Блаженніший Митрополит Онуфрій: «Церква ніколи не загине, Церкву ніхто ніколи не знищить. Може бути тільки одна трагедія – коли людина відпадає від Соборної Апостольської Православної Церкви».

21 жовтня під час Божественної літургії у Свято-Миколаївському монастирі Хустської єпархії з нагоди пам’яті прп. Олексія Карпаторуського сповідника і 100-річчя Мароморош-Сіготського процесу Його Блаженство, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернувся до присутніх із словами проповіді про значення Церкви у сучасному житті.

Зокрема, згадуючи про сповідництво прп. Олексія, Блаженніший Владика сказав: «І цей святий, і інші страждальці, котрі з ним були осуджені за те, що не зрадили своєї віри, свідчать про святість Православної Церкви, про їх впевненість, що лише ця Церква веде людство до спасіння». За його словами, призначенням Церкви є свідчення про вічну Божественну істину. Вона дає людству світло, яке викриває всіляку неправду. І той, хто робить неправду, не може заховатися у тому суспільстві, у якому світло Церкви вільно освічує світ. «Якщо цього світла немає, то злодій може вільно ходити непомітним для інших і може їм нашкодити або навіть знищити».

«Протягом всієї історії ворог людського спасіння завжди боровся проти Церкви. Перші три століття він намагався фізично знищити віруючих у Христа. Потім він робив способи її знищити через єресі та розколи. Що таке єресь і розкол? Це є неправда. А неправда це є та пелена, яка людину відгороджує від Божого світла. Неправда і обман позбавляють людину можливості бути причасником світла істинної Христової Церкви».

Говорячи про всі випробування, які перенесли жителі Закарпатського краю, щоб відстояти право бути православними, Блаженніший Владика зауважив: «Церква ніколи не загине, Церкву ніхто ніколи не знищить. Може бути тільки одна трагедія – коли людина відпадає від Соборної Апостольської Православної Церкви. І ми молимося до преподобного Олексія і всіх сповідників нашої землі, щоб вони допомагали нам бути мужніми в вірі, любити всіх людей, але вірно хранити істину; не зневажати тих, хто помиляється у вірі, а молитися за них, щоб Господь і їм дав добрий розум пізнання Божественної правди».

У своїй проповіді Митрополит Онуфрій торкнувся і трагічних обставин нашої сучасності. «Сьогодні у нашій державі також є проблеми, коли брат на брата піднімає руку, коли іде війна, коли люди не лише озлобляються один на одного, але й проливають кров. І Христова Православна Церква, молиться, щоб Бог дав людям добрий розум, щоб усі зрозуміли, що на землі немає чого ділити – людина приходить у цей світ нагою, без нічого, і покидає цей світ також без нічого. І те, що нам дає Бог, не є приводом для ворожнечі і вбивства. Господь хоче, щоб ми мирно розділяли всі блага, якими Він нас обдарував. Господь хоче, щоб ми у взаємній повазі і любові проходили шлях земного життя».

Наприкінці Блаженніший Владика разом із присутніми помолився  «…щоб Господь подарував мир, щоб Господь успокоїв серця всіх людей, щоб тих, хто постраждав невинно на полі брані, Він упокоїв у оселях праведників. А нам, щоб Господь дав силу бути справжніми воїнами святої Православної Церкви… і хранити чистоту тієї віри, яку нам передали наші предки, щоб ми могли передати її своїм нащадкам».

Просмотров: 137

Залишити відповідь