В Києво-Печерській Лаврі відслужено молебень з нагоди Дня Соборності України

22 січня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври було відслужено молебень з нагоди Дня Соборності України. Богослужіння очолили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел та керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.
Високопреосвященним владикам співслужили єпископи: Макарівський Іларій, Роменський і Буренський Іосиф, Боярський Феодосій, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан та Васильківський Миколай. В соборній молитві взяли участь столичне духовенство та численні вірні.

За богослужінням також молилися: Президент Віктор Янукович, секретар РНБО Андрій Клюєв, генеральний прокурор Віктор Пшонка, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк та інші посадові особи.

На молебні було піднесено молитву за Україну та  припинення ворожнечі.

Перед початком молебню митрополит Антоній у зв’язку з суттєвим загостренням конфлікту закликав усіх піднести посилену молитву Богу про припинення насильства та примирення ворогуючих сторін.

«Сьогодні виповнюється 95 років з того часу, як 22 січня 1919 року було проголошено Акт про Возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. В історію цей день увійшов як День Соборності.

Поняття «соборність» дуже глибоке, воно є необхідною складовою визначення самої Церкви Христової. Соборність, кафоличність – це не просто універсальність, це вільна органічна єдність, яка досягається тільки силою любові.

Тому сьогодні кожен українець самим Богом призивається до прояву саме любові та терпимості. Святе Письмо прямо говорить: «Хто каже: я люблю Бога, а брата свого ненавидить, той говорить неправду; бо той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Котрого не бачить? … хто любить Бога, той і брата свого любить» (1 Ін. 4:20-21).

В ці дні, нажаль, наше суспільство опинилося у прірві агресії та ворожнечі, а держава на межі громадянської війни. Тому кожен громадянин України, незалежно від політичних вподобань має відчувати відповідальність за майбутнє нашої Батьківщини. Треба всім схаменутися поки ще не пізно, щоб не зробити фатального кроку, який приведе до катастрофи.

Українська Православна Церква протягом всієї тисячолітньої історії завжди була зі своїм народом, розділяючи його радість та смуток. Вона, ведучи український народ до вічного спасіння, завжди спонукала його любити ближнього та свою Вітчизну.

І в цей святковий та визначний день підсилимо свої молитви, щоб Господь наш Ісус Христос змилувався над нами, умудрив нас, послав холодний розум та гаряче серце, всім кому не байдужа наша Соборна та вільна Україна».

Фоторепортаж >>>

Просмотров: 116

Залишити відповідь