КИЇВ. Керуючий справами УПЦ взяв участь у відкритті виставки старовинних ікон в “Софії Київській”

23 грудня у виставкових залах “Будинку митрополита” Національного заповідника “Софія Київська” відбулося відкриття міжнародної виставки “Шедеври давньоруського мистецтва. Ікони XV – XVII століть з колекції Музею імені Андрія Рубльова”. Виставка являє собою завершення святкових заходів до 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира участь у відкритті експозиції взяв керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Його Преосвященство зачитав вітальне слово Предстоятеля УПЦ до організаторів та відвідувачів виставки.

У церемонії відкриття також взяли участь: перший заступник Міністра культури України Тимофій Кохан, Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Михайло Зурабов, директор Музею імені Андрія Рубльова (Москва) Геннадій Попов, директор Інституту археології Національної академії наук України Петро Толочко.

Наприкінці урочистої церемонії відкриття виставки хор Київських духовних шкіл під керівництвом регента архімандрита Романа (Підлубняка) виконав церковні та духовні піснеспіви.

В експозицію увійшло 30 унікальних ікон, які в Україні демонструються вперше. Особливо важливими є твори давньоруського мистецтва XV – першої третини XVI ст., такі як: “Богоматір Одигітрія Смоленська” та ікона “Великомученик Георгій зі сценами житія”, що зберігають традиції творчості Діонісія. Поряд з іконами московської школи на виставці представлено твори іконописців Російської Півночі та Поволжя. Унікальна колекція іконопису з Музею імені Андрія Рубльова є яскравим зразком розвитку давньоруських художніх традицій в мистецтві XV – XVII століть.

 

 

mitropolia.kiev.ua

Просмотров: 56

Залишити відповідь