “ПЦУ”, “Київському патріархаті”. Це богословські диспути. Вони знаходяться в площині каноніки, еклезіології, богослов’я, а аж ніяк не в площині кримінального кодексу та порушення Конституції. У нас у всіх різні точки зору на богословські питання, і ці богословські питання ми маємо обговорювати і не згоджуватися з іншими, критикувати. Цим ми й займаємось», – зазначив він.

«Я сподіваюся, що цей період у житті нашого суспільства ми переживемо. Я сподіваюся, що те, що відбувається зараз – це тимчасове, як тільки перестануть нагнітати, люди, які ходять за храмом, схаменуться, а ті, які ходили до храму, вони й так усі чудово знають – це наш спільний біль. Народ на глибинному рівні цей тиск на Церкву не підтримує. Потрібно підтримувати одне одного. Нас мільйони. Якщо кожен на своєму місці захищатиме Церкву, нічого не зможуть нам зробити», – наголосив владика.

Митрополит Феодосій просить молитов та триматися усім разом: «Я не жалкую ні про одне слово, яке сказав на телебаченні чи у підтримку ієрархів і духовенства, гнаних сьогодні. Підтримував і буду підтримувати всіх архієреїв, наскільки вистачить сил, усім, чим зможу, які будуть зазнавати тиск від суспільства, від влади, від ЗМІ. Якщо ми не будемо один одного підтримувати, якщо кожен просто буде сам за себе, то хіба ми гідні звання християн? Звісно ж ні».

«Я жодної хвилини, жодної секунди не сумніваюся у тому, що Церква у цій боротьбі проти неї знову, як і в минулі віки, вийде переможницею. Але потім кожен з нас зі своїм сумлінням, зі своєю совістю буде спілкуватися: коли Церкві було скрутно, що я робив, злякався чи допомагав?» – підсумував владика.

Сьогодні СБУ розмістила інформацію, що керуючому Черкаської єпархії повідомили про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Просмотров: 1654