ОДЕСА. Собор архієреїв УПЦ висвятив намісника Іллінського чоловічого монастиря архімандрита Віктора (Бикова) на єпископа Арцизького, вікарія Одеської єпархії

28-29 вересня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій з архіпастирським візитом відвідав Одеську єпархію.

28 вересня в  аеропорту м. Одеси Блаженнішого Митрополита Онуфрія  зустріли митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, вікарій Одеської єпархії єпископ Овідіопольський Аркадій, духовенство Одеси, а також голова Одеської обласної ради Олексій Гончаренко.

Зустрічаючи Предстоятеля, митрополит Агафангел від імені духовенства та віруючих Одеської єпархії привітав Митрополита Онуфрія з прибуттям на богохраниму причорноморську землю, де 190 років тому був заснований Свято-Успенський Одеський чоловічий монастир, в якому подвизався преподобний Кукша.

У своєму слові Блаженніший Владика  зазначив, що радий прибути до Одеси, щоб разом з віруючими молитовно відсвяткувати 190-річчя Свято-Успенського монастиря та 20-річчя канонізації подвижника благочестя преподобного Кукші Одеського.

28 вересня ввечері, Блаженніший Митрополит Онуфрій прибув до Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, де біля святих воріт його зустріли священноархімандрит обителі митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, численні архієреї  УПЦ, духовенство Одеської єпархії та багаточисельні  вірні.

У соборі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», Архіпастир очолив Всеношну біля раки з мощами преподобного Кукші Одеського.

Наприкінці богослужіння  був звершений чин наречення намісника Свято-Іллінського Одеського чоловічого монастиря архімандрита Віктора (Бикова) на єпископа Арцизького, вікарія Одеської єпархії.

29 вересня, в день пам’яті преподобного Кукші Одеського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в соборі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря.

Блаженнішому Владиці співслужили: митрополити – Одеський і Ізмаїльський Агафангел, Донецький і Маріупольський Іларіон, Верейський, Науссько-Камбанійський Пантелеімон (Еладська Православна Церква), Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Рівненський і Острозький Варфоломій, Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископи – Херсонський і Таврійський Іоанн, Чернівецький і Буковинський Мелетій, Балтський і Ананьївський Олексій, Горлівський і Слов’янський Митрофан, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон, Сумський і Охтирський Євлогій, Городницький Олександр, єпископи – Краснолиманський Аліпій, Унгенський і Ниспоренський Петр, Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Джанкойський і Роздольненський Аліпій, Львівський і Галицький Філарет, Обухівський Іона, Банченський Лонгін, Конотопський і Глухівський Роман, Овідіопольський Аркадій, Южненський Діодор, Хотинський Євсевій.

За богослужінням собор архієреїв висвятив намісника Свято-Іллінського Одеського чоловічого монастиря архімандрита Віктора (Бикова) на єпископа Арцизького, вікарія Одеської єпархії (згідно рішення Священного Синоду УПЦ від 16 вересня 2014 року, журнал № 53).

У своїй проповіді після читання Євангелія, Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав усіх зі святом – віднайденням мощей преподобного Кукші Одеського і розповів про життя і молитовний подвиг цього угодника Божого. Предстоятель УПЦ підкреслив, що “ми живемо у важкий час і сповідницький шлях до Христа преподобного Кукші повинен стати для кожного з нас прикладом того, як навіть в умовах страшних гонінь на Церкву не озлобитися, а зберегти в своїй душі мир і любов до Бога і ближнього”.

За богослужінням Первосвятитель  підніс до Господа молитву про мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій  звернувся до єпископа Віктора зі словом настанови та вручив йому архієрейський жезл. За традицією, висвячений єпископ благословив віруючих першим архіпастирським благословенням.

Біографія єпископа Арцизького Віктора (Бикова) >>>

За матеріалами Офіційного сайту Одеської єпархії

Просмотров: 254

Залишити відповідь